Oblany egzamin. Czy słusznie? (skrzyżowanie ze znakiem STOP)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Oblany egzamin. Czy słusznie? (skrzyżowanie ze znakiem STOP)

Postprzez marcintju » niedziela 09 marca 2008, 10:20

Witam!!!
Wczoraj miałem egzamin praktyczny na kat.B. Egzaminator stwierdził że stworzyłem zagrożenie dla ruchu drogowego i przerwał mi egzamin. Sytuacja wygląda tak jak na rysunku

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... 98e61.html

przejście dla pieszych bezpośrednio przy skrzyżowaniu, pojawił się pieszy na przejściu, zatrzymałem się przed przejściem- pieszy opuścił przejście, ja obejrzałem się czy coś nie jedzie i ruszyłem.

Egzaminator zasugerował mi ze powinienem drugi raz sie zatrzymać na przejściu bezpośrednio przed drogą przecinającą, ja oczywiście się nie zatrzymałem drugi raz bo zasugerowałem sie tym, że nie można zatrzymywać się na przejściach dla pieszych, nie było linii zatrzymania dla znaku STOP, miałem dobrą widoczność więc mogłem śmiało ruszyć, oczywiście podczas wjazdu na skrzyżowanie drugi raz się rozglądałem (droga była pusta).

Druga sprawa, że podczas prezentacji świateł jedno nie działało (światło mijania prawe) i pomimo zgłoszenia przeze mnie usterki egzaminator kazał kontynuować egzamin.

Robić odwołanie?
marcintju

Postprzez barylkaq » niedziela 09 marca 2008, 10:31

twój błąd i koniec, egzaminator miał rację.
prawko B, C, C+E !!!
barylkaq

Postprzez marcintju » niedziela 09 marca 2008, 10:39

no dobra, możesz mi wytłumaczyć dlaczego, ewentualnie jakiś przepis przytoczyć?
marcintju

Postprzez mihauu » niedziela 09 marca 2008, 10:48

§ 21. 1. Znak B-20 „stop” oznacza:
1) zakaz wjazdu na skrzyżowanie bez zatrzymania się przed drogą z pierwszeństwem,
2) obowiązek ustąpienia pierwszeństwa kierującym poruszającym się tą drogą.
2. Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem.

Jeżeli nie zatrzymałeś się przed drogą z pierwszeństwem egzaminator stwierdził, że Twoje zachowanie świadczy o możliwości zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego i przerwał egzamin.
mihauu

Postprzez marcintju » niedziela 09 marca 2008, 11:08

"Zatrzymanie powinno nastąpić w wyznaczonym w tym celu miejscu, a w razie jego braku - w takim miejscu, w którym kierujący może upewnić się, że nie utrudni ruchu na drodze z pierwszeństwem."

Nie było wyznaczonego miejsca, widoczność miałem dobrą.

Więc? :D Śmieszne jest to dla mnie. Rozumie gdyby była tam linia bezwarunkowego zatrzymania, ale było tylko przejście centralnie przy drodze.
marcintju

Postprzez dylek » niedziela 09 marca 2008, 11:19

Każdy egzaminator zinterpretuje twoje zachowanie w ten sam sposób, a mianowicie w taki, że bardzo ładnie zachowałeś się zatrzymując się przed przejściem w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu.... Niestety zaraz potem wjechałeś na skrzyżowanie bez zatrzymania do którego zobowiązywał cię znak STOP... Zachowałeś się po prostu tak, jakby tam był znak A-7(ustąp pierwszeństwa), a nie B-20 (stop)
marcintju napisał(a):Śmieszne jest to dla mnie.

I dopóki będzie to dla ciebie śmieszne i zabawne - dopóty będziesz miał problem ze zdaniem egzaminu.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Re: Oblany egzamin. Czy słusznie? (skrzyżowanie ze znakiem S

Postprzez cman » niedziela 09 marca 2008, 12:00

marcintju napisał(a):...ja oczywiście się nie zatrzymałem drugi raz bo zasugerowałem sie tym, że nie można zatrzymywać się na przejściach dla pieszych...

Jak to nie można?
cman

Postprzez dariex » niedziela 09 marca 2008, 12:07

Znak Stopu nakazuje Ci zatrzymać się przed skrzyżowaniem w celu ustąpienia pierwszeństwa oraz zatrzymania się w takim miejscu abyś mógł realnie ocenić czy wjeżdzając na drogę główną nie stworzysz zagrozenia.
Gdyby nie było pieszego na przejściu gdzie byś się zatrzymał?
Przed znakiem i przed przejściem? W jaki sposób zatem oceniłbyś czy możesz wjechać na skrzyżowanie?
Odp jest prosta i egzaminator miał rację kończąc egzamin w tym miejscu.
To nie jest śmieszne ,bo stworzyłeś poważne zagrożenie na drodze.
Przepuściłeś pieszego-super ale prócz pieszego są jeszcze inni uczestnicy ruchu,którym należało ustąpic pierwszestwa(jesli byli na drodze ale tego nie byłeś w stanie ocenić,gdyż nie zastosowałeś sie do znaku Stop)
dariex

Postprzez skov » niedziela 09 marca 2008, 12:23

jeżeli zatrzymał się i miał dobrą widoczność na drogę poprzeczną przed przejściem dla pieszych i nie było linii gdzie należy się zatrzymać myślę,że spełnił wymagania znaku B-20. Jeżeli nie było innych pojazdów na drodze a kolega się upewnił wjeżdżając na drogę z pierwszeństwem śmiem twierdzić nawet że nie wystąpiło żadne zagrożenie dla bezpieczeństwa i egzamin nie powinien być przerywany.
skov

Postprzez marcintju » niedziela 09 marca 2008, 13:42

może mi ktoś wytłumaczyć jak jest z przejściami dla pieszych? Nieraz widziałem jak w korku koleś się zatrzymał na przejściu dla pieszych i oblał.
Jeszcze jedno jak egzaminator wyjeżdża mi z tekstem że spowodowałem zagrożenie dla ruchu ,to co on nie spowodował zagrożenie dopuszczając mnie do egzaminu niesprawnym autem?

Dwa, rozumie gdyby droga nie była widoczna z tamtego miejsca, wtedy muszę podjechać nie ważne czy mogę czy nie-bo jak ocenie czy ktoś właśnie nie jedzie drogą z pierwszeństwem.
marcintju

Postprzez 20fingers » niedziela 09 marca 2008, 13:55

W tej sytuacji znak STOP nie dotyczył przejścia dla pieszych, śmiało po przepuszczeniu pieszego mogłeś zatrzymać się na pasach.
Natomiast jeśli jedziesz np. w korku i na drodze, którą jedziesz będzie zebra,wtedy powinieneś się zatrzymać przed nią, w celu ewentualnego umożliwienia pieszym przejścia.
24.10.2007
zaliczone !! :D

2.11.2007 Papier odebrany :spoko:
20fingers

Postprzez Michau » niedziela 09 marca 2008, 14:15

Od kiedy znak STOP jest po środku pasa dla pieszych? ;-)
Ewidentna Twoja wina - powinieneś zatrzymać się przed przejściem, aby puścić pieszego jak i potem na przejściu dla pieszych w celu ustąpienia pierwszeństwa.
@edit: miałem podobną sytuację w czwartek ;-)
Do trzech razy sztuka! ;-)
06.03.2008 - wynik: "pozytywny"
Michau

Postprzez dariex » niedziela 09 marca 2008, 14:44

skov napisał(a):jeżeli zatrzymał się i miał dobrą widoczność na drogę poprzeczną przed przejściem dla pieszych i nie było linii gdzie należy się zatrzymać myślę,że spełnił wymagania znaku B-20. Jeżeli nie było innych pojazdów na drodze a kolega się upewnił wjeżdżając na drogę z pierwszeństwem śmiem twierdzić nawet że nie wystąpiło żadne zagrożenie dla bezpieczeństwa i egzamin nie powinien być przerywany.

No to gratulacje,bo jak widać chyba nie wiesz,ze przy obecności znaku B-20 nie zatrzymujemy się przed nim ale własnie tak,aby móc dobrze widziec skrzyżowanie.
Znaku Stop nie umieszcza się przed każdym skrzyżowaniem gdzie należy ustąpić pierwszenstwa ale zwykle tam,gdzie widocznośc jest mocno ograniczona,więc skoro autor tematu nie zatrzymał się w odpowiednim miejscu,no to lipton.Nie ma znaczenia,ze wczesniej zatrzymał się przed przejściem,czy też 100m przed nim.
dariex

Postprzez marcintju » niedziela 09 marca 2008, 14:52

ok dzięki za odpowiedzi, już rozumie swój błąd, ale odwołanie i tak zrobię :D Jak za pierwszym razem nie zdałem to zrobiłem odwołanie-w piątek miałem obejrzeć kasetę, ale jak się okazało__mieli problemy techniczne i nagranie nie zostało zarejestrowane- od razu umówili mnie na następny dzień (sobota) :D (oczywiście nic nie płaciłem).
Do 3 razy sztuka!!! Może zdam następnym razem :)
marcintju

Postprzez cman » niedziela 09 marca 2008, 15:14

Zgadzam się z tym, co napisał skov.
cman

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy