Ustawienie fotela

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Ustawienie fotela

Postprzez piotrektab » czwartek 19 czerwca 2008, 20:13

Mam pytanie odnośnie ustawienia fotela na egzaminie. U mnie są clio i nie wiem jak się opuszcza fotel ( tam na regulacji) a egzamin już jutro. Zawsze nie ruszałem fotela bo był ok. A jeśli będzie wcześniej jeździć niska osoba to ja który mam 190 mogę się nie zmieścić. Pozatym czy jeśli ustawie soie fotel to egzaminator może mieć jakieś ale do ustawienia?
piotrektab

Postprzez Yerenia » czwartek 19 czerwca 2008, 20:42

co do fotela, to napewno trzeba go ustawic dobrze - bedziesz sie lepiej i pewniej czul. Dotyczy to zarowno wysokosci, jak i nachylenia czy zaglowków.
Jesli nie wiesz gdzie jest regulacja, to zawsze mozesz powiedziec ze na kursie miales bez regulacji i czy moglby Ci wskazac jak to sie robi. Egzaminator tez czlowiek :) nie sadze aby mial cos do takiego pytania.

Ja np. w swoim Aveo na kursie mialam 'normalne' lusterka, a na egz elektryczne. Od razu sie zapytalam egzaminatora czy moze mi pokazac jak je sie ustwia, bo wczesniej nie mialam z takimi do czynienia :D

Oczywiscie zawsze mozesz sprobowac najpierw sam poszukac dzwigni, jesli fotel bedzie za wysoko. Jak cos to zapytaj.
Yerenia

Postprzez piotrektab » czwartek 19 czerwca 2008, 20:50

Gdzie dźwignia to wiem - nawet wiem jak się podnosi - bo raz musiałem sobie podnieść - lubie siedzieć wysoko. Lecz nie wiem jak opuścić siedzenie ...
piotrektab

Postprzez dariex » czwartek 19 czerwca 2008, 22:04

Skoro wiesz jak sie podnosi to wiesz także jak się opuszcza,bo zwykle reguluje się to jednym i tym samym "przyżądem" - dzwigienką lub pokrętłem(to zależy od modelu).
dariex

Postprzez piotrektab » czwartek 19 czerwca 2008, 22:34

wiem ? właśnie chodzi o ty że jak podnosze to ciągnę dźwignię a jak opuszczam to ... ?
piotrektab

Postprzez dariex » czwartek 19 czerwca 2008, 22:38

to też ją ciągniesz,tyle,że popychasz oparcie plecami i się ładnie podnosi :)
dariex

Postprzez piotrektab » czwartek 19 czerwca 2008, 22:45

no ale właśnie nie chodzi mi tu o opuszczanie oparcia tylko podstawy siedzenia - dźwignia po lewej
piotrektab

Postprzez Barabasz » czwartek 19 czerwca 2008, 22:55

problem co najmniej dziwny...
jak mozesz to poprobuj w tym egzemplazu co miales jazdy
jak nie to jesli podnosisz wajcha ciagnac nia w gore to sprobuj w dol
w alfie dziala to tak ze od srodka w gore = podnosze
od srodka w dol = opuszczam
wykonuje przynajmniej 4-5 takich ruchow by od max niskiego do max wysokiego ustawienia fotela dac
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez dariex » czwartek 19 czerwca 2008, 23:01

piotrektab napisał(a):no ale właśnie nie chodzi mi tu o opuszczanie oparcia tylko podstawy siedzenia - dźwignia po lewej

o raju no to fotel się przesuwa po takich szynach :) i też dzwignie naciskasz i przesuwasz fotel albo do przodu albo do tyłu :)
dariex

Postprzez piotrektab » czwartek 19 czerwca 2008, 23:40

dariex napisał(a):
piotrektab napisał(a):no ale właśnie nie chodzi mi tu o opuszczanie oparcia tylko podstawy siedzenia - dźwignia po lewej

o raju no to fotel się przesuwa po takich szynach :) i też dzwignie naciskasz i przesuwasz fotel albo do przodu albo do tyłu :)

Jeju chodzi mi dokładnie nie o regulacje fotela ( na szynach ) czy też oparcia ale o wysokość siedziska
piotrektab

Postprzez dariex » piątek 20 czerwca 2008, 00:18

no to sie sprecyzuj może :?
Zagłówek się wysuwa,a samego siedziska podnieść się zwykle w podst wersjach aut nie da.
dariex

Postprzez kamiles » piątek 20 czerwca 2008, 00:26

dariex napisał(a):a samego siedziska podnieść się zwykle w podst wersjach aut nie da.

przecież kolega mówi, że fotel potrafi podnieść, więc widocznie się da - chodzi mu o to, jak go opuścić
kamiles

Postprzez Khay » piątek 20 czerwca 2008, 11:51

dariex napisał(a):no to sie sprecyzuj może :?

Kolega od początku precyzyjnie pisał, że chodzi o podnoszenie/ opuszczanie fotela. Jak precyzyjniej to można napisać? :roll:

Odnośnie opuszczania, to nie znam dokładnie tego modelu, ale często jest tak, że regulacja jest dwustronna (czyli tak jak pisał Barabasz wcześniej), albo jednostronna (w drugą stronę "grawitacyjnie", z ew. wspomaganiem ciężaru siedzącego).

Pozdrawiam
Khay
Khay

Powrót do Egzamin na prawo jazdy