Zaciągać ręczny podczas parkowania?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zaciągać ręczny podczas parkowania?

Postprzez Michał_62 » wtorek 22 kwietnia 2008, 12:19

Czy na łuku (jak dojadę do koperty) lub podczas parkowania muszę zaciągnąć hamulec ręczny? A może w czasie parkowania należy także wyłączać silnik? Słyszałem o takim czymś ale nie jestem pewien czy to prawidłowa praktyka.
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Postprzez speedy » wtorek 22 kwietnia 2008, 12:43

Nie wyłaczasz silnika to jest pewne. Co do recznego, wiem ze reczny zaciaga sie tylko na pochylni. W kopercie raczej nie. Bynajmniej ja tekiej metody nie stosowałem ;)
Obrazek
speedy

Postprzez Patsy » wtorek 22 kwietnia 2008, 12:44

Na łuku jeśli jest lekki spad to lepiej zaciągnąć ręczny aby masz pewność, że autko się nie stoczy. W Katowicach np. obydwa łuki mają spad i nieraz widziałam jak komuś się autko stoczyło.
Przy parkowaniu też można, egzaminator wtedy widzi, że potrafisz zabezpieczyć pojazd. Ale ja nigdy przy parkowaniu nie zaciągałam gdyż egzaminator sie tylko zapytał czy bede umiała wysiasc, on też sprawdział swoja strone i juz kazał wyjechac.
Prawdziwy przyjaciel to ktoś, do kogo możesz zadzwonić o trzeciej w nocy i powiedzieć:"Jestem w więzieniu w Meksyku"a on na to odpowie:"nic się nie martw, zaraz tam będe".
Patsy

Postprzez asiura » wtorek 22 kwietnia 2008, 18:23

Mi ręczny kazali zaciągać tylko kiedy wysiadałam z pojazdu lub gdy wyłączałam silnik, jeśli chodzi o samo parkowanie na egzaminie to nie było takiej potrzeby, w kopercie też nie zaciągałam bo od razu jak tylko do niej wjechałam, egzaminator wsiadł do auta i powiedział, ze jedziemy na miasto:)
asiura

Postprzez jablawut » wtorek 22 kwietnia 2008, 20:47

W krakowie nie ma takich praktyk. Jeżeli jedziesz po mieście no to zaciągasz ręczny jak musisz ruszyć z ręcznego. Na placu, czy po przerwaniu- tylko na komendę. Jak macie pochyly plac manewrowy no to chyba wystarczy nacisąć pedał hamulca i przytrzymać. Chyba, że wam każe wysiadać, albo coś to wtedy.
jablawut

Postprzez jamnik » wtorek 22 kwietnia 2008, 21:11

ja tam na egzaminie uzywalem recznego tylko na gorce - babka powiedziala mi: "prosze wjechac na wzniesienie i tam zaciagnac hamulec reczny".

A tak, to po co? Bo nie moge postac pare sekund z noga na hamulcu, az egzaminator sprawdzi czy drzwi sie otwieraja i powie ze wyjezdzamy?
13.05.2008 - prawo jazdy kat. B: odebrane.
jamnik

Postprzez czarnykot » środa 23 kwietnia 2008, 13:35

ja tak w życiu zaciągam + zostawiam na biegu, na egzaminie nie zaciągałam - oprócz górki
najbardziej bawią mnie wszechwiedzący kierowcy od dwóch dni
czarnykot

Powrót do Egzamin na prawo jazdy