ktore lusterko przy zjeżdżaniu na lewy pas ?!??

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

ktore lusterko przy zjeżdżaniu na lewy pas ?!??

Postprzez Jogi » piątek 25 kwietnia 2008, 23:07

jesli jade np. droga ktora ma 2 pasy w jednym kierunku i moim zadanime jest jechac prawym, natomiast gyd bede skrecal gdzies w lewa strone musze zmienic na lewy pas ............. i tu sie zaczyna problem ze jestem tak zdezorientowany ze nie wiem w jakie lusterko patrzec gdy mam zjedzac, patrze troche w co z tyłu pokazuje i samochody sa blisko, potem w lewe i samochody sa daleko, nie wiem jak ma zrobic w kotre patrzec, zeby nie bylo wymuszenia pierwszensta, nie moge sobie z tym poradzic bo nie wiem czy on jest dosc daleko czy blisko,

soorry ze tak pisze nie stylistycznie, ale juz pozno, a mam egzamin w poniedzialek
Jogi

Postprzez jamnik » piątek 25 kwietnia 2008, 23:09

jak zjezdzasz na lewy, to patrz w lewe lusterko. Jak dobrze je ustawisz, to wszystko bedziesz widzial.
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez kwito » piątek 25 kwietnia 2008, 23:12

dodatkowo dobrze jest spojrzeć przez lewe ramie na chwilę, czy przypadkiem ktoś nie jedzie już obok Ciebie
Obrazek
kat. B - zdane za pierwszym razem 10.03.2006
od 24.02.2008 jeżdżę Trampkiem i jestem z niego dumny :P
kwito

Postprzez tom9 » piątek 25 kwietnia 2008, 23:23

tego sie nie da nauczyc "ot tak" to z czasem nabedziesz doswiadczenia w ocenianiu odleglosci w lusterkach.
Niektorzy kierowcy odwracaja sie, upewniajac czy nic nie jedzie ja np tak nie robie, uwazam ze same lusterka mi wystacza.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Jogi » piątek 25 kwietnia 2008, 23:33

ale wlasnie sie obawiam czy nie wymusze bo te samochody nie przestrzegaja przepisow i peda jak szalone
Jogi

Postprzez tom9 » piątek 25 kwietnia 2008, 23:50

Ty na pewno wjezdziles te 30 godzin ? bo odnosze wrazenie ze dopiero zaczynasz sie szkolic.

tom9

Postprzez loser » sobota 26 kwietnia 2008, 09:18

Jogi napisał(a):jesli jade np. droga ktora ma 2 pasy w jednym kierunku i moim zadanime jest jechac prawym, natomiast gyd bede skrecal gdzies w lewa strone musze zmienic na lewy pas ............. i tu sie zaczyna problem ze jestem tak zdezorientowany ze nie wiem w jakie lusterko patrzec gdy mam zjedzac, patrze troche w co z tyłu pokazuje i samochody sa blisko, potem w lewe i samochody sa daleko, nie wiem jak ma zrobic w kotre patrzec, zeby nie bylo wymuszenia pierwszensta, nie moge sobie z tym poradzic bo nie wiem czy on jest dosc daleko czy blisko,

Patrzysz się w lewe lusterko.
Tak powinno być ustawione, abyś widział w nim tył swojego auta.
Właśnie ten tyłek jest dla Ciebie punktem odniesienia w ocenie odległości pomiędzy, Twoim pojazdem a tym jadącym lewym pasem ruchu.
Jak włączysz odpowiednio wcześniej kierunkowskaz, to powinien ktoś Ciebie "wpuścić"

tom9 napisał(a):Ty na pewno wjezdziles te 30 godzin ? bo odnosze wrazenie ze dopiero zaczynasz sie szkolic.

Dlaczego?
Jak jeździł z woziwodami, na okrągło po trasie egzaminacyjnej, jak najwięcej po prostej, jak najmniej "niebezpiecznych manewrów" (to cytat, dane personalne autora pominę) to ma prawo mieć problem.
loser

Postprzez jamnik » sobota 26 kwietnia 2008, 12:48

Jogi napisał(a):ale wlasnie sie obawiam czy nie wymusze bo te samochody nie przestrzegaja przepisow i peda jak szalone

W ogole, dostosuj sie do predkosci panujacej na drodze, tzn jedz tak jak wiekszosc ludzi. I przy zmianie pasa raczej przyspieszaj, a nie zwalniaj. Jezeli nie wyjdziesz komus przed sama maske, to wszystko bedzie dobrze.
jamnik

Postprzez dariex » sobota 26 kwietnia 2008, 13:36

jamnik napisał(a):W ogole, dostosuj sie do predkosci panujacej na drodze, tzn jedz tak jak wiekszosc ludzi.

a nie - jedź tak jak pokazują znaki? ;)
rada "Jedź tak jak większość ludzi" dla osoby,która lada dzień zdaje egzamin,może być mocno nietrafiona ;)
dariex

Postprzez jamnik » sobota 26 kwietnia 2008, 13:40

dariex napisał(a):
jamnik napisał(a):W ogole, dostosuj sie do predkosci panujacej na drodze, tzn jedz tak jak wiekszosc ludzi.

a nie - jedź tak jak pokazują znaki? ;)
rada "Jedź tak jak większość ludzi" dla osoby,która lada dzień zdaje egzamin,może być mocno nietrafiona ;)

Hm, racja, to byla raczej rada na przyszlosc, tzn jak juz zda. Przestalem juz myslec w kategoriach "Egzamin" bo to juz za mna :P

Czyli jedz tyle, ile mozna, ale zmieniajac pas nie zwalniaj. Pozatym, na egzaminie nie bedziesz musial czesto go zmieniac, bo trzymasz sie raczej prawego ;) W kazdym razie dobrze wyregulowane lusterka to podstawa..
jamnik

Postprzez Jogi » poniedziałek 28 kwietnia 2008, 14:21

ok dzieki za pomoc, ZDALEM :):):):)
balem sie tego wymuszenia najbardziej , a wyszło mi to zadanie najlepiej ze wszystkich, poradzilerm sobie, wystarczyło opanowanie
Jogi

Postprzez Leon600 » środa 18 czerwca 2008, 22:02

Ja sam już nie wiem, tata zawsze się tam obraca i patrzy czy obok nic nie ma (najczęściej w tylną boczną szybę).
Na L jak jeżdżę to patrzę tylko w lusterka, bo mi się wydaję, że tam dobrze widać :)
Leon600

Postprzez ButterflyEffect » środa 18 czerwca 2008, 22:45

Ale obejrzeć się też by się przydało, bo co jeśli ktoś już jest obok Ciebie?
ButterflyEffect

Postprzez tom9 » czwartek 19 czerwca 2008, 00:35

ButterflyEffect napisał(a):Ale obejrzeć się też by się przydało, bo co jeśli ktoś już jest obok Ciebie?

w tych nowych autach jest zalamany martwy punkt.
ja osobiscie nalepilem sobie takie male lusterko, bardzo sie przydaje.
za leniwy jestem na ciagle odwracanie 8)

tom9

Postprzez Leon600 » czwartek 19 czerwca 2008, 09:55

W grande to wg mnie dużo widać w tych lusterkach.
Ale jak zerkam przykładowo w prawe lusterko to boczna szyba napewno nam w oko wpadnie to będziemy widzieć czy coś jest 8)
A boczna z tyłu? Chyba w lusterku widać czy coś tam jest?

P.S. Przy cofaniu się trochę gubie, bo mała widoczność jest :P
Leon600

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy