badanie lekarskie - raz jeszcze

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

badanie lekarskie - raz jeszcze

Postprzez Jkrd » niedziela 25 kwietnia 2010, 10:24

Witam,
Nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie.
Ze względu na to, że miałem problem z odczytaniem paru literek jednym okiem dostałem zaświadczenie na 4 lata, badanie bylo robione przez lekarza, przy mojej szkole jazdy.
Mam nastepujace pytanie - czy szkola jazdy gdzies podpisuje sie na zaswiadczeniu, czy zaswiadczenie jest tylko dla mnie (gdyz do reki jeszcze go nie dostalem)? Czy jezeli pojde do innego lekarza uprawnionego, a ten wypisze mi zaswiadczenie bezterminowe, to musze informowac o tym szkołę? Czy mogę to "drugie" zaświadczenie które by było bezterminowe składać przy zapisie na egzamin?
z góry dzięki za pomoc :)
Jkrd

Re: badanie lekarskie - raz jeszcze

Postprzez WOJO » niedziela 25 kwietnia 2010, 11:27

Jkrd napisał(a):Czy jezeli pojde do innego lekarza uprawnionego, a ten wypisze mi zaswiadczenie bezterminowe, to musze informowac o tym szkołę? Czy mogę to "drugie" zaświadczenie które by było bezterminowe składać przy zapisie na egzamin?

O niczym nie musisz informować szkoły, a tym bardziej lekarza, który podjął decyzję o wydaniu Ci zaświadczenia na 4 lata. Możesz udać się do innego lekarza, który wystawi Ci zaświadczenie bezterminowe. Podchodząc do egzaminu możesz przedstwawić albo jedno, albo drugie zaświadczenie. Jest jednak jeden warunek - oba zaświadczenia muszą być wydane przed rozpoczęciem kursu. Niestety w Polsce częstą praktyką lekarzy współpracujących z ośrodkami jest skrajne traktowanie kandydatów na kierowców, na co pozwala obecne prawodawstwo. Pierwszy przypadek - wydawane są zaświadczenia na krótki okres mimo przeciwskazań, bo delikwent za kilka lat przyjdzie i zapłaci znowu. Drugi przypadek, to wydawanie zaświadczeń bezterminowych kierowcom, którzy jednak takiego bezterminowego zaświadczenia nie powinni mieć. Pół biedy, kiedy taki kierowca zdaje sobie sprawę z problemu i kontroluje regularnie stan zdrowia. Jednak są kierowcy, którzy w celu uzyskania bezterminowego PJ zwyczajnie zatajają informacje mogące im uniemożliwić uzyskanie bezterminowego PJ. Do tej pory nasi prawodawcy zdają się nie dostrzegać problemu.
WOJO

Powrót do Egzamin na prawo jazdy