wymagania względem świateł

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

wymagania względem świateł

Postprzez jarmal » poniedziałek 29 września 2008, 10:55

Jak można przeczytać w tym formum zdaża się, że na egzaminie dostaniemy nadprogramowe pytanie o światła np. o ich zakres lub moc.

Czy ktoś może zatem napisać jakie wymagania są względem świateł? Miałem coś na teorii ale w głowie zostało mi tylko "żółty selektywny", "żółty samochodowy" i że światła mijania mają oświetlać droge z przodu z lekkim zezem w prawą stronę, reszta wyparowała.

Jakie parametry zatem mają mieć światła i jak to się reguluje w samochodzie (myślę o ustawieniu reflektorów)?
jarmal

Postprzez cman » poniedziałek 29 września 2008, 15:35

cman

Postprzez jarmal » wtorek 30 września 2008, 11:21

Gracias.

Dla osob, które szukają szybki wyciąg kilku informacji podaje:

Swiatla drogowe:
Powinny dostatecznie oświetlać drogę co najmniej na 100 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza

Swiatła mijania:
Powinny dostatecznie oświetlać drogę co najmniej na 40 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza. Powinny być asymetryczne i oświetlać drogę po prawej stronie na większą odległość niż po lewej stronie

Pozycyjne przednie i tylne:
Powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 300 m.

Odblaskowe:
Powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 150 m, jeżeli są oświetlone światłem drogowym innego pojazdu.

O kątach nic nie znalazłem.
jarmal

Powrót do Egzamin na prawo jazdy