Prawko kat. B szwedzkie, a egz. na kat. A

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawko kat. B szwedzkie, a egz. na kat. A

Postprzez welniasty15 » wtorek 08 lipca 2008, 19:54

Witam. Mieszkam od paru lat w Szwecji. Posiadam szwedzkie prawo jazdy kat. B. Jezeli zdam egzamin na motocykl to jak to sie ma do wymiany prawa jazdy. Oddaje szwedzkie i dostaje polskie z dwiema kategoriami i wtedy juz w Szwecji wymieniam? Czy dostaje polskie z kat. A i zawoze do Szwecji i wymieniam?
Jezeli ktos sie orientuje w temacie to prosze o post. Dzieki
welniasty15

Postprzez luke » piątek 11 lipca 2008, 23:11

Ja takze stoje przed tym "problemem". Mieszkam na stale poza Polska (w UE), mam prawo jazdy kat. B tamtego kraju i chce w Polsce dodatkowo zrobic kat. A.

Wiec co ja sie do tej pory dowiedzialem:

Aby moc zrobic w PL kat. A musisz miec na przynajmniej 185 dni meldunek w PL. Taki jest wymog europejski. Jak nie masz meldunku na minimum tyle dni, to Panstwo teoretycznie nie moze Ci wystawic polskiego prawka (-> "kto sprawdza te 185 dni?" ;))!

Jak zaliczysz w PL kat. A, to dostaniesz wtedy polskie prawo jazdy z kat. A i B i bedziesz musial rownoczesie oddac Twoj obecny szwedzki (-> wymog europejski, mozna posiadac tylko jedno prawo jazdy). Ukrywac szwedzkiego prawka nawet nie musisz probowac, gdyz Panstwa UE miedzy soba i tak sie porozumieja, czy Twoje prawko nie jest np. "zawieszone" lub tp.

Z tym polsko-europejskim prawem jazdy mozesz sie po calej Europie poruszac, i nawet nie musisz wymieniac na szwedzki, jak wrocisz po tym pol roku tam ;) Musialo sie je jeszcze wymieniac, jak Polska nie nalezala do UE, teraz juz nie trzeba. Nie wiem czy Szwecja nie robi problemow jak bedziesz chcial sam wymienic te polskie prawo jazdy na szwedzkie.

Ciekawy jestem, czy sam sie juz cos na ten temat dowiedziales.

W razie by ktos mial inne informacje prosze o sprostowanie.

Poz.
L
luke

Postprzez welniasty15 » poniedziałek 14 lipca 2008, 17:22

No tak wlasnie myslalem, ze jest jak piszesz. Czyli: zdaje tu na A(mam zamedlowanie); oddaje szwedzkie prawko i wydaja mi nowe z dwiemia kategoriami; wracam do Szwecji i wymieniam na szwedzkie z kat. A i B. No nie moze byc innego wyjscia. I oczywiscie Szwecja zadnych problemow nie robi. Czeka sie tylko ok. 2 -3 tyg.
Oczywiscie dzieki za post. :D
welniasty15

Postprzez luke » wtorek 15 lipca 2008, 10:35

No coz, ale miej pod uwaga, wymienic znow na szwedzki NIE MUSISZ! Mozesz jezdzic caly czas na polskim PJ.

Polskie prawko poza Polska nawet bez konkretnego przyczynu (znaczy np. jazda po pijanemu/zagrozeniu innych) wladze nie moga Ci je odebrac, to moze tylko i wylacznie Panstwo wydajace, tj. Polska...
luke

Powrót do Egzamin na prawo jazdy