Sprawdzenie świateł na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Sprawdzenie świateł na egzaminie

Postprzez ziommek » niedziela 07 lutego 2010, 14:04

witam w piątek miałem egzamin oblałem na pierwszej możliwej rzeczy a mianowicie dostałem za zadanie sprawdzenie świateł drogowych włączyłem i pokazałem światła z przodu i z tyłu, potem dowiedziałem się że drogowe sa tylko z przodu, czy ktoś z was może mi dokładnie opisać które światła sa z przodu a które tylko z tyłu itp? albo może znacie jakąś fajną stronke z takimi rzeczami? zdawałem na peugeot 207
i jeszcze takie pytanie oświetlenie tablicy rejstracyjnej świci się razem ze światłami pozycyjnymi? a to światło u góry nad szybą to światł stop tak? nie da się włączyć przeciwmgłowych tylnych bez włączania przeciwmgłowych przednich?
ziommek

Postprzez Nezetus » niedziela 07 lutego 2010, 14:12

Światła tylko z przodu:
- mijania
- drogowe

Światła tylko z tyłu:
- STOPu
- oświetlenie tablicy rejestracyjnej
- cofania
- przeciwmgielne tylne

Światła po obu stronach:
- kierunkowskazy i awaryjne
- pozycyjne

Światła w Peugeot 207:
http://www.nauka-jazdy-koszalin.com.pl/ ... tla207.jpg

To światła z tyłu nad szybą to jedno z 3 świateł STOPu.
Przeciwmgielne tylne - to tylko je musisz ewentualnie sprawdzić na egzaminie bo są obowiązkowe. Przednie nie są obowiązkowe i ich nie będziesz sprawdzać.
Nezetus

Postprzez lith » niedziela 07 lutego 2010, 14:16

Nie, nie musisz włączać przeciwmgielnych przednich, żeby włączyć tylne. Najwyżej mijania mogą być konieczne.
lith

Postprzez piotrekbdg » niedziela 07 lutego 2010, 14:20

potem dowiedziałem się że drogowe sa tylko z przodu,

Mogłeś kolego chwilę pomysleć. Jest przecież pytanie na egzaminie teoretycznym o zmianę świateł z mijania na drogowe podczas wyprzedzania pojazdu w nocy i tam była poprawna odpowiedź, że wtedy jak obie fury znajdą się na tej samej wysokości. Jakby drogowe były z tyłu to oslepiałbyś wyprzedzanego nawet po ukończeniu manewru :)
piotrekbdg

Postprzez ziommek » niedziela 07 lutego 2010, 17:09

no wiem, tragiczny błąd popełniłem dlatego chcę się teraz dobrze przygotować z tego ponieważ we wtorek mam egzamin znowu. Ktoś napisał że żeby włączyć przeciwmgłowe tylnie nie trzeba włączyć prednich ale z tego co pamiętam w peugeot 207 przeciwmgłowe włącza się tym drugim pokrętłem z lewje strony raz kręcimy do góry włączają się przeciwmgłowe przednie drugi raz przeciwmgłowe tylnie żeby wyłączyć trzeba przegręcić w dół dwa razy. Czy żeby zapalić drogowe trzeba najpierw włączyć pozycyjne albo mijania?
ziommek

Postprzez lith » niedziela 07 lutego 2010, 17:37

No może, peugeotem 207 nigdy nie jhechałem... ale w samochodach masz wszystkie światła rozrysowane, więc sie nie musisz niczego na pamięć uczyć :)
Żeby włączyć drogowe mogą być potrzebne mijania,
lith

Postprzez godq3 » wtorek 09 lutego 2010, 17:42

Pamiętam jak ja na egzaminie miałem pokazać mijania. Włączyłem je i wysiedliśmy razem z egzaminatorem. Juz chcialem isc na tył samochodu, ale zobaczyłem, że egzaminator idzie do przodu. Wtedy mi sie przypomniało, że mijania są tylko z przodu. Fart :)
godq3

Postprzez F1 Auto Szkoła » czwartek 11 lutego 2010, 19:02

Światła mijania i drogowe są tylko z przodu pojazdu. Żeby włączyć światła drogowe muszą być włączone światła mijania. Dokładnie tak samo jest ze światłami przeciwmgłowymi przednimi i tylnymi, muszą być włączone światła mijania, żeby je uruchomić, ponieważ te światła zapalamy, gdy pojazd jest w ruchu, a nie na postoju, ponadto światła przeciwmgłowe tylne zapalą się bez włączania przeciwmgłowych przednich, ponieważ nie każdy samochód posiada przeciwmgłowe przednie:). Jeśli chodzi o podświetlenie tablicy rejestracyjnej to zapala się ona już przy światłach postojowych/pozycyjnych. Na pewno tak działają światła w Toyocie Yaris, ale podejrzewam, że w Peugeocie jest podobnie, jak nie tak samo, bo taki system działania świateł widnieje prawie w każdym pojeździe. Pozdrawiam i życzę powodzenia na egzaminie.
F1 Auto Szkoła
ul.Narutowicza 41
90-125 Łódź
www.f1autoszkola.com
F1 Auto Szkoła

Postprzez bruno666 » czwartek 11 lutego 2010, 19:16

To nie był tragiczny błąd.
Jestem pewien, że u autora wątku, jak i wielu innych osób na tym forum, to są po prostu braki elementarnej wiedzy.

Wy po prostu nie wiecie, co to są np. światła mijania, drogowe, przeciwmgłowe, do czego służą, gdzie są, jak wyglądają, jak się je włącza i po co itd.
Uczycie się na pamięć pierwszego zadania egzaminacyjnego i tyle. A pamięć jest zawodna.
...
bruno666

Postprzez deedee1984 » czwartek 11 lutego 2010, 20:23

Jestem pewien, że u autora wątku, jak i wielu innych osób na tym forum, to są po prostu braki elementarnej wiedzy.
zgadzam się, a jeszcze są światła do jazdy dziennej, mało kto wie co to jest. Poza tym, wszystko w testach jest, a jak co wikipedia.pl, jeśli instruktor nie nauczył. Ja zawsze jak jeździłam po mieście tak od siebie mówiłam do instruktora, że będę teraz wymieniać wszystkie światła i gdzie są i do czego służą, a on mnie spr. przecież przez 30h praktyki można teorie z instruktorem doskonalić i pytać się, po to on jest
Obrazek
deedee1984

Postprzez Turbo.Auto » wtorek 16 lutego 2010, 12:08

To podstawowa wiedza,pamiętaj jeszcze o światłach awaryjnych. Naparwde było dużo podobnych wątków,poczytać możesz o tym praktycznie wszedzie.
Turbo.Auto

Postprzez bellesa » czwartek 04 marca 2010, 13:03

kluczyk przekręcamy na zapłon do pokazania światła cofania, awaryjnych i kierunkowskazy? do reszty nie trzeba ?
bellesa

Postprzez BlueDevil » czwartek 04 marca 2010, 13:44

bez przekreconego zaplonu zapala sie swiatla postojowe, pozycyjne i awaryje, reszta z wlaczonym zaplonem
przeciwmglowe tylne wlacza sie tylko jesli wlaczysz swiatla mijania,
drogowe wlacza sie jesli masz wlaczone pozycyjne, mozesz wlaczyc takze mijania zeby je uruchomic, zalezy od samochodu
BlueDevil

Postprzez Pinhead » czwartek 04 marca 2010, 15:25

Jak ktoś wskazuje światła drogowe z tyłu to oznacza że w ogóle nie wie co to są światła drogowe. Taki jest efekt wykucia na pamięć bez zrozumienia.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Światła_drogowe
Mając dostęp do internetu można wyszukać informacje o każdym typie świateł w kilka sekund, jak się chce to się da. Jak się nie chce to się marudzi że instruktor nie pokazał albo że nie ma się z czego uczyć (i inne bzdety).
Pinhead

Postprzez bruno666 » czwartek 04 marca 2010, 21:13

bellesa napisał(a):kluczyk przekręcamy na zapłon do pokazania światła cofania, awaryjnych i kierunkowskazy? do reszty nie trzeba ?

I trzeba i nie trzeba. Dopiero o tym pisałem, a Ty to samo - na pamięć, nie rozumiejąc.

MOŻESZ WSZYSTKIE ŚWIATA sprawdzać na załączonym "zapłonie". Przecież nic się nie popsuje!
Możesz też wszystkie światła sprawdzać bez "zapłonu". Też się nic nie popsuje, a co najwyżej niektóre światła po prostu się nie załączą.
Wtedy włączysz "zapłon" i po problemie.
Jak światło przeciwmgłowe tylne się nie załączy, to pewnie dlatego, że nie włączono wcześniej świateł mijania, a przepisy tego wymagają itd. itd.
To wszystko jest dość logiczne pod warunkiem "wiedzenia" po co nam te wszystkie światła i kiedy ich używać.
...
bruno666

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy