Obrys - kategoria C

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Obrys - kategoria C

Postprzez bruno666 » niedziela 01 czerwca 2008, 14:39

Pogrzebałem chwilę na forum i coś tam jest, ale nie do końca. Poza tym zmieniały sie przepisy.

Na egzaminie kat. C do wykonania jest kilka manewrów na placu:

1. Jazda pasem ruchu - nieprzejeżdżanie przez linie i nienajeżdżanie na krawężniki, pachołki i tyczki ograniczające pas.

Pyt. nieprzejeżdżanie przez linie kołem, obrysem samochodu czy lusterkiem?

2. Parkowanie skośne i prostopadłe - pojazd nie może:
- wyjechać poza określony obszar wjazdu,
- naruszyć (najechać kołem lub wyjechać obrysem pojazdu nad linię) linii ograniczających stanowisko,
- potrącić pachołków lub tyczek,

Pyt1. wyjechać poza określony obszar wjazdu (czyli za linię 7,5 bądź 12 metrową) - kołem, obrysem, lusterkiem?
Pyt2. naruszyć (najechać kołem lub wyjechać obrysem pojazdu nad linię) linii ograniczających stanowisko - no właśnie, gdzie jest obrys?

3. Parkowanie równoległe - pojazd nie może:
- naruszyć linii ograniczających stanowisko (pachołki lub tyczki), oraz
- najechać na krawężnik,

Pyt1. naruszyć linii ograniczających stanowisko - kołem, obrysem, lusterkiem?
Pyt2. najechać na krawężnik - nie najechać ale dotknąć czy nie dotykać?

Czy jest gdzieś definicja obrysu w przepisach? Mówiąc o szerokości pojazdu np 2,55 m nie bierzemy pod uwagę np. lusterek.

Może ktoś z instruktorów / egzaminatorów C podsumować wszystko w jednym wątku?

Dzięki.
...
bruno666

Postprzez bruno666 » poniedziałek 02 czerwca 2008, 11:57

Nikt nic nie wie? :roll:

Znalazłem coś takiego w rozporządzeniu w sprawie wyposażenia ... itd.:

4. Boczny obrys pojazdu oznacza płaszczyznę równoległą do podłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu, przechodzącą przez najdalej wysunięty punkt na zewnątrz pojazdu, z wyjątkiem lusterek, świateł bocznych i elementów elastycznych

Czyli to oznacza, że przy parkowaniu skośnym i prostopadłym można "wyjechać" lusterkiem" nad linię (oczywiście nie potrącając tyczek) czy jak to często się zdarza definicja obrysu na egzaminie jest inna? :wink:
...
bruno666

Postprzez cfk » poniedziałek 02 czerwca 2008, 13:55

ja byłem raz świadkiem jak na c+e oblał chłopaka bo lusterko za linnie wystawało. Ale nie wiem czy słusznie.
Uprawnienie na kat: B
w planach: A, C, C+E =)
cfk

Postprzez maciekn » poniedziałek 02 czerwca 2008, 22:14

Powiem szczerze, ze nie wiem jak to jest dokladnie. Ale zdajac 2 tygodnie temu egzamin praktyczny na C podchodzilem do niego z mysla, ze nie moge najechac kolem na linie, ani tez dotknac pacholkow, czy tez tyczek. Oprocz jazdy po luku trafilo mi sie tez parkowanie prostopadle przodem i zawracanie. Na szczescie wszystko poszlo dobrze (na linie nie najechalem, pacholkow i slupkow nie potracilem).
maciekn

Postprzez jjaacc » poniedziałek 02 czerwca 2008, 23:59

W WORD Słupsk ma się to tak:
Na pasie ruchu potrącenie pachołka lub przejechanie całym kołem przez linię skutkuje nie zaliczeniem zadania, oczywiście dla kat. Innych niż B taka sytuacja nie jest traktowana jako zagrożenie i wykonuje się drugą próbę.
Parkowanie prostopadłe i skośne: nie można przy wjeździe wyjeździe naruszyć obrysem stanowiska nawet lusterkiem, choć moim zdaniem lusterka na ruchomych wysięgnikach nie zaliczają się do obrysu. Podczas manewru nie można najechać kołem linii oznaczającej obszar wjazdu.
Ale jak jest gdzie indziej nie wiem. Piszcie jak jest u was.
jjaacc

Postprzez AK » sobota 14 czerwca 2008, 17:12

W Toruniu na łuku nie można potrącić pachołków ani najechać linii kołem, przy parkowaniu nie wolno wyjechać obrysem poza linie (w tym lusterkiem), dotyczy to C jak i C+E
AK

Powrót do Egzamin na prawo jazdy