Kilka pytan o egzamin na kat.A.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kilka pytan o egzamin na kat.A.

Postprzez intoTheNight » poniedziałek 30 czerwca 2008, 18:20

hej mam kilka pytań...

1) Jutro mam egzamin ale mam problem z noga i nie wiem czy dam rade.. gdy zdam testy, a z egzaminu praktycznego zrezygnuje to tak jakbym nie zdał po prostu i musze ustalić nowy egzamin?
2) Jak nazywają sie te światła które włączają sie automatycznie po włączeniu zapłonu w Yamaha 250? to sa pozycyjne czy postojowe?
3) Od czego jest tak kontrolka w tym motocyklu ktora po włączeniu zapłonu zapala sie i gaśnie, wtedy dopiero można odpalić motocykl?
4) i takie ogólnie pytanie o jezdzie na miescie, jak sie zachowywać, np. czy gdy ruszam ze skrzyżowania i wiem, ze ja zdążę ale egzaminator juz nie, to powstrzymać sie od jazdy? Ogolnie czy jechać sobie po prostu zgodnie z przepisami i nie przejmować sie autem egzaminatora, czy gdy np. widze, że sie oddala to zwolnic itp? Kazda rada bedzie pomocna ;)

pozdrawiam
intoTheNight
intoTheNight

Postprzez cman » poniedziałek 30 czerwca 2008, 22:08

Yamaha co? 250 - zakładam, że YBR, bo tylko o nim mogę cokolwiek powiedzieć.

1) To tak jak byś nie przystąpił (a nie, nie zdał) do egzaminu i musisz ustalić nowy. Przepada wtedy połowa kasy za praktykę (tzn. za następny egzamin płacisz 70 zł).
2) Nie wiem na pewno co to mogą być za światła, najprawdopodobniej chodzi właśnie o pozycyjne, natomiast nie są to na pewno postojowe, ponieważ postojowe w motocyklach jednośladowych nie występują.
3) Chodzi o tę pomiędzy kontrolką biegu jałowego i świateł drogowych? Jeżeli tak, to jest to "engine check", zwany po prostu check, czyli kontrolka, która świecąc sygnalizuje, że coś jest nie tak z silnikiem. Zaraz po włączeniu zapłonu to normalne, bo zbiera ona przez moment dane ze wszystkich czujników.
4) Jechać po prostu swoje, egzaminator ma robić tak, żeby zdążył, a jeżeli nie zdąży, to po prostu każe Ci przez radio się zatrzymać i poczekać.
cman

Postprzez intoTheNight » poniedziałek 30 czerwca 2008, 23:30

dzięki ;) O tą właśnie yamahe mi chodzi YBR, jej pojemność to 250, wiec myślałem, że skojarzycie, dokladnie tez o ta kontrolke, juz rozumiem, ze światłami tez dzieki :)

pozdrawiam
intoTheNight

Powrót do Egzamin na prawo jazdy