sprawdzanie świateł

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

sprawdzanie świateł

Postprzez latata » środa 30 lipca 2008, 09:42

jak wygląda sprawa ze sprawdzaniem świateł na egzaminie?
czy coffania można sprawdzić tylko przy włączonym silniku?
czy aby sprawdzic cofania i stop musze poprosić egzaminatora o pomoc?
i jeszcze pytanie ile pozycji w stacyjce jest w punto II i na której powininem miec ustawione zeby sprawdzac swiatła?

wybaczcie za takie pytania, ale stres mnie zżera przed egzaminem który mam dzisiaj o 18.
latata

Postprzez Grex » środa 30 lipca 2008, 10:02

No to zależy od egzaminatora jak ci każe sprawdzić. Ja miałem tak że załączam po kolei wszystkie światła i sprawdzam. Co do światła cofania można sprawdzić wyłączając silnik i przekręcając kluczyk w stacyjce tylko raz (tak żeby tylko były kontrolki włączone) wtedy spokojnie możesz wrzucić wsteczny i samemu sprawdzić. A stop to albo egzaminator naciśnie a ty pójdziesz sprawdzić , albo poprosisz go o sprawdzenie. W punto II masz dwie pozycje , najlepiej sprawdzać w pierwszej .

Pozdro ! :)
Grex

Postprzez T!zzue » środa 30 lipca 2008, 11:08

A ja najpierw musiałem w środku włączyć wszytskie światła( wsteczny na zapłonie oczywiście) a potem na zewnątrz pokazywałem te światła.Zalezy od egzaminatora.Czasami też prosi o sprawdzenie kilku (wymienia je)
T!zzue

Postprzez DEXiu » środa 30 lipca 2008, 14:59

Ehh. Kluczyk ma być w pozycji "kontrolki się świecą, elektryka działa" (zresztą jeśli zapalisz silnik to kluczyk samoczynnie WRACA DO TEJ POZYCJI). Jeśli sprawdzasz na włączonym silniku, to przy światłach cofania i stopach musisz poprosić o pomoc. Jeśli sprawdzasz na zapłonie (to znaczy kluczyk w pozycji "kontrolki świecą, elektryka działa", ale silnika nie uruchomiłeś), to pomocy potrzebujesz tylko przy stopach.
DEXiu

Postprzez abarth » środa 30 lipca 2008, 15:03

mi egzaminator wręczył kluczyki kazał wsiąść ustawić wszystko , włączyć silnik i pokazać wszystkie możliwe światła. Na odpalonym silniku wysiedlismy i pokazywalam co sie gdzie świeci. Przy wstecznym powiedzial ze mi pomoze i wysiadl, zapytał czy mam ręczny zaciagniety (podpowiedź taka ;) ) i powiedział jak tylko sie zaświeciło.
29.05.2008 g.12 - Teoria zdana - 0 błędów :-)
09.06.2008 g.8 - Plac (-)
01.08.2008 g.8 - Placyk (+),Miasto (-) :-(
24.10.2008 g.14 Zagasło na górce :-(
21.02.2011 g.13:00 - do 4 razy sztuka? YAHOOOOOOOOOO :-) ZDANEEEEEE !!!!!
abarth

Re: sprawdzanie świateł

Postprzez ella » środa 30 lipca 2008, 18:56

latata napisał(a):wybaczcie za takie pytania, ale stres mnie zżera przed egzaminem który mam dzisiaj o 18.

wystarczyło poczytać

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... B6wiate%B3
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy