najeżdzanie/przejezdzanie przez linie...na mieście

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

najeżdzanie/przejezdzanie przez linie...na mieście

Postprzez jarzabek53 » niedziela 11 stycznia 2009, 15:13

Zauwazyłem tutaj dyskusje na temat najeżdzania/przejezdzania przez linie ograniczające łuk na egzaminie.

Sprawa jest jasna ze najechac na linie mozna. Nie mozna jej tylko przekroczyc.

A jak to wygląda na egzaminie na mieście. Wolno najechac na linie ciągłą ale jej nie przekroczyc? Czy moze nie wolno?

A moze wolno tylko raz. Drugi błąd to koniec.

He?
jarzabek53

Postprzez viera » niedziela 11 stycznia 2009, 15:43

W ruchu ulicznym obowiązują takie same zasady jak na placu manewrowym
viera

Postprzez jarzabek53 » niedziela 11 stycznia 2009, 15:49

A czy moglabys poprzec to jakims dowodem, paragrafem etc...

Bo nie wydaje mi sie ze nawet jesli by to była pojedyncza ciągła to mozemy na nią najezdzac ile chcemy i bedzie to w porządku. Z tego co wiem na placu mozna na linie na jechac (o ile jej nie przejedziemy) tyle razy ile nam sie chce.
jarzabek53

Postprzez Mattthew » niedziela 11 stycznia 2009, 16:28

(....ot skasowany przez moderatora..)

A co do linii to ja najechałem ciągłą na egzaminie (na mieście oczywiście) i zostało mi to uznane jako błąd (niestotosowanie się do znaków poziomych). Czyli jakbym najechał na linię ciągłą drugi raz, to dostałbym drugą N-kę z tego działu i tym samym oblał egzamin.

Na placu linię najechać można, ale na mieście nie (przecież za najechanie na linię grozi mandat karny, więc jest to wykroczenie, czyli musi być traktowanie jako błąd, przynajmniej tyle wyczytałem poniżej).

Cytat z Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z 2008 w sprawie projektu zmian rozporządzenie w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów:

W proponowanych przepisach resort Infrastruktury zamierza ujednolicić zasady wykonywania tego zadania poprzez stwierdzenie, że najechanie na linie jest błędem. Takie założenie jest całkowicie zgodne z przepisami ruchu drogowego ponieważ w faktycznym ruchu drogowym za najechanie na linię grozi kara w formie mandatu karnego.
Mattthew

Postprzez jarzabek53 » niedziela 11 stycznia 2009, 16:41

Rozumiem Matthew ze bła to linia ciągła pojedyncza?
jarzabek53

Postprzez jarzabek53 » niedziela 11 stycznia 2009, 17:31

No to jak to w koncu jest z tymi liniami ciągłymi na egzaminie?

moze jaki instruktor by sie dołączył?
jarzabek53

Postprzez cman » niedziela 11 stycznia 2009, 18:54

Linia ciągła - najechanie lub przejechanie - jeden błąd.
Linia podwójna ciągła - najechanie lub przejechanie - przerwany egzamin.
cman

Postprzez Mattthew » niedziela 11 stycznia 2009, 19:44

Dokładnie tak jarząbek, poj, ciągła. I zgodnie z powyższym postem cmana został mi zaznaczony jeden błąd ;)
Mattthew

Postprzez jarzabek53 » niedziela 11 stycznia 2009, 21:04

I wszystko jasne.
jarzabek53

Postprzez gemmula » niedziela 11 stycznia 2009, 21:40

nie można przejeżdżać - chyba że samochody są tak zaparkowane na krawężniku, że wyklucza to możliwość poprawnego jechania - jest tak wąsko, że trzeba przejechać
Obrazek
gemmula

Postprzez Mattthew » niedziela 11 stycznia 2009, 22:03

gemmula nie można nie tylko przejeżdzać, ale też nie można najeżdzać.
Mattthew

Postprzez tristan » poniedziałek 12 stycznia 2009, 09:59

jarzabek53 napisał(a): Z tego co wiem na placu mozna na linie na jechac (o ile jej nie przejedziemy) tyle razy ile nam sie chce.

Już niedługo :D Wg nowych zasad ma być to również zakazane.

A co do najeżdżania na linie, to wystarczy sobie obrazowo przedstawić że biała farba na drodze to wystające kolce. I wszystkie znaki poziome stają się jasne, łącznie z przejściem dla pieszych (ukłon w kierunku pseudorowerzystów).
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Mattthew » poniedziałek 12 stycznia 2009, 17:06

Tyle, że pieszemu byłoby trudno przejść po tych kolcach :P

A tak wogóle to Twoje obrazowe przedstawienie nie spełnia swojej roli, bo biała farba to również linia przerywana, żeby ominąć te 'kolce' też będziesz przejeżdzał między przerywanymi liniami? xD A co do linia zatrzymania (ta od STOPu) to ominięcie 'kolców' wydaje się niemozliwe :P Jedynie przedstawienie samych linii ciągłych (zarówno poj. jak i podw.) jako kolce byłoby dobre ;)
Mattthew

Postprzez tristan » poniedziałek 12 stycznia 2009, 22:39

Mattthew napisał(a):Tyle, że pieszemu byłoby trudno przejść po tych kolcach :P

No przecie pieszy podnosi nogi i przekracza. Więc jest w stanie przejść. Rowerzysta nie.

Mattthew napisał(a):A tak wogóle

Co to są wogóle? Nigdy nie widziałem ani jednego wogóla ani kilku/kilka wogóli.

Mattthew napisał(a):to Twoje obrazowe przedstawienie nie spełnia swojej roli, bo biała farba to również linia przerywana, żeby ominąć te 'kolce' też będziesz przejeżdzał między przerywanymi liniami?

Mhm. Przecie to jest kuźwa obrazowe wyjaśnienie dla kursanta, żeby kojarzył. Tak jak się tworzy sztucznie tzw. regułę prawej ręki, żeby wrzucić do 1 worka kilka przepisów i ułatwić szybkie podejmowanie decyzji. To technika na zapamiętanie, a nie realne sprawdzanie czy pieszy nie nadepnął na linię.

Mattthew napisał(a):xD A co do linia zatrzymania (ta od STOPu) to ominięcie 'kolców' wydaje się niemozliwe :P

No fakt, to jest wyjątek. To możesz sobie wyobrazić, że to takie kolce jak w Prince Of Persia (o ile jesteś dość stary na znanie tej gry :-P)

Mattthew napisał(a):Jedynie przedstawienie samych linii ciągłych (zarówno poj. jak i podw.) jako kolce byłoby dobre ;)

i zakreskowanej wysepki i zakrzyżykowanego miejsca parkingowego i.... i ...

Po prostu odróżnij tłumaczenie od rzeczywistości. Inaczej by rozwijano kolce a nie malowano linie :D
Ostatnio zmieniony wtorek 13 stycznia 2009, 08:53 przez tristan, łącznie zmieniany 1 raz
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez Mattthew » wtorek 13 stycznia 2009, 00:46

Pasy są szersze niż linie mistrzu, więc np. starszemu pieszemu trudno by było przez te wyimaginowane kolce przejść. Mi również by się nie chciało robić pół-szpagatu tylko przez to, że ktoś zrobił kolczastą zebrę.

Jak nie widziałeś "wogóla" może jesteś krótkowidzem? Ja w Internecie natrafiam na masę "wogóli" i są one tak popularne, że aż sam się dziwię xD A potem się dziwić, czemu, jako krótkowidz, robię takie felerne błędy, których potem ktoś się chwyta niczym tonący brzytwy (bez wskazywania palcem). Polecam wizytę u okulisty bądź wyplucie tego słownika ortograficznego, który "przecie" zjadłeś ;)

I kuźwa, ja jedynie zauważylem, że Twoje 'obrazowe wyjaśnienie dla kursanta' nie jest idealne i są od niego odstępstwa. Może i ja odróżnie rzeczywistość od wyobraźni, ale dla Twojej wiedzy nie wszyscy potrafią to do końca zrobić. Po kiego grzyba ktoś, mając w głowie Twoją poradę o białej farbie jako kolcach, ma robić slalomy na drodze? Uwierz, że niedoświadczeni kierowcy uczący się jeździć potrafią wiele wiedzy wchłonąć i wcielać w życie. Już widzę te odpowiedzi w stylu "ale tam były kolce". xD

A co do PoP - grałem w niego wtedy, gdy był dwuwymiarowy. A jak wyszedł PoP 3D - to było dopiero nieporozumienie :) Ahhh good old days...

PEACE and EOT 8)
Mattthew

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy