TOYOTA YARIS - Problem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

TOYOTA YARIS - Problem

Postprzez kupaq » sobota 17 stycznia 2009, 14:44

Witam,
wiem, ze bylo multum tematow odnosnie Yaris, ale przejrzalem wszystkie i nie znalazlem odpowiedzi na kilka pytan, mianowicie jezdzilem przez caly kurs na Aveo, ale od 12 stycznia wprowadzono w Krakowie tylko Toyoty Yaris, ktorych w ogole nie tknalem i stad nasuwa mi sie kilka pytan
1.)W jaki sposob dzialaja wycieraczki ? Na zdjeciu widzialem ta wajche a na niej mnostwo znaczkow i nie moge sie za bardzo polapac. Nie moge znalezc zdjecia w necie ale moze ktos ma i wytlumaczy jak sie je obsluguje.
2.)Gdzie jest zbiornik plynu do ABSu ? I czy trzeba go pokazywac.
3.)Kontrolki. Czy musze pokazywac wszystkie kontrolki w ramach przygotowania do jazdy ?
4.)Ruszanie pod gore. Przez caly kurs ruszalem samchodem na zasadzie: popuszczam sprzegla zeby samochod tak jakby sie podniosl do gory i zdejmowalem hamulec reczny. Rozny byl efekt tego i czasami ruszal czasami nie. Natomiast jak cwiczylem na samochodzie rodzicow tto mama mi powiedziala zebym popuscil sprzeglo, dodal troche gazu i opuscil hamulec. Skutecznosc mialem praktycznie 100% przy takim ruszaniu. Czy to prawidlowa technika ? Bo w tym malych samochodach gaz jest strasznie czuly i jak sie domyslam przy takim ruszaniu samochod robilby zabki, ale zapewne ostatecznie ruszyl
5.)Parkowanie. Czy na egzaminie jest tylko parkowanie prostopadle przodem, skosne przodem i rownolegle tylem ? Czy moge sie spodziewac np. prostopadlego tylem ?
6.)Co oznacza 1 korekta jazdy ? Że np. gdy jestem blisko kraweznika, to moge sobie podjechac do przodu i jeszcze raz sprobowac wjechac ?

Licze na odpowiedz :)
kupaq

Postprzez barbra » sobota 17 stycznia 2009, 16:37

ad.1Co do wycieraczek to akurat T.Yaris i Aveo nie jeździłam,ale jeździłam kilkoma autami i akurat wycieraczki były, podobnie jak w rozpoczętym temacie:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... ycieraczki
ad.2-2.)
Gdzie jest zbiornik plynu do ABSu ? I czy trzeba go pokazywac
.Co najwyżej należy wiedzieć jak wyglada kontrolka ABS,ale ja akurat o nią nie byłam pytana.
Wymagane na egzaminie(do pokazania) zbiorniki z płynami to:
1. sprawdzenie stanu technicznego podstawowych elementów pojazdu odpowiedzialnych za bezpieczeństwo ruchu drogowego, osoba egzaminowana musi zaprezentować że potrafi sprawdzić:
a) poziom oleju w silniku
b) poziom płynu chłodzącego
c) poziom płynu hamulcowego
d) poziom płynu w zbiorniku spryskiwaczy

3.)Kontrolki. Czy musze pokazywac wszystkie kontrolki w ramach przygotowania do jazdy ?

Na pewno musisz wiedzieć co oznaczają wszystkie kontrolki,co do pokazywania,to zależy od egzaminatora...mnie np.pytał wybiórczo,przy omawianiu świateł.
4.)Ruszanie pod górę...

myślę,że tu wystarczająco już dobrych porad udzielono:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... zniesieniu
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... zniesieniu
5.)Parkowanie. Czy na egzaminie jest tylko parkowanie prostopadle przodem, skosne przodem i rownolegle tylem ? Czy moge sie spodziewac np. prostopadlego tylem ?

Wymagane parkowania na egzaminie:
a) parkowanie prostopadłe lub skośne - wjazd przodem wyjazd tyłem (możliwa jedna korekta toru jazdy),
miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazując je osobie egzaminowanej,
po zaparkowaniu musi być możliwość opuszczenia pojazdu przez kierowcę i pasażera z obydwu stron pojazdu, a pojazd musi być zaparkowany w sposób zgodny z przepisami ruchu drogowego (należy sprawdzić możliwość opuszczenia pojazdu),
parkowanie odbywa się z zachowaniem zasad ruchu drogowego.
lub
b) parkowanie równoległe pomiędzy dwoma pojazdami (manewr jest wykonywany jeżeli jest możliwe wyznaczenie miejsca do parkowania - możliwa jedna korekta toru jazdy) - wjazd tyłem - wyjazd przodem,
miejsce do parkowania wyznacza egzaminator, wskazując je osobie egzaminowanej,
długość miejsca do parkowania pomiędzy pojazdami powinna być około 2 krotnością długości pojazdu egzaminacyjnego,
w trakcie wykonywania manewru możliwa jedna korekta toru jazdy,
po zaparkowaniu pojazd nie może stwarzać zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego
w przypadku kiedy pojazd parkuje równolegle do krawężnika, w trakcie wykonywania manewru nie może najechać na krawężnik

Zatem prostopadłe tyłem,jest poza tymi obowiązkowymi...co nie oznacza,że jest zupełnie niepotrzebne:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... wi%B1zkowe
6.)Co oznacza 1 korekta jazdy ? Że np. gdy jestem blisko kraweznika, to moge sobie podjechac do przodu i jeszcze raz sprobowac wjechac ?

O korekcie rozpoczęty temat:
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... highlight=
Wszystko jest trudne,dopóki nie stanie się proste..
-----------
Kat. B-marzec 2007
barbra

Postprzez ella » sobota 17 stycznia 2009, 17:41

Basia mnie pięknie wyręczyła podając linki do wątków. Dzięki :D
W związku z tym
regulamin napisał(a):7. Temat wątku powinien być odpowiednio sformułowany i powinien jednoznacznie określać jego treść. Jeden wątek - jeden temat. Tematy typu "Kilka pytań....", "Pomocy", "Ważne pytanko", "Pytanie" itp. będą blokowane.

wątek o wszystkim zamykam
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy