Sprawdzanie domknięcia drzwi

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez marcinn » sobota 29 marca 2008, 23:49

a ja mam takie pytanie: jak sprawdzalas czy sa drzwi zamkniete? bo glowie sie z tym w jaki sposob to wykonac:P
marcinn

Postprzez Basienkaaa3 » niedziela 30 marca 2008, 10:57

marcinn jeżeli to pytanie było skierowane do mnie to ja latałam do każdych drzwi i je otwierałam :lol: Mi na kursie nic a nic nie wspominali że na egzaminie trzeba sprawdzać drzwi i na moim pierwszym jak przyszło co do czego i egzaminator pytał się mnie po sprawdzonych światłach "czy to wszystko" i odpowiedziałam mu że tak to się mnie zapytał "a kto za pania drzwi sprawdzi??"... Wtedy kompletnie zgłupiałam no ale tak podchodziłam do każdych drzwi i je otwierałam i zamykałam :P a na tym drugim to otworzyłam tylko tylnie po lewej stronie a potem pan egzaminator powiedział mi żebym już wsiadała do samochodu (cholera, chyba nie uwzględniłam tego w opisie egzaminu :wink: ) Pozdrawiam :)
Basienkaaa3

Postprzez barylkaq » niedziela 30 marca 2008, 12:15

niewiem jak jest w corsach czy aveo ale moze na desce jest taki synalizator kiedy drzwi lub bagaznik są niedomknięte. Mozna tez sprawdzic w lusterkach czy cos nie odstaje ;)
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez Małgorzata888 » niedziela 30 marca 2008, 12:53

Stajesz z tyłu auta i patrzysz. Jeśli drzwi są niedomkniete, widać. Wtedy zamykasz. Bagażnik próbujsz otworzyć, jak się zamknięty, to jest zamknięty:-).
Najważniejsze, aby powiedzieć, że sprawdzasz zamkniecie drzwi, rzut oka od tyłu wystarczy, aby wiedzieć, czy tak rzeczywiscie jest.
Sprawdź na jakimkolwiek aucie:-)
Małgorzata888

Postprzez Michał_62 » poniedziałek 31 marca 2008, 21:33

U mnie w Punto nieraz instruktor celowo niedomyka mi drzwi. Wtedy zapala się na desce kontrolka alarmująca o tym fakcie. Nie trzeba zatem bawić się w sprawdzanie w lusterkach czy nic nie odstaje itd. :D I ważne - egzaminatorzy często robią taki numer by złapać kursanta na nieuwadze!
Pozdrawiam serdecznie
Michał_62

Postprzez Małgorzata888 » poniedziałek 31 marca 2008, 22:03

To się sprawdza, gdy jest taka kontrolka:-). W autach egzaminacyjnych nie zawsze jest, dlatego rzut oka od tyłu dobrze robi.
Małgorzata888

Postprzez marcinn » poniedziałek 31 marca 2008, 22:19

a jak sprawdze zamkniecie drzwi przy sprawdzaniu swiatel zanim egzaminator wsiadzie a potem jak wsiadzie to musze znowu sprawdzic? czy nie? juz nie powinien specjalnie mi czegos takiego zrobic ze nie domknie czy jak?
marcinn

Postprzez werra » wtorek 01 kwietnia 2008, 01:09

Mnie uczyli na kursie,że właśnie na sam koniec sprawdzasz czy drzwi i bagażnik w pojeździe są zamknięte (tu tak naprawdę nie musisz za każdym razem ich otwierać i zamykać,bo to poprostu widać czy są zamknięte czy tylko domknięte),dodatkowo jeśli egzaminator wsiada do pojazdu dopiero po Tobie, sprawdzasz ponownie czy faktycznie zamknął swoje.Ale-teoria swoją drogą a praktyka swoją.Bo po pierwsze: egzaminator musiałby być już szczególnie zawistny, żeby specjalnie nie domknąć Ci swoich drzwi, ponieważ Ty sprawdzając je wcześniej wyraźnie zasygnalizowałeś że zwracasz na to uwagę, po drugie: masz do pomocy -kontrolkę w pojeździe informującą o tym, że któreś drzwi nie są zamknięte, (a w przypadku jej braku -bo nie wszystkie pojazdy są w nią wyposażone) również boczne lusterka, po trzecie: jeśli mimo wszystko nadal czujesz psychiczny dyskomfort ;-) zawsze możesz zapytać egzaminatora,czy masz jeszcze raz sprawdzić drzwi po jego stronie,argumentując to np. względami bezpieczeństwa itp. lepiej zadać jedno wydawałoby się głupie pytanie niż nie zdać egzaminu z powodu głupiego błędu. A tak w ogóle to głowa do góry i powiedz lepiej kiedy masz ten egzamin.
werra

Postprzez marcinn » wtorek 01 kwietnia 2008, 09:11

dzisiaj o 14 :) dlatego wlasnie pytam o takie rzeczy zeby nie zrobic glupiego bledu
marcinn

Postprzez scorpio44 » wtorek 01 kwietnia 2008, 14:08

Basienkaaa3 napisał(a):ja latałam do każdych drzwi i je otwierałam :lol:

Hmm.... A że tak zapytam... Jak chcesz sprawdzić, czy w pokoju świeci się (w danym momencie) żyrandol, to też go musisz zapalić i zgasić, żeby to stwierdzić? Tak mi się jakoś skojarzyła sensowność tych czynności. :D :D
scorpio44

Postprzez Borys_q » piątek 04 kwietnia 2008, 00:33

Ale-teoria swoją drogą a praktyka swoją.Bo po pierwsze: egzaminator musiałby być już szczególnie zawistny, żeby specjalnie nie domknąć Ci swoich drzwi, ponieważ Ty sprawdzając je wcześniej wyraźnie zasygnalizowałeś że zwracasz na to uwagę,

Niekoniecznie w Pord w gdańsku niedomykanie drzwi jest b. częstą praktyką nawet niektórzy to robią po parkowaniu jak sprawdzają możliwość opuszczenia pojazdu ( ale w Grande punto jest kontrolka jeden rzut oka na deskę rozdzielczą i po sprawie).
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez werra » sobota 05 kwietnia 2008, 19:53

Borys_q napisał(a):
ale w Grande punto jest kontrolka jeden rzut oka na deskę rozdzielczą i po sprawie.

Ale niestety nie każdy ośrodek egzaminacyjny dysponuje samochodami wyposażonymi w takie kontrolki. Wniosek zatem jest oczywisty=trzeba mieć zawsze oczy szeroko otwarte,umieć również wyczuć sytuację i egzaminatora. Trudno jednak obiecywać że podsuwane przez nas rozwiązania są uniwersalne i sprawdzą się w 100% w każdym przypadku.
werra

Postprzez Borys_q » środa 09 kwietnia 2008, 12:21

Jeszcze ktoś mi podrzucił patent na sprawdzenie otwarcia drzwi nie wypowiadam się o jego trafności ani o reakcji egzaminatora bo nie mam pojęcia ale do rzeczy : Jeśli auto ma centralny zamek to nie zamknie się on jeśli jakieś drzwi są niedomknięte .
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Egzamin na prawo jazdy