Parę pytań przed egzaminem.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Parę pytań przed egzaminem.

Postprzez Szpakv » niedziela 04 stycznia 2009, 13:56

Witam. Jutro mam egzamin i chciałbym zapytać o parę drobnych szczegółów. Pogoda będzie dosyć nieciekawa - dużo śniegu + mróz a w nocy ma trochę pokropić deszcz, więc może być szklanka.

1) Czy w takiej sytuacji najpierw mam odpalić silnik a potem dopiero włączyć światła (przy odpalaniu w zimnym "oszczędzamy" akumulator)? Na kursie zawsze najpierw włączałem światła a potem odpalałem. a jak zrobić na egzaminie, w mrozie?

2) Jak będę robił górkę to może być dosyć ślisko i zaczynam się obawiać. Co się może stać, w jaki sposób powinienem ruszyć? Dodam, że z górka nigdy nie miałem problemów.

3) W testach jest pytanie, że "kierujący przed ruszeniem powinien upewnić się czy wszyscy mają zapięte pasy". W związku z tym co jeśli egzaminator nie zapnie pasów? Mam go poprosić, żeby to zrobił bo inaczej koniec egzaminu?

4) Ostatnie pytanie dot. znaku B-33 ograniczenie prędkości. Czy obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania czy musi być odwołany znakiem B-34 lub zastąpiony innym ograniczeniem prędkości np. strefa. Chodzi mi np. o znak ograniczający do 40km/h w terenie zabudowanym. Do którego momentu mam jechać 40?

Z góry dzięki za odp. :)
Szpakv

Re: Parę pytań przed egzaminem.

Postprzez Razor1990 » niedziela 04 stycznia 2009, 13:59

Szpakv napisał(a):1) Czy w takiej sytuacji najpierw mam odpalić silnik a potem dopiero włączyć światła (przy odpalaniu w zimnym "oszczędzamy" akumulator)? Na kursie zawsze najpierw włączałem światła a potem odpalałem. a jak zrobić na egzaminie, w mrozie?

Z góry dzięki za odp. :)

Ja na egzaminie miałem odpalony samochód - egzaminator przedstawił się do kamery, przestawił samochód i kazał lecieć z prezentacją. Potem wsiadł, podjechał na łuk i kazał mi jechać - sam nie odpalałem silnika więc analogicznie światła włączałem na odpalonym silniku - tobie też tak radzę - najpierw silnik, potem światła
Razor1990

Postprzez Khay » niedziela 04 stycznia 2009, 14:09

Przede wszystkim to skorzystaj najpierw z funkcji "szukaj".
O światłach i włączonym silniku/ zapłonie było kilka(naście) tematów, o tym, że egzaminator nie ma obowiązku zapinania pasów (PoRD się kłania) też, podobnie jak o zakresie działania znaków (na dniach było takie pytanie... :/ )
I naprawdę ułatwisz życie sobie i innym jeśli zastosujesz zasadę - jeden problem, jeden temat. Oczywiście odpowiedni temat, a nie "parę wątpliwości"...

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez kamix500 » niedziela 04 stycznia 2009, 14:12

2) Jak będę robił górkę to może być dosyć ślisko i zaczynam się obawiać. Co się może stać, w jaki sposób powinienem ruszyć? Dodam, że z górka nigdy nie miałem problemów.

nie bój sie :) górka jest bardzo nie wielka, napewno bez problemu dasz rade wyjechać :)

3) W testach jest pytanie, że "kierujący przed ruszeniem powinien upewnić się czy wszyscy mają zapięte pasy". W związku z tym co jeśli egzaminator nie zapnie pasów? Mam go poprosić, żeby to zrobił bo inaczej koniec egzaminu?

w kodeksie drogowym jest napisane że nie które osoby nie muszą mieć zapiętych pasów :) np. instruktor a także egzaminator. więc egzaminator nie musi pasów zapisać :)

4) Ostatnie pytanie dot. znaku B-33 ograniczenie prędkości. Czy obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania czy musi być odwołany znakiem B-34 lub zastąpiony innym ograniczeniem prędkości np. strefa. Chodzi mi np. o znak ograniczający do 40km/h w terenie zabudowanym. Do którego momentu mam jechać 40?

obowiązuje do skrzyżowania albo do odwołania przez inny znak, jak dla mnie wyjątek ( 20km/h przed progiem zwalniającym)
kamix500

Postprzez agniesiaa90 » niedziela 04 stycznia 2009, 14:38

nas instruktor przestrzegal przed tym zeby nie kazac zapinac egzaminatorowi pasów bo moze sie nawet czepic za nie znajomosc przepisów które jasno mówią że instruktor i egzaminator sa zwolnieni z zapinania

obowiązuje do najblizszego skrzyzowania chyba ze jest zastapiony innym lub odołany ewentualnie jak jest strefa ograniczenia to do konca strefy
agniesiaa90

Postprzez Mayon » niedziela 04 stycznia 2009, 17:37

Szpakv napisał(a):2) Jak będę robił górkę to może być dosyć ślisko i zaczynam się obawiać. Co się może stać, w jaki sposób powinienem ruszyć? Dodam, że z górka nigdy nie miałem problemów.

Jeśli masz na myśli wzniesienie, to problemu nie widzę. Nie jest to jakaś wielka wysokość, poza tym kierownictwo na pewno zadba o to, by bruk był starannie odśnieżony i posypany solą/piaskiem. Możesz mieć problem na mieście, gdzie śnieg zaskoczył praktycznie wszystkich i nie wszędzie ulice zostały odśnieżone. W takich wypadkach wg mnie najlepszym sposobem jest ruszanie tylko i wyłącznie z ręcznego. Może i z piskiem opon, ale ruszyć w końcu musisz ;)

Szpakv napisał(a):3) W testach jest pytanie, że "kierujący przed ruszeniem powinien upewnić się czy wszyscy mają zapięte pasy". W związku z tym co jeśli egzaminator nie zapnie pasów? Mam go poprosić, żeby to zrobił bo inaczej koniec egzaminu?

Powiem Ci szczerze, że dzień przed egzaminem miałam ten sam dylemat. W końcu nie wytrzymałam i o 22 zadzwoniłam do mojego instruktora, który uśmiał się szczerze z mojego problemu i wyjaśnił go w ten sam sposób, co kolega/koleżanka wyżej ;)

Szpakv napisał(a):4) Ostatnie pytanie dot. znaku B-33 ograniczenie prędkości. Czy obowiązuje on do najbliższego skrzyżowania czy musi być odwołany znakiem B-34 lub zastąpiony innym ograniczeniem prędkości np. strefa. Chodzi mi np. o znak ograniczający do 40km/h w terenie zabudowanym. Do którego momentu mam jechać 40?

Do najbliższego skrzyżowania włącznie, chyba że zostanie on odwołany innym znakiem.
Obrazek

22.12.08 - plac [+], miasto [+]
02.01.09 - wniosek został przyjęty.
08.01.09 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie.
09.01.09 - plastik w portfelu :D
Mayon

Powrót do Egzamin na prawo jazdy