Kilka pytan w 1 temacie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kilka pytan w 1 temacie

Postprzez ja » niedziela 25 kwietnia 2004, 01:24

Witam!
To moj pierwszy post na tym forum. Zeby go nie zasmiecac wrzuce pytania w 1 temacie...

1. W zeszlym tygodniu zdalem prawo jazdy kat. B. Czy dostane od razu nowe prawo jazdy, ktore ma obowiazywac od wejscia do EU czy liczy sie data egzaminu i dostane stary wzor dokumentu? Troche mnie to nurtuje, wiem ze od razu nie bedzie trzeba wymieniac dokumentu ale uwazam ze jak za cos zaplacilem 70 zl (dla mnie niemala kwota) to niech to bedzie juz docelowy dokument.
2. Jakie manewry sa wymagane na placu na egzaminie na kat. A.
3. Czy to prawda, ze na motorze mozna jezdzic tylko w tzw. "sezonie" - niedawno takie cos uslyszalem, dla mnie jest to troche absurdalne ale wole sie upewnic.
4. Czy w przypadku zdania egzaminu na kat. A bede musial powtornie placic 70 zl za dokument czy jest jakas znizka?

Jak bede mial jeszcze jakies pytanka to wrzuce tutaj :)
Pozdrawiam i z gory dziekuje za odpowiedz
ja

Postprzez Sławek_18 » niedziela 25 kwietnia 2004, 09:15

aktualnego prawa jazdy nie trzeba bedzie wymieniac.
Na reszte pytan niech odpowie ktos kto w tym temacie cos wie :)
Taki np. Sławek 8)
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez Slawek » niedziela 25 kwietnia 2004, 12:51

2. wymagane manewry: ruszenie na wzniesieniu, slalom, ósemka - wszystkie obowiązkowe. Nie wiem czy można liczyć przygotowanie motocykla do jazdy :P
3. Zapewne jest coś takiego, bo nie można ustalać egzaminu w zimie, nawet jeśli jest ładna pogoda, bo za kilka dni może spaść śnieg.
4. Trzeba płacić jeszcze raz 70 zł (+znaczki :P )
Slawek

Postprzez ja » niedziela 25 kwietnia 2004, 12:59

Dzieki za odpowiedzi.
Wracajac jeszcze do dokumentu to czy moze ktos pokazac czym sie beda one roznily od obecnych? Moze ktos moglby wrzucic tutaj jakis wzor. Swoja droga jak wprowadzaja cos nowego to mogliby to przeprowadzic dobrze a nie, ze pozniej sie slucha ze obecne dokumenty maja jakies felery.

Sa dostepne testy na kat. A w internecie ?
Pozdr.
ja

Postprzez Sławek_18 » niedziela 25 kwietnia 2004, 13:12

ja napisał(a):Dzieki za odpowiedzi.
Wracajac jeszcze do dokumentu to czy moze ktos pokazac czym sie beda one roznily od obecnych? Moze ktos moglby wrzucic tutaj jakis wzor. Swoja droga jak wprowadzaja cos nowego to mogliby to przeprowadzic dobrze a nie, ze pozniej sie slucha ze obecne dokumenty maja jakies felery.

Sa dostepne testy na kat. A w internecie ?
Pozdr.

Na tej stronie sa dostepne testy na A.
Czym sie beda roznic ? Znajdzie sie pewnie znak uni europejskiej, "w tle" beda chyba wszystkie panstwa uni napisane ("znakami wodnymi") i chyba i cos tam chyba jeszcze nie daje na te info 100% pewnosci ale tak cos uslyszalem. Plastiki beda wazne i nie bedzie zadnego roblemu z jazda na nich nawet w uni.
Sławek_18

Postprzez ella » poniedziałek 26 kwietnia 2004, 11:10

Od 1 maja tego roku zacznie obowiązywać nowy wzór prawa jazdy - nieco zmodyfikowany, np. przez dodanie logo UE (pod warunkiem że MI przygotuje jego wzór). Wszyscy, którzy po tym dniu będą starać się o nowy dokument, dostaną już "unijne" prawo jazdy. Wygląd dokumentu nie będzie miał jednak znaczenia dla zakresu uprawnień z niego wynikających.
ella
Moderator

Postprzez ja » poniedziałek 26 kwietnia 2004, 15:41

Hmm to znaczy, ze od 1 maja beda na pewno obowiazywac nowe czy jeszcze nie ma wzoru i beda wprowadzone w pozniejszym terminie?

I druga sprawa - ile jest pytan na testach na kat. A. Tzn mam program z testami na kat A. ale tam jest tylko 60 pytan wiec mam pytanie czy na egazminie bedzie tylko te 60 pytan czy beda one zsumowane z tymi z kat. B? Troche dzis zawile pisze :D

pozdr
ja

Postprzez to ja » poniedziałek 26 kwietnia 2004, 20:19

Jest 360 pytań wspólnych dla kat.A i B oraz 60 tylko na kat. A, więc w sumie 420 pytań. Życzę powodzenia :)
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez Sławek_18 » poniedziałek 26 kwietnia 2004, 20:45

ja napisał(a):Hmm to znaczy, ze od 1 maja beda na pewno obowiazywac nowe czy jeszcze nie ma wzoru i beda wprowadzone w pozniejszym terminie?

Jak wejda to beda obowiazywac nowe i "stare". Ale chyba napewno wejda.
Sławek_18

Postprzez mostom » wtorek 27 kwietnia 2004, 09:00

Sławek_18 napisał(a):
ja napisał(a):Hmm to znaczy, ze od 1 maja beda na pewno obowiazywac nowe czy jeszcze nie ma wzoru i beda wprowadzone w pozniejszym terminie?

Jak wejda to beda obowiazywac nowe i "stare". Ale chyba napewno wejda.

Wejdą - będą się różniły tylko gwiazdkami unii dookoła znaczku PL i napisami w językach wszystkich krajów Unii "prawo Jazdy" w tle. Ale stare prawka dalej są aktualne.
mostom
mostom

wzór prawka

Postprzez ella » środa 28 kwietnia 2004, 16:06

Wokół napisu PL, w lewym górnym rogu, będzie nadrukowanych 12 gwiazd – symbol Unii Europejskiej. Emblemat ten zastąpi obecną białą elipsę wokół napisu PL Zdjęcie będzie trochę większe niż w obecnych dokumentach. Ponadto, na nowym druku, w tle, będą napisy „Prawo jazdy”, we wszystkich językach Unii Europejskiej. Zmianie nie ulegną drukowane i obowiązujące w Polsce kategorie prawa jazdy oraz układ graficzny danych posiadacza dokumentu.

www.mi.gov.pl
ella
Moderator

Postprzez Sławek_18 » środa 28 kwietnia 2004, 20:52

Odpowiedz zostala podana czemu piszecie to samo pod odpowiedziami
Sławek_18

Postprzez ja » czwartek 29 kwietnia 2004, 19:34

Jeszcze kilka pytan:

1. Czy jesli mam zadny egzamin na kat. B prawa jazdy a przystepujac do egzaminu na kat. A oblalbym teorie to czy zostanie mi odebrane prawko kat. B? Pytanie moze troche glupie, mi tez sie wydaje to malo realne ale wole miec pewnosc a wiem, ze sa tu osoby kompetentne do udzielenia mi odpowiedzi.
2. Ile godzin jazd jest podczas kursu na kat. A ?
3. Ostatnio rozmawialem z kumplem i mowil mi, ze jak robil prawko na auto to jego instruktor mial uprawnienia do robienia kursow na kat A. i podbil mu pieczatke, ze ma zdany kurs na A i B chociaz robil kurs tylko na B. Niestety ten pan (u ktorego ja tez robilem kurs na auto - serdecznie go pozdrawiam) nie ma juz uprawnien do kat. A. W zwiazku z tym takie pytanie - zna ktos jakiegos instruktora na terenie GOPu, ktory moglby podbic mi taka pieczatke za jakas oplate, ewentualnie zebym robil kurs na starych zasadach? Ktos moze potraktowac moj wpis jako probe oszustwa ale nie chodzi mi o jakiekolwiek kupowanie prawa jazdy, egzamin zdawalbym normalnie w osrodku, chodzi mi jedynie o zaswiadczenie o ukonczenie kursu - jezdze dobrze na motorze, umiem zachowac sie na drogach, znam przepisy a niestety przez nowe przepisy nie stac mnie na zrobienie kursu :( Bardzo prosilbym o pomoc w tej sprawie - jesli mozesz mi pomoc a nie chcesz wrzucac numeru publicznie napisz mi na priv.

Serdecznie pozdrawiam
ja

Postprzez Mara » czwartek 29 kwietnia 2004, 21:49

Nie ma takiej możliwości żeby zabrali Ci prawko za oblaną teorię na inną kategorię. Co do pozostałych dwóch pytań to nie wiem.
Mara

Postprzez Slawek » czwartek 29 kwietnia 2004, 23:20

2. Było 10, ale nie wiem czy w związku z tą zmianą przepisów, na kat. A też nie zwiększyli godzin.
Co do punktu 1, to mnie też kiedyś straszyli, że odbierają prawko na B, jak się ileś tam razy nie zda teorii. Ale to raczej niemożliwe.
Slawek

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy