Witam,
wiem, ze bylo multum tematow odnosnie Yaris, ale przejrzalem wszystkie i nie znalazlem odpowiedzi na kilka pytan, mianowicie jezdzilem przez caly kurs na Aveo, ale od 12 stycznia wprowadzono w Krakowie tylko Toyoty Yaris, ktorych w ogole nie tknalem i stad nasuwa mi sie kilka pytan
1.)W jaki sposob dzialaja wycieraczki ? Na zdjeciu widzialem ta wajche a na niej mnostwo znaczkow i nie moge sie za bardzo polapac. Nie moge znalezc zdjecia w necie ale moze ktos ma i wytlumaczy jak sie je obsluguje.
2.)Gdzie jest zbiornik plynu do ABSu ? I czy trzeba go pokazywac.
3.)Kontrolki. Czy musze pokazywac wszystkie kontrolki w ramach przygotowania do jazdy ?
4.)Ruszanie pod gore. Przez caly kurs ruszalem samchodem na zasadzie: popuszczam sprzegla zeby samochod tak jakby sie podniosl do gory i zdejmowalem hamulec reczny. Rozny byl efekt tego i czasami ruszal czasami nie. Natomiast jak cwiczylem na samochodzie rodzicow tto mama mi powiedziala zebym popuscil sprzeglo, dodal troche gazu i opuscil hamulec. Skutecznosc mialem praktycznie 100% przy takim ruszaniu. Czy to prawidlowa technika ? Bo w tym malych samochodach gaz jest strasznie czuly i jak sie domyslam przy takim ruszaniu samochod robilby zabki, ale zapewne ostatecznie ruszyl
5.)Parkowanie. Czy na egzaminie jest tylko parkowanie prostopadle przodem, skosne przodem i rownolegle tylem ? Czy moge sie spodziewac np. prostopadlego tylem ?
6.)Co oznacza 1 korekta jazdy ? Że np. gdy jestem blisko kraweznika, to moge sobie podjechac do przodu i jeszcze raz sprobowac wjechac ?
Licze na odpowiedz :)