STOP - bardzo proszę o wyjaśnienie!!

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

STOP - bardzo proszę o wyjaśnienie!!

Postprzez tfu! » niedziela 25 lipca 2004, 19:41

pojutrze mam egzamin.nie muszę dodawać ,że jestem pełna obaw :( plac dziś wyjezdzilam po raz ostatni , na szczescie bez poprawek żadnych, co najwyżej z korektą, no nie mniej o to jestem spokojniejsza... natomiast miasto.. heh.. ale nie tylko użalanie się nad sobą mnie sprowadza

mam PYTANIE: jechałam sobie dziś z instruktorem ( nowym) podporządkowaną. Na koncu znajdował się znak STOP. a za nim pare metrów, przed samym skrzyżowaniem linia zatrzymania (ciągła). Tak więc zatrzymałam się przed samą linią i .. usłyszałam,że popełniłam błąd bo powinnam zatrzymać się 2 razy : przed znakiem STOP i przed linią.

???????????????????????????????????????????????????????????????????

pierwszy raz słyszałam taką wersję, wydawało mi się że w takiej sytuacji jeśli jest znak STOP to:
A) jeśli na jezdni jest linia zatrzymania - staję przed nią
B) jeśli lini nie ma - staję tak by nie przeszkadzać jadącym główną a jednocześnie móc widzić w miarę możliwości co się dzieje.

no i nie wiem ja bym się dwa razy nie zatrzymywała ale już wątpię...

bardzo proszę o wyjaśnienie!!!!!!!!!!!!
tfu!

Postprzez Vex86 » niedziela 25 lipca 2004, 19:46

Cześć,
ja mam egzamin na Odlewniczej jutro o 8.00 :) z tego co ja wiem to tak jak mówisz jeśli jest linia zatrzymania należy dojechać do lini i tam się zatrzymać. Jeśli nie ma lini zatrzymujemy sie na wysokości znaku. Chyba instruktorowi się coś pomyliło :)
A wracajac jeszcze do mojego egzaminu macie może jakieś sposoby na radzenie sobie ze stresem. Strasznie się denerwuje co bedzie jutro a wiem że podczas jazdy egzaminacyjnej trzeba zachować spokój. Macie może jakieś szczególne rady ( jakieś haczyki ) jeśli chodzi o egzamin na Odlewniczej ??

Dzięki i pozdrawiam
Tomek
Vex86

Postprzez Ar » niedziela 25 lipca 2004, 19:58

Takze wydaje mi sie, ze instruktor sie pomylil...
Ar

Postprzez tfu! » niedziela 25 lipca 2004, 20:00

http://www.prawojazdy.com.pl/display.php?site=106

na tej stonie pod ZNAKI ZAKAZU jest napisane odnośnie tego znaku i nie ma ani słowa, że w razie braku lini zatrzymania trzeba się zatrzymać na wysokości znaku a podpis głosi :

"zatrzymanie powinno nastąpić w miejscu wyznaczonym w tym celu a w razie jego braku - w takim miejscu , w którym kierujący może upewnić się ,że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem "

no, ale może ja o czymś znowu nie wiem :?

ja na Odlwniczej mam egzamin we wtorek o 8.00 . dwa w jednym. dziś tam jeździłam i tyle z nowości, o których usłyszałam to to,że ten fikcyjny przjazd kolejowy, który jest przed samym ośrodkiem to "ich" miejsce. tam trzeba oczywiście zwolnić, zredukować, mimo ,że widać z dwóch stron haszcze, betonowe ściany, no ale znak wcześniej jest więc nie ma rady... :)
tfu!

Postprzez tfu! » niedziela 25 lipca 2004, 20:04

Ar napisał(a):Takze wydaje mi sie, ze instruktor sie pomylil...

to cudowna wiadomość. :D

myślałm że tracę zmysły,że już zgodziny na godzine będzie coraz gorzej .. :)

PS ja też jeszcze chętnie posłucham DOBRYCH PRZESTRÓG co do egzaminu na mieście i Odlewnieczej
tfu!

Postprzez Vex86 » niedziela 25 lipca 2004, 20:07

Co do tego stopu to jeżeli nie ma lini zatrzymania to masz racje że w miejscu w którym nie utrudni to ruchu. Pomyliło mi sie z sygnalizatorami przy których nie ma lini zatrzymania :)

Jeśli chodzi o przejazd to wiem o który chodzi...ale z tego co wiem to 99% kursantów wyjeżdzając z ośrodka jedzie w prawo a przejazd jest w lewo...
Vex86

Postprzez to ja » niedziela 25 lipca 2004, 20:11

Na Odlewniczej zdałam za czwartym razem i wiem, o który znak STOP chodzi. Raz przez to oblałam. Należy zatrzymać się przed linią zatrzymania - koniecznie, bez względu na różne dziwne okoliczności :!:

Jeśli chodzi o porady zapraszam tutaj: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 69&start=0

Życzę powodzenia na egzaminie :)
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez tfu! » niedziela 25 lipca 2004, 20:13

Vex86 napisał(a):Jeśli chodzi o przejazd to wiem o który chodzi...ale z tego co wiem to 99% kursantów wyjeżdzając z ośrodka jedzie w prawo a przejazd jest w lewo...

racja, ale tamtędy nieraz sie wraca
tfu!

Postprzez Ar » niedziela 25 lipca 2004, 20:14

tfu! napisał(a):myślałm że tracę zmysły,że już zgodziny na godzine będzie coraz gorzej .. :)

Nie mozesz tak myslec :!: :)

Trzeba sie raczej pozytywnie nastawic do egzaminu, musisz zdac sobie sprawe, ze jezdzisz wystarczajaco dobrze aby zdac egzamin i myslec o tym co umiesz i wiesz, a nie o tym co moze sie zdarzyc...

Powodzenia :!:
Ostatnio zmieniony niedziela 25 lipca 2004, 20:16 przez Ar, łącznie zmieniany 1 raz
Ar

Postprzez Vex86 » niedziela 25 lipca 2004, 20:15

to ja napisał(a):Życzę powodzenia na egzaminie :)

Jak sama napisałaś kiedyś w swojej wiadomości nieDZIĘKUJE żeby nie zapeszać. Myśle że jak mnie nerwy nie zeżrą i nie trafi mi sie jakiś egzaminator ******* to będzie dobrze :) ja również żecze powodzenia "tfu!" :)
Vex86

Postprzez to ja » niedziela 25 lipca 2004, 20:17

Uwierz, że będzie dobrze. Masz przykład po mnie - da się zdać :) Dla pocieszenia powiem, że moi dwaj koledzy zdali również na Odlewniczej - jeden za drugim razem, a drugi za pierwszym :) Pozdrawiam i bądźcie dobrej myśli :)

to ja

Postprzez tfu! » niedziela 25 lipca 2004, 20:36

to ja - dziękuje Ci za link, przeczytałam... i "jestem przy nadziei" że anóż jakoś to będzie. Robie jeszcze drobne błędy, nie zdziwię się jeśli na egzaminie popełnię jakieś kolosalne FO pa :) nie mniej jakoś się nie stresuje (choć obiektywnie pewnie powinnam :D ) bo jeszcze 4 lata studiów i nie takie egzaminy przede mną... proszę o kciuki. :)

ola

P.S. co do wątpliwości w pytaniu jakie postawiłam w temaci to już napewno wiem. znalazłam identyczne pytanie w testach i szczerze mówiąc nie wiem co ten instruktor głosi :shock: . nie mniej wiem już swoje. :)

P.S, Tomek , nie zapomnij podzielić się jutro wrażeniemi po (zdanym :D ) egzaminie.
tfu!

Postprzez ella » niedziela 25 lipca 2004, 21:28

racja, ale tamtędy nieraz sie wraca

Wracając z tamtej strony nie ma znaku STOP.
Natomiast z tej strony z której on jest, uważaj bo tam sa pasy dla pieszych. Wtedy musisz zatrzymac sie przed pasami jezeli jakis człowieczek przechodzi i później przy tej lini grubej ciągłej. Ja akurat jechałam tam na egzaminie od strony znaku. Uważaj jeszcze na tej uliczce, żeby omijając samochody parkujące na ulicy, migac lewym kierunkowskazem. Wystarczy jeden sygnał w lewo i później jeden w prawo. Potrafią na tym oblewać.
Powodzenia :!: :!: :!:
ella
Moderator

Re: STOP - bardzo proszę o wyjaśnienie!!

Postprzez Snuj ze Szczecina » niedziela 25 lipca 2004, 21:54

tfu! napisał(a):...jechałam sobie dziś z instruktorem ( nowym) podporządkowaną. Na koncu znajdował się znak STOP. a za nim pare metrów, przed samym skrzyżowaniem linia zatrzymania (ciągła). Tak więc zatrzymałam się przed samą linią i .. usłyszałam,że popełniłam błąd bo powinnam zatrzymać się 2 razy : przed znakiem STOP i przed linią...

Krótka definicja znaku drogowego STOP.

Znak ten wskazuje, że kierujący pojazdem dojeżdżając do skrzyżowania musi się zatrzymać, zanim wjedzie na drogę. Gdy wjeżdża on na drogę z pierwszeństwem przejazdu, to musi on ustąpić pierwszeństwa pojazdom poruszającym się po tej drodze. Kierujący powinien zatrzymać pojazd w miejscu oznaczonym na drodze lub w takim miejscu, w którym może on się upewnić, że ruch na drodze poprzecznej pozwala wjechać na nią bez spowodowania zakłóceń w tym ruchu. Znak ten może być ustawiony także przed przejazdami kolejowymi.

Zobacz : "Kierujący powinien zatrzymać pojazd w miejscu oznaczonym na drodze lub w takim miejscu, w którym może on się upewnić, że ruch na drodze poprzecznej pozwala wjechać na nią bez spowodowania zakłóceń w tym ruchu."

Zatem, skoro nie masz PEŁNĄ widoczność na droge na którą zamierzasz wjechać, to musisz się zatrzymać, ponieważ znak STOPu do tego cię obliguje, po to, aby ustąpić pierwszeństwa innym pojazdom.

LINIA ZATRZYMANIA jest po to, aby się przed nią zatrzymać.Została ona w takim miejscu namalowana, skąd kierowca ma pełną widoczność na droge, na którą zamierza wjechać.Sam/a uznasz że nie ma sensu, ustanawiania lini, w miejscu skąd nie ma widoczności, bo po co?.Jeżeli jest znak STOPu i "kilka metrów" LINIA zatrzymania, to musisz się zatrzymać przed linią, ponieważ "tam" masz pełną widoczność na droge, na którą zamierzasz wjechać, a jeżeli NIE MA lini, to w miejscu, skąd masz widoczność.

Może instruktor uznał i widział, że jeżeli pojazd zatrzyma się przez znakiem STOPu, będzie dostateczna widoczność na droge poprzeczną?, może właśnie tak było, nie wiem ...
Ostatnio zmieniony niedziela 25 lipca 2004, 21:56 przez Snuj ze Szczecina, łącznie zmieniany 1 raz
Pozdrawiam Serdecznie
Snuj ze Szczecina

Postprzez to ja » niedziela 25 lipca 2004, 21:56

Snuj, wiem o które miejsce chodzi i należy się zatrzymać bezpośrednio przed linią bezwarunkowego zatrzymania.

to ja

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy