prawko od 16

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

czy powinno zostac wprowadzone prawo jazdy kat.B od lat 16????

Czas głosowania minął środa 05 maja 2004, 21:20

tak
4
20%
nie
16
80%
nie mam zdania
0
Brak głosów

Liczba głosów : 20

prawko od 16

Postprzez piotreko15 » czwartek 15 kwietnia 2004, 21:20

czy powinno zostac wprowadzone prwo jazdy kat B od lat 16??
piotreko15

Postprzez to ja » czwartek 15 kwietnia 2004, 21:27

Moim zdaniem nie...
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez Slawek » czwartek 15 kwietnia 2004, 22:31

Tak, ale tylko z "osobą towarzyszącą" (więc nie głosowałem).
Slawek

Postprzez Sławek_18 » piątek 16 kwietnia 2004, 08:17

Slawek napisał(a):Tak, ale tylko z "osobą towarzyszącą" (więc nie głosowałem).
moje slowa

Ten topic juz byl i byla w nim zazarta dyskusja.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez JarQ » piątek 16 kwietnia 2004, 13:21

Moim zdaniem, absolutnie nie
JarQ

Postprzez Kordula » piątek 16 kwietnia 2004, 19:25

Nie, 16 to zdecydowanie za mało.
teraz już nic tylko sie uczyć ;)
Kordula

Postprzez piotreko15 » sobota 17 kwietnia 2004, 07:52

to chyba sobie poczekam do 18!!!!!
piotreko15

Postprzez miros » sobota 17 kwietnia 2004, 14:06

no niestety tak sie sklada ze bedziesz musial pewnie poczekac do tej łosiemnastki.
miros

Postprzez Tola » sobota 17 kwietnia 2004, 20:21

nie))))))!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tola

Postprzez Mich@el » niedziela 18 kwietnia 2004, 20:26

Prawda jest taka, że wypowiadając się na ten temat nie macie zielonego pojęcia jakie są założenia takiej zmiany. Moim zdaniem prawko od 16 roku życia jest pięknym rozwiązaniem. Przecież tego nie wymyślili Polacy tylko takie rozwiązanie jest w 18 krajach na świecie m.in. w Kanadzie i Francji. Polega to na tym, że młody kursant przechodzi normalny kurs teoretyczny i zdaje egzamin wewnętrzny, po czym ma około 20 jazd, na którym poznaje podstawy jazdy. Po takim przygotowaniu wybiera 2 dorosłe osoby, posiadające prawo jazdy minimum 5 lat, które są wpisywane do tymczasowego prawa jazdy 16-latka. Tylko z tymi osobami może jeździć samochodem. Jest to piękna rzecz. Chyba każdy wie, że młodzi( moze nie wszyscy) jeżdżą dość nieostrożnie, a kto przy rodzicu- np ojcu pozwoli sobie na szarżowanie?? Przez 2 lata nabiera on wprawy i po uzyskaniu odpowiedniego wieku, czyli 18 lat zdaje normalny egzamin państwowy. Ha przy okazji chciałbym skrytykować nowe rozporządzenie, które weszło 1 kwietnia. Nie wiem skąd to się wzięło... Mnie osobiście dotyczy to, ponieważ zabrakło mi 20 dni... Rozumiem, że zwiększenie godzin jazd do 30 jest przydatne, ale 30 godzin teorii ?? Tragiczne. Spotkałem się tylko ze śmiechem, ponieważ każdy zgodnie powtarza, że jeżeli teorie się wykuje to nie ma żadnych szans na nie zdanie tego egzaminu. Ale są nieuki, którym wszystko wisi i to przez nich jest jak jest... Tym samym martwi cena nowego kursu... Ale skoro ma to zwiększyć moje umiejętności jazdy autem to ciesze sie z tych zmian (hahaha). No nic nie mogę się jush doczekać jak wreszcie legalnie wjade na ulice z prawem jazdy :p Pozdrawiam cały obecny rząd oraz życze zdanych egzaminów...
Mich@el

Postprzez miros » niedziela 18 kwietnia 2004, 22:17

moze system piekny ale to ze zostal wprowadzony we francji czy kanadzie to jeszcze nie znaczy ze musimy go odrazu u nas wprowadzac.
wybierasz sobie dwie osoby z prawem jazdy (ponad 5 lat), super ale co bedzie jak taka osoba bedzie kumpel z pod budni z piwem, ktory co jakis czas wsiadzie do malucha zeby podjechac do remizy na impreze. czy taka osoba napewno powstrzyma 16 latka (swojego kumpla oczywiscie) przed jazda po pijaku, czy lamaniu jakiegokolwiek przepisu?

pomysl fajny ale, musza byc pewne zastrzezenia. osobami towarzyszacymi musza byc rodzice, zaden brat czy wujek. ta osoba musi tez ponosic pelna odpowiedzialnosc za wykroczenia popelniane przez 16 latka (dostawac taka sama ilosc punktow co on). oczywiscie ilosc punktow dla takiego mlodego kierowcy powinna byc bardzo ograniczona, zeby przypadkiem nie szalal za kolkiem (powiedzmy 15 byloby optymalne)

w wersji hardcore: gdy nastolatek zbierze te 15 punktow to jego osobie towarzyszacej odbiera sie prawko na rok, a nastolatek musi czekac do 18 i zaczynac kurs od nowa, i jeszcze raz robic egzamin.
mozna to ograniczyc do zabrania prawka tylko 16 latkowi.

w momencie kiedy policja zatrzyma takiego 16 latka bez osoby towarzyszacej wpisanej w prawo jazdy, zabiera mu bezwarunkowo prawo jazdy i szesnastolatek musi czekac do 18 i jeszcze raz robic kurs i egzamin.

mozna jeszcze dorzucic zapis o zakazie przewozenia wiecej niz 2 osob przez tego szesnastolatka.

no i wtedy wygladaloby to naprawde pieknie i w miare bezpiecznie.
miros

Postprzez Mara » niedziela 18 kwietnia 2004, 23:46

Nie,nie i jeszcze raz nie. Powinno być od 21.
Mara

Postprzez Slawek » poniedziałek 19 kwietnia 2004, 15:41

miros napisał(a):wybierasz sobie dwie osoby z prawem jazdy (ponad 5 lat), super ale co bedzie jak taka osoba bedzie kumpel z pod budni z piwem, ktory co jakis czas wsiadzie do malucha zeby podjechac do remizy na impreze. czy taka osoba napewno powstrzyma 16 latka (swojego kumpla oczywiscie) przed jazda po pijaku, czy lamaniu jakiegokolwiek przepisu?

Nie wiem jak sobie wyobrażasz zgodę na coś takiego rodziców (od których byłaby uzależniona zgoda na robienie prawa jazdy). Poza tym idąc tym tokiem rozumowania, trzebaby zakazać w ogóle jazdy, bo nie wiadomo, czy ktoś nie wsiądzie po pijaku.

Mara napisał(a):Nie,nie i jeszcze raz nie. Powinno być od 21.

Jasne, może od 40, bo wtedy już na pewno człowiek jest odpowiedzialny. Nie bądź śmieszna.
Slawek

Postprzez to ja » poniedziałek 19 kwietnia 2004, 17:26

Moim zdaniem prawo jazdy kat. B może być od 18 lat, ale pod warunkiem pozytywnego przejścia przez badania psychologiczne.
to ja - Asia :)

Sławek - nigdy o Tobie nie zapomnę... [*][*][*][*][*][*][*][*][*]
Mój miś bardzo Ci się podobał i dlatego zawsze będzie przy moim profilu...
to ja

Postprzez dorsio » poniedziałek 19 kwietnia 2004, 19:01

Prawo jazdy kategorii B od 18 lat.
Szkolenie w formie obejmującej jazdę z osobą towarzyszącą po ukończeniu 16 roku życia, nie później jednak niż przed ukończeniem 17 lat.
Konieczność posiadania orzeczenia lekarskiego o braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem i orzeczenia psychologicznego o braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem.
Egzamin wewnętrzny, który w przypadku wyniku negatwnego obliguje osobę zdającą do odbycia dodatkowych zajęć.
Zajęcia przeznaczone dla osoby towarzyszącej i jazdę osoby ubiegającej się o prawo jazdy z osobą, o której mowa z osobą towarzyszącą prowadzoną pod nadzorem ośrodka szkolenia kierowców.

Osobą towarzyszącą może być wyłącznie osoba:
- w wieku od 28 do 65 lat
- pozostająca z osobą ubiegającą się o prawo jazdy kategorii B w stosunku pokrewieństwa lub powinowactwa, przy czym stopień pokrewieństwa lub powinowactwa jest nie większy niż dwa
- nie karana prawomocnym orzeczeniem sądu za czyn stanowiący przestępstwo lub wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu w ruchu drogowym
- posiadająca w sposób udokumentowany pojazd samochodowy przez okres co najmniej 5 lat
- posiadająca prawo jazdy kategorii B przez okres co najmniej 5 lat
- która ukończyła zajęcia, o których mowa wyżej
- która otrzymała zaświadczenie od ośrodka szkolenia kierowców

Osoba ubiegająca się o prawo jazdy kategorii B może rozpocząć jazdę z osobą towarzyszącą po uzyskaniu pozytywnego wyniku egzaminu wewnętrznego i otrzymaniu od ośrodka szkolenia kierowców zaświadczenia o dopuszczeniu do jazdy z osobą towarzyszącą.
Okres w którym osoba ubiegająca się o wydanie prawa jazdy kategorii B jeździ z osobą towarzyszącą nie może być krótszy niż jeden rok, nie dłuższy jednak niż dwa lata.

Podczas jazdy z osobą towarzyszącą zabrania się:
- wyjeżdżania poza granice Rzeczypospolitej Polskiej
- ciągnięcia przyczep
- ruchu po autostradzie
- przekraczania prędkości 50 km/h na obszarze zabudowanym i 80 km/h poza obszarem zabudowanym

Jazda z osobą towarzyszącą prowadzona jest samochodem osobowym oznakowanym umieszczoną z tyłu pojazdu kwadratową nalepką barwy zielonej z białą literą „L” oraz wyposażonym dodatkowo w podwójne lusterka oraz w montowane fabrycznie w miejscu łatwo dostępnym od strony pasażera hamulec awaryjny i wyłącznik zapłonu.
dorsio

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy