EGZAMINATOR- osoba niepelnosprawna - czy to mozliwe???

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

EGZAMINATOR- osoba niepelnosprawna - czy to mozliwe???

Postprzez Jump » wtorek 03 marca 2009, 23:31

witam wszystkich i prosze o porade
jak widac jestem osoba niepelnosprawna i mam problem poniewaz chcial bym zostac instruktorem na prawo jazdy nie jestem jednak takim niepelnosprawnym ktorego sie widzi jak mowi badz mysli o takiej osobie wszystkie konczyny mam sprawne ze tak brzydko powiem no i na umysle tez chyba zdrowy jestem( mowie chyba bo znajdzie sie pare takich osob co by tego nie potwierdzilo ale u kogo nie hehe)
wiem co potrzeba do egzaminu na instruktora ale nie wiem czy jest sens to zaczynac no bo pozniej ewentualnie moge nie znalezc pracy i kasa w bloto, a i jeszcze jedno trzeba byc nie karalnym to czyli w ciagu zycia dostalo sie mandat drogowy za wykroczenie to juz nie mozna byc instruktorem?
prosze o odpowiedz i pomoc
pozdrawiam i dziekuje
Jump

Postprzez Duszek » wtorek 03 marca 2009, 23:40

To w koncu instruktorem czy egzaminatorem? :D W temacie masz "egzaminatora" a w poscie mowa o instruktorze.

Co do karalnosci - mandat nie jest zadna przeszkoda :wink: Instruktor/egzaminator nie moze byc karany za przestepstwa typu: jazda po alkoholu, spowodowanie wypadku drogowego, ucieczka z miejsca zdarzenia itp.

Mysle, ze w Twojej sytuacji warto byloby poradzic sie lekarza.
Jezeli on nie zobaczy przeciwwskazan - to nie widze problemu.
Instruktorzy/egzaminatorzy muszą przechodzic regularne badania.
Ósma pasażerka mazdy.
Szczęśliwa posiadaczka kategorii B i C :D
C+E - w trakcie.
A i D - w planach :wink:
Duszek

Postprzez viera » środa 04 marca 2009, 16:38

1/ To lekarz decyduje czy możesz pracować w tym zawodzie.Przed zapisaniem się na kurs należy udać się do lekarza uprawnionego do wydawania orzeczeń dla danej grupy zawodowej oraz do psychologa uprawnionego do wydawania orzeczeń dla danej grupy zawodowej celem zrobienia badań o braku przeciwskazań do wykonywania takiego zawodu.
Czyli musisz posiadać dwa orzeczenia.
2/ Zarówno Egzaminator jak i instruktor nauki jazdy nie może być karany za przestępstwa drogowe a nie za wykroczenia drogowe typu mandat aby mógł pracować w tym zawodzie
viera

Powrót do Egzamin na prawo jazdy