Wymijanie na przejsciu dla pieszych?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wymijanie na przejsciu dla pieszych?

Postprzez Siner » piątek 04 kwietnia 2008, 18:26

Witam,
zdawałem dziś egzamin niestety ze wynikiem negatywnym, przejechałem już około 40-45 minut. Egzaminator oblał mnie podczas wymijania pojazdów zaparkowanych. Sytuacje mniej więcej zobrazowałem na poniższym obrazku.
http://img143.imageshack.us/img143/3200/egzamin1oz1.jpg
W pozycji nr 1 włączyłem kierunkowskaz. W 2 kontynuowałem jazdę(bez kierunkowskazu) i w 3 także najeżdżając na podwójną ciągła. Egzaminator powiedział, że nie zachowałem szczególnej ostrożności i najechałem na podówjną ciągłą(droga była zupełnie pusta, z naprzeciwka nic nie jechało). Trochę polemizowałem z nim na ten temat i w ostateczności powiedział mi że sam przejeździe ten odcinek chociaż nie musi tego robić. W tym miejscu zwolnił znacznie do koło 10-20km/h i przejechał od zaparkowanych samochodów w odległości może kilkudziesięciu centymetrów. I tu mam pytanie, czy w tej sytuacji nie trzeba zachować 1m odległości z prawej strony? I czy słusznie egzamin nie został mi zaliczony?
Siner

Postprzez skov » piątek 04 kwietnia 2008, 19:03

w tym przypadku nie ma obowiązku utrzymania 1 metra odległości od zaparkowanych pojazdów. Odstęp ma być bezpieczny. Gdybyś Ty zwolnił do prędkości około 10km/h i zachował szczególną ostrozność omijając nie najechałbyś na linię podwójną i odstęp byłby "właściwy"
Egzaminator pokazał Ci , że można było. Gdyby fizycznie nie dało się przejechać bez najeżdżania na tą linię to sprawa przedstawiałaby się w innym świetle.
Jak jest konieczność przejechania "podwójnej ciągłej" należy ją przejechać, choć paragrafu na to nie ma.

acha, jeszcze jedno omijanie a nie wymijanie.... :wink:
skov

Postprzez skupiony » sobota 05 kwietnia 2008, 23:40

heh wymijanie ....

a wiesz czym się różni: wymijanie od wyprzedzania od omijania

wydaje mi się, że powinien być zaliczony, bo co tu niby można zrobić jak ktoś niewłaściwie zaparkował samochód ?

1 - zawrócić (ale nie, bo jest podwójna ciągła)
2 - zjechać do posesji (jeżeli wogóle jest)
3 - zaparkować za tymi autami i czekać aż ich właściciele wrócą i je przestawią lub odjadą ?

to oczywiście absurd ;]

@up
no właśnie, omijanie nie jest bezpiecznych manewrem, zwłaszcza w takim miejscu więc należy ten manewr jak najszybciej czy z prędkością 10km/h ?
skupiony

Postprzez ella » niedziela 06 kwietnia 2008, 00:05

wydaje mi się, że powinien być zaliczony, bo co tu niby można zrobić jak ktoś niewłaściwie zaparkował samochód ?

przeczytaj wypowiedź Skov. Zwolnić i nie jechać metr od zaparkowanych samochodów. Egzaminator pokazał, że można było nie najeżdżać na linię.

A dlaczego szybko? Jeżeli jadę swoim pasem to nie muszę się spieszyć.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy