Dziwne skrzyżowanie w Krakowie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Zdajacy » niedziela 23 listopada 2008, 15:56

szczerze to zdenerwowany byłem i mało pamiętam :P tylko znak nakaz jazdy w lewo lub prawo na tym skrzyzowaniu i na srodku byl nakaz jazdy z prawej strony znaku nawet nie wiedzialem kto tam ma pierwszenstwo
Zdajacy

Postprzez cman » niedziela 23 listopada 2008, 16:17

Na Załęczu, Sołtysowska, Longinusa Podbipięty i Niepokalanej Marii Panny, jechałeś od tej pierwszej.
cman

Postprzez Zdajacy » niedziela 23 listopada 2008, 20:37

Może mi ktoś napisać jak powinienem się tam zachować ?
Zdajacy

Postprzez etto » czwartek 27 listopada 2008, 21:25

Mam pytanie dotyczące pierwszeństwa na konkretnym skrzyżowaniu. Chodzi o skrzyżowanie ulic Podpięty , Na Załęczu, Sołtysowska, Niepokalanej Marii Panny.

I teraz tak, jadę sobie spokojnie przez Sołtysowską, dojeżdżam do skrzyżowania i mam zamiar jechać dajmy na to prosto ( tam jest taki szarawy długi budynek ). Rozumiem że puszczam samochody z prawej strony ( czyli jadące ul. Na Załęczu ) . A co z ul. NMP ? Wyjeżdżam bądź co bądź z drogi głównej więc teoretycznie chyba powinienem ktoś jadąc z lewej powinien mi ustąpić .

Mam nadzieję ze nie zagmatwałem. Bywając na tym skrzyżowaniu kilka razy mam wrażenie że panuje tam wolna amerykanka.
Prawko odebrane !
Koniec przygody z MORDorem w Krakowie.
etto

Postprzez Zdajacy » niedziela 11 stycznia 2009, 11:16

Podpisuje się pod prośbą czuł bym się pewniej gdyby ktos pomogł
Zdajacy

Postprzez cman » niedziela 11 stycznia 2009, 11:26

No dobra, ale co konkretnie chciałbyś wiedzieć?
Skrzyżowanie jak każde inne, może być mylące ze względu na geometrię, ale poza tym nie ma tak nic nietypowego.
cman

Postprzez Zdajacy » niedziela 11 stycznia 2009, 11:29

Dojeżdam do skrzyzowania mam nakaz jazdy w lewo lub prawo czyli rozumiem ze ustepuje tym z prawej tylko nie wiedziałem w ogole gdzie tam sie ustawic bo brak pasow ruchu
Zdajacy

Postprzez cman » niedziela 11 stycznia 2009, 17:27

Nie no, tam gdzie masz nakaz to jest droga z pierwszeństwem, więc ustępujesz tylko jadącym z przeciwka. No w każdym razie tak było, bo teraz może się coś pozmieniało w związku z remontem, który nie wiem nawet czy się już skończył, bo dawno tam nie byłem.
Ustawiasz się normalnie, jak na każdym zwykłym skrzyżowaniu, czyli skręcając w lewo przy środku jezdni (na wysokości wyspy dzielącej po lewej), a skręcając w prawo, przy prawej krawędzi.
cman

Postprzez kamix500 » niedziela 11 stycznia 2009, 17:30

może ktoś fotke pokazać :) chętnie bym zobaczył to skrzyżowanie :)
kamix500

Postprzez etto » niedziela 11 stycznia 2009, 20:26

cman, remont się jeszcze nie skończył , ale już chyba bliżej końca tam jest :-). Co do skrzyżowania : jadąc od Centralnej przez ul. Sołtysowską i dojeżdżając do tego skrzyżowania, jeżeli mamy skręcać w prawo to dajemy kierunek i jedziemy w prawo ( ostrzegam że po mimo posiadania pierwszeństwa patrzcie w lewo czy jakiś kamikadze nie jedzie ) , jeżeli jedziemy w lewo to trzymamy się lewej krawędzi / przy wysepce/ . Jeżeli komuś się zdarzy jechać prosto przez to skrzyżowanie w kierunku tego szarego budynku obok pętli linii 113 , to ja to robiłem tak że co prawa przyklejałem się bardziej lewej strony ( w tym momencie prawa strona może skręcać ), wysuwam się lekko do przodu , jeżeli trzeba to przepuszczam tych jadących z prawej i jadę. A żeby było śmieszniej to każdy tam jedzie na zasadzie a może się uda, dlatego panuję tam wolna amerykanka. Fotki skrzyżowania mogę jutro zrobić jeżeli ktoś potrzebuje :-)
Prawko odebrane !
Koniec przygody z MORDorem w Krakowie.
etto

Postprzez dariex » niedziela 11 stycznia 2009, 20:31

Obrazek

To skrzyżowanie to zemsta drogowców na początkujących kierowcach ;)
Zakładam,ze zapewne po tym remoncie sie coś zmieni.
Najtrudniej było wjechać na to skrzyżowanie od ul.NMP skręcając w stronę MORD-u,bo wówczas trzeba ustąpić wszystkim,a że ruch panuje tam spory,a reszta jeździ wedle własnego ustawodawstwa,to dla L-ek bywał tam sprawdzian siły woli,opanowania i umiejętności błyskawicznego podejmowania decyzji.Inaczej można tam było stać do usr..śmierci ;)
dariex

Postprzez Zdajacy » niedziela 18 stycznia 2009, 10:38

Czyli od tej strony gdzie mam nakaz jazdy w lewo lub prawo mam pierwszenstwo ? Bo tam własnie zawaliłem jak w lewo skręcałem skręciłem przejechłem kawałek i zjechałem koło garaży z wynikiem negatywnym.
Zdajacy

Postprzez cman » niedziela 18 stycznia 2009, 11:23

No ale za co konkretnie oblałeś, za wymuszenie?
Bo pisałeś coś o ścinaniu, to może wpakowałeś się tam w Sołtysowską pod prąd?
cman

Postprzez Zdajacy » niedziela 18 stycznia 2009, 12:26

no prawie
Zdajacy

Postprzez Anya » niedziela 18 stycznia 2009, 12:51

chyba raczej nie prawie, tylko po prostu wjechales w soltysowska, bo prawie przy wysepce wyraznej to raczej niemozliwe.
Tez tamtedy jechalam na egzaminie, tez w lewo. Oni czesto tamtedy jada gdy jest korek na nowohuckiej :)
6.05.2008 teoria +(0 bł.) praktyka - (miasto)
26.06 2008 praktyka - (miasto)
20.11.2008 teoria + praktyka + :)
5.12.2008- plasticzek w ręce i...w drogę :)
Anya

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy