Niesłusznie oblany?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Niesłusznie oblany?

Postprzez Kacz0r » niedziela 01 czerwca 2008, 18:13

Witam. Ostatnio oblałem egzamin praktyczny, ale wydaje mi się, że nie słusznie. Na skrzyżowaniu dwóch dróg dwujezdniowych(2 pasy ruchu na każdej jezdni) z sygnalizacją świetlną musiałem zawrócić. Ustawiłem się na skrajnie lewym pasie, zapaliło się zielone światło i podjechałem do skrzyżowania. Skręciłem w lewo i ustawiony pod kątem 90 stopni do drogi z której zawracałem oczekiwałem aż samochody z kierunku przeciwnego przestaną jechać. W końcu zatrzymały się(czerwone światło) i ja zjechałem ze skrzyżowania. Po tym manewrze egzaminator kazał mi zjechać na bok i oznajmił, że egzamin został oblany. Argumentuje to tak, że niedostoswałem się do sygnalizacji, bo na drodze, z której zawracałem było czerwone światło(sygnalizator był za mną i nie mogłem tego widzieć,jak jechałem było zielone). Stwierdził, że powinienem był zostać na skrzyżowaniu i czekać na zielone, co wydaje mi się absurdem(nie widzę sygnalizatora, ale powiedział, że powinienem obserwować inne samochody). Co o tym sądzicie ? Napisał mi na kwitku, że nie dostosowałem się do sygnalizacji... Dla pomocy dołączam obrazek(dosyć umowny) obrazujący sytuację. Chciałbym się odwołać od tego i dlatego proszę o ewentualne rady.

[img]http://img403.imageshack.us/my.php?image=egzaminhv1.jpg[/img]
Kacz0r

Postprzez ewkatal » niedziela 01 czerwca 2008, 18:18

Moim zdaniem dobrze zrobiłeś zjeżdżając ze skrzyżowania (jeśli nikomu nie zajechałeś drogi), ale poczekaj na opinię starszych stażem ;)
Jestem o 3 oblane egzaminy lepszym kierowcą.

(2008-06-12 ) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2008-06-18 ) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.

http://www.photoblog.pl/inacoto
ewkatal

Postprzez she » niedziela 01 czerwca 2008, 18:38

Ustawiłem się na skrajnie lewym pasie, zapaliło się zielone światło i podjechałem do skrzyżowania. Skręciłem w lewo i ustawiony pod kątem 90 stopni do drogi z której zawracałem oczekiwałem aż samochody z kierunku przeciwnego przestaną jechać. W końcu zatrzymały się(czerwone światło) i ja zjechałem ze skrzyżowania.

za każdym razem gdy ja jestem w takiej sytuacji to zawsze zjeżdżam ze skrzyżowania, kiedyś sie zawachałam to dostałam boskie opier... od instruktora, że dlaczego stoję jak mam możliwość zjechania ze skrzyżowania.
Więc moim zdaniem dobrze pojechałeś i jeśli faktycznie było tak jak mówisz, to porozmawiaj ze swoim instruktorem prowadzącym i jak najbardziej odwołuj sie od wyniku egzaminu.
24.01.2008 - rozpoczęcie kursu OSK "Kruk"Sieradz.
7.03.2008 - teoria -zaliczony(18/1 )
27.06.2008 - praktyka(trzecie podejście) - ZDANY :)
o7.o7.2oo8 - dokument ODEBRANY :)
o8.o7.2oo8 - pierwsza samodzielna jazda :)
she

Postprzez SXE » niedziela 01 czerwca 2008, 20:31

Ważne jeszcze który wjeżdżałeś na to skrzyżowanie , jednak podejrzewam , że pierwszy i w momencie wjazdu było zielone światło.
Nie ma się nad czym zastanawiać.
Napisz jak najszybciej odwołanie argumentując niesłusznym przerwaniem egzaminu.
Jak już się WORD ustosunkuje to napisz proszę jak wszystko przebiegło
SXE

Postprzez Kacz0r » niedziela 01 czerwca 2008, 20:35

Przede mną był jeszcze jeden samochód, ale on skręcił i dopiero wtedy wjechałem na skrzyżowanie(wcześniej czekałem przed sygnalizatorem). Światło cały czas było zielone. Tak zrobię, odwołam się.
Kacz0r

Re: Niesłusznie oblany?

Postprzez kamiles » niedziela 01 czerwca 2008, 20:58

Kacz0r napisał(a):Stwierdził, że powinienem był zostać na skrzyżowaniu

Wg egzaminatora miałeś stać w tym miejscu, w którym jest pojazd czerwony na rysunku? :shock: Jeśli tak, to panu egzaminatorowi coś sie najwyraźniej pomyliło i trzeba mu to uzmysłowić pisząc odwołanie.
kamiles

Postprzez Kacz0r » niedziela 01 czerwca 2008, 21:38

Dokładnie tak, uwierz mi, że byłem w szoku jak mi to mówił, nie dał sobie nawet wyjaśnić, że nie miał racji...
Kacz0r

Postprzez kopan » niedziela 01 czerwca 2008, 22:23

Przepis jest absurdalny więc zostałeś oblany w absurdalny sposób.
kopan

Postprzez DEXiu » niedziela 01 czerwca 2008, 23:41

Kacz0r ==> Po primo: jeśli rzeczywiście ustawiłeś się tak jak na rysunku i odzwierciedla on skrzyżowanie dość dobrze, to pierwszy błąd jaki popełniłeś - ustawiłeś się na nie swoim pasie ruchu (pod prąd względem nadjeżdżających "z lewej").
Po secundo: niestety, sporo jest tu relacji świadczących o tym, że egzaminy są dość często przerywane za niedostosowanie się do sygnalizacji (wjechałeś na skrzyżowanie mimo że warunki uniemożliwiały Ci jego opuszczenie przed zmianą nadawanego sygnału zielonego - w "normalnej jeździe" każdy by tak postąpił, ale na egzaminie się niestety za to oblewa)
DEXiu

Postprzez cfk » niedziela 01 czerwca 2008, 23:59

Dexiu a to Twoim zdaniem miał stanąć dalej i bardziej na środku skrzyżowania - bo pisałeś że stoi pod prąd względem tych z lewej.

a po 2 wjechał jako 1 do skrętu w lewo/zawrotki więc mógł przewidywać że da rade wykonać manewr - powód oblania absurdalny. Ja bym odwołanie napisał.
Uprawnienie na kat: B
w planach: A, C, C+E =)
cfk

Postprzez ButterflyEffect » poniedziałek 02 czerwca 2008, 01:06

wjechał jako 1
Jako drugi:
Przede mną był jeszcze jeden samochód
ButterflyEffect

Postprzez kamiles » poniedziałek 02 czerwca 2008, 01:08

Kacz0r napisał(a):Przede mną był jeszcze jeden samochód, ale on skręcił i dopiero wtedy wjechałem na skrzyżowanie(wcześniej czekałem przed sygnalizatorem).

więc... jednak pierwszy oczekiwał na możliwość wykonania manewru
kamiles

Postprzez Kacz0r » poniedziałek 02 czerwca 2008, 06:39

No tak, ale przejechałem sygnalizator na zielonym. Co miałem robić ? Czekać aż będzie czerwone i dopiero po ponownej zmianie na zielone jechac ? To by mi powiedział, że mam zielone i nie jade. Zostałbym na skrzyżowaniu to by powiedział, że nie opuszczam i blokuje ruch.
Kacz0r

Postprzez cman » poniedziałek 02 czerwca 2008, 07:23

A co, zielone to jest nakaz wjazdu za sygnalizator?
cman

Postprzez ewkatal » poniedziałek 02 czerwca 2008, 08:15

A lubisz jak ludzie na zielonym stoją, cman?
Jestem o 3 oblane egzaminy lepszym kierowcą.

(2008-06-12 ) Prawo Jazdy: przyjęto wniosek, trwa postępowanie administracyjne.
(2008-06-18 ) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.

http://www.photoblog.pl/inacoto
ewkatal

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy