zawracanie na '3'

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

zawracanie na '3'

Postprzez klaudia_90 » wtorek 24 czerwca 2008, 17:22

czy przy zawracaniu na ''3'' trzeba uzywac kierunkowskazow??
25.06 teoria + plac + miasto -
04.09 plac + miasto +
ZDALAM !!!!!! :)))))))
klaudia_90

Postprzez Driver'ka » wtorek 24 czerwca 2008, 17:23

Jak najbardziej tak. Sygnalizujesz każdy swój manewr, który dotyczy różnistych skrętów, zakrętów itd. A do tego zalicza się również zawracanie na 3 :)
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Postprzez klaudia_90 » wtorek 24 czerwca 2008, 17:29

aha, czyli najpierw lewy kierunkowskaz, pozniej prawy i znow lewy? ;) lub na odwrot xD
25.06 teoria + plac + miasto -
04.09 plac + miasto +
ZDALAM !!!!!! :)))))))
klaudia_90

Postprzez dariex » wtorek 24 czerwca 2008, 17:33

klaudia_90 napisał(a):aha, czyli najpierw lewy kierunkowskaz, pozniej prawy i znow lewy? ;) lub na odwrot xD

Przy zawracaniu na 3,kierunku używasz dwukrotnie.
Najpierw sygnalizujesz skręt w stronę elementu(np.podjazd) ,który wykorzystasz do zawracania,następnie sygnalizujesz wyjazd tyłem,pozniej już przecież jedziesz prosto.
dariex

Postprzez doti1983 » wtorek 24 czerwca 2008, 17:55

klaudia_90 napisał(a):aha, czyli najpierw lewy kierunkowskaz, pozniej prawy i znow lewy? ;) lub na odwrot xD

dokładnie
doti1983

Postprzez papjerz » wtorek 24 czerwca 2008, 18:34

dariex napisał(a):

Najpierw sygnalizujesz skręt w stronę elementu(np.podjazd) ,który wykorzystasz do zawracania,następnie sygnalizujesz wyjazd tyłem,pozniej już przecież jedziesz prosto.

To co opisałeś to tzw. "zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury drogowej" (czyli różne podjazdy, bramy, zatoczki itd.).

Zawracanie "na 3" wygląda tak:
1. Lewy kierunek
2. Podjechanie przodem do lewej krawędzi jezdni, wyłączyć lewy.
3. Prawy kierunek
4. Na wstecznym ustawić się równolegle do osi jezdni (najlepiej na swoim pasie jakoś się zmieścić, ale jak się wystaje jedną ćwiartką tylną na pas przeciwny to też łba nie urwą :) ), wyłączyć prawy
5. Bez kierunku prosto
papjerz

Postprzez Rafix » wtorek 24 czerwca 2008, 19:30

papjerz napisał(a):4. Na wstecznym ustawić się równolegle do osi jezdni (najlepiej na swoim pasie jakoś się zmieścić, ale jak się wystaje jedną ćwiartką tylną na pas przeciwny to też łba nie urwą :) ), wyłączyć prawy
5. Bez kierunku prosto

ad 4-5. Chyba, że nie uda Ci się wyprostować samochodu i stoisz skręcony, ale juz dasz radę jechać spowrotem. W takiej sytuacji byłem uczony, żeby też jeszcze włączyć
07.05.2008 - Teoria :) Placyk :) Miasto :(
31.05.2008 - Placyk :) Miasto :)
04.06.2008 - Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
11.06.2008 - Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
12.06.2008 - Prawo Jazdy w kieszeni :)
Rafix

Postprzez dariex » wtorek 24 czerwca 2008, 20:43

papjerz napisał(a):
dariex napisał(a):

To co opisałeś to tzw. "zawracanie z wykorzystaniem infrastruktury drogowej" (czyli różne podjazdy, bramy, zatoczki itd.).

No przecież mówimy o jednym i tym samym :roll:
Z tym,ze teraz zawracanie "na 3" nazywamy zawracaniem przy użyciu biegu wstecznego i możemy je wykonać między innymi przy użyciu elementu infrastruktury.
dariex

Postprzez Khay » wtorek 24 czerwca 2008, 23:04

dariex napisał(a):No przecież mówimy o jednym i tym samym :roll:
Z tym,ze teraz zawracanie "na 3" nazywamy zawracaniem przy użyciu biegu wstecznego i możemy je wykonać między innymi przy użyciu elementu infrastruktury.

Jesteś tego pewna? Bo mnie na kursie uczono osobno - zawracania na trzy (nawet na baaardzo wąskich uliczkach) i zawracania z wykorzystaniem infrastuktury (czyli to o czym piszesz). Rozumiem, że jak nie ma bramy/ podjazdu, to egzaminator nie może kazać w takim miejscu zawrócić...?

Pytam, bo na egzaminie dostałem polecenie by zawrócić jak mi wygodnie (były podjazdy, mogłem i na trzy się męczyć), na kolejnym zaś wyraźnie - z użyciem biegu wstecznego i infrastuktury.

Pozdrwaiam
Khay
Ostatnio zmieniony wtorek 24 czerwca 2008, 23:26 przez Khay, łącznie zmieniany 1 raz
Khay

Postprzez dariex » wtorek 24 czerwca 2008, 23:16

no a co uważasz za element infrastruktury?
i już masz odp.
dariex

Postprzez Khay » wtorek 24 czerwca 2008, 23:34

dariex napisał(a):no a co uważasz za element infrastruktury?
i już masz odp.

Przepraszam? Niby jaką odpowiedź...? Przecież piszę wyraźnie - wg mnie (i chyba nie tylko) zawracanie na 3 != zawracanie z użyciem infrastuktury. Opis zadania egzaminacyjnego też nie rozwiewa moich wątpliwości:

zawracanie na drodze jednojezdniowej - dwukierunkowej - możliwość wykonania manewru przy wykorzystaniu infrastuktury drogowej (bramy, wjazdy, podjazdy, zatoczki itp.) - zawracanie musi odbyć się przy użyciu biegu wstecznego.
- miejsce do zawracania wyznacza egzaminator

Teraz to mnie to już rybka, bo zawracam tam gdzie chcę lub muszę i tak, jak jest mi wygodnie. Ale dla kandydatów byłaby to chyba cenna informacja - czy może im egzaminator zlecić zawracanie bez użycia infrastuktury... ta "możliwość" nie jest zbyt regorystycznym sformułowaniem.

Może teraz łatwiej będzie zrozumieć moje wątpliwości. ;)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez dariex » wtorek 24 czerwca 2008, 23:38

Khay napisał(a):
dariex napisał(a):No przecież mówimy o jednym i tym samym :roll:

Jesteś tego pewna?
Khay

dariex napisał(a):
no a co uważasz za element infrastruktury?
i już masz odp.

Khay napisał(a):Przepraszam? Niby jaką odpowiedź...? Przecież piszę wyraźnie - wg mnie (i chyba nie tylko) zawracanie na 3 != zawracanie z użyciem infrastuktury.

No to w końcu jakie jest Twoje pytanie.bo najpierw pytasz czy jestem pewna tego,ze to to samo,a pozniej sam to stwierdzasz ale nadal pewności nie masz...
dariex

Postprzez Khay » wtorek 24 czerwca 2008, 23:58

dariex napisał(a):
Khay napisał(a):Przepraszam? Niby jaką odpowiedź...? Przecież piszę wyraźnie - wg mnie (i chyba nie tylko) zawracanie na 3 != zawracanie z użyciem infrastuktury.

No to w końcu jakie jest Twoje pytanie.bo najpierw pytasz czy jestem pewna tego,ze to to samo,a pozniej sam to stwierdzasz ale nadal pewności nie masz...

E? Znak " X != Y " oznacza, że X jest różny od Y. Więc albo "na trzy", albo "z użyciem infrastuktury". Tak to rozumiem. Teraz jasno....? :)

Pozdrawiam
Khay
Khay

Postprzez dariex » środa 25 czerwca 2008, 00:00

Niezbyt ;)
ale niech Ci będzie ;) bo niepotrzebnie tworzy się OT na temat bez tematu ;)
dariex

Postprzez cman » środa 25 czerwca 2008, 07:35

Khay napisał(a):Przecież piszę wyraźnie - wg mnie (i chyba nie tylko) zawracanie na 3 != zawracanie z użyciem infrastuktury.

Zawracanie "na 3" (które nie jest na 3, bo może być również na 5 , 7, 12...) i zawracanie z użyciem infrastruktury (który również może być na 4, 8, 15...) jest jednym i tym samym zadaniem egzaminacyjnym: zawracaniem z użyciem biegu wstecznego.
cman

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy