Okulary na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Okulary na egzaminie

Postprzez ShadowAdi » środa 13 lutego 2008, 18:26

1. Wg orzeczenia lekarskiego mam dobry wzrok. Jednak chcialbym zabrac na egzamin moje niezbyt mocne okulary dla komfortu widzenia. Czy bede mogl je nosic podczas egzaminu bez zadnych konsekwencji?

Temat zmieniony przez moderatora
(drugie pytanie skasowane przez moderatora/regulamin punkt 7)
ShadowAdi

Postprzez DEXiu » środa 13 lutego 2008, 18:41

Co do okularów raczej nie powinno być problemów. Jeśli masz fotochromy/przyciemniane/z nakładką przeciwsłoneczną to możesz powiedzieć, że Cię razi słońce. A ja masz zwykłe, to też możesz stwierdzić, że to na refleksy (jakieś polaryzacyjne czy inna ściema :P ) Ale naprawdę nie sądzę, aby egzaminator na to zwrócił uwagę czy pytał - w sumie co go to obchodzi.
Co do drugiego pytania - poszukaj na forum bo na pewno było.
DEXiu

okulary

Postprzez Santiago » środa 13 lutego 2008, 21:57

To czy się przyczepi w wielkiej mierze zależy od niego samego.
W moim przypadku za pierwszym razem miałem okulary które jednak nie były odnotowane u niego w dokumentach (dla jasności były składane miesiąc wcześniej więc okulary zaczynałem nosić). Przyczepił się na początku i nawet w trakcje egzaminu o tym wspomniał. W sumie to był człowiek który prawdę mówiąc uważał egzaminowanie jako dorobienie do emerytury...
Za drugim był inny i nie wspomniał nic.
Różnie bywa. :)
Santiago

Postprzez stachoo0 » środa 13 lutego 2008, 23:17

a kupel mial taka akcje na egzaminie:
na badaniach lek. byl w soczewkach, a lekarz wpisał mu adnotacje o okularach
i egzaminator nie pozwolił mu podejsc do egzaminu bez okularów,
to pozyczyl od kolezanki okulary, które były mocniejsze (a dodatkowo miał soczewki założone) i tak jechał i patrzył "spod byka" cały czas
i tak w połowie jazdy usłyszał "dobra, zdejmij pan te okulary bo i tak wiem ze to nie pana, a widze ze tylko przeszkadzają"
19.09.2007 - pierwsza jazda na kat. B
17.09.2008 - [7 podejście] - zaliczony egzamin kat. B
03.08.2010 - pierwsza jazda na kat. A
29.09.2010 - [1 podejście] teoria i praktyka zaliczone kat. A
stachoo0

Postprzez areklca » sobota 16 lutego 2008, 01:01

Witam.

Mam podobny problem. W orzeczeniu lekarskim mam napisane 'ze nie nosze okularow' ale do jazdy musze miec okulary na nosie, foto do prawka mam w okularach. Jak przyszedlem sie zapisac na egz gosciowka zaczela na mnie najezdzac jakby to moja wina byla, ze lekarz nie napisal ze nosze okulary, a taka prawda nie jest, bo nosze tylko do czytania,tv. Powiedziala mi ze nie dopuszcza mnie do egz jak tego nie poprawie. Tak mi nagadala, ze teraz niewiem co zrobic. Zmienic zdjecie? Na bez okularow? Czy zaryzykowac, pojsc na egz normalnie jak nigdy nic

Prosze o pomoc
areklca

Postprzez inger » środa 27 lutego 2008, 00:34

§ 30 ust. 3 pkt 2 lit c rozporządzenia – egzaminator odmawia przeprowadzenia egzaminu, jeżeli osoba egzaminowana nie posiada wymaganych orzeczeniem lekarskim okularów lub szkieł kontaktowych – na zaświadczeniu lekarskim lekarz wpisuje odpowiedni kod, kod ten umieszczony jest na liście osób zakwalifikowanych na egzamin, egzaminator sprawdza ten kod i tyle, sprawa jest oczywista - jeśli zgodnie z orzeczeniem lekarskim mamy jeździć w okularach, to po prostu weźmy je na egzamin, jeśli natomiast lekarz ocenił, że mamy dobry wzrok, to nie kombinujmy z fotochromami, bo może to się źle dla nas skończyć. Zgodnie z § 29 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia warunkiem przystąpienia do egzaminu jest posiadanie przez osobę egzaminowaną odpowiedniej sprawności fizycznej i psychicznej [...]. Przyjmijmy taką wersję, że kandydat na kierowcę zaczyna kurs na prawo jazdy – zgodnie z zaświadczeniem lekarskim ma zdrowy wzrok. W miesiąc później doznaje urazu i konieczne jest noszenie szkieł ochronnych. Przychodzi w nich na egzamin. No i? Na zaświadczeniu zdrowy, a w realu nie – no coś tu jest nie tak.
inger

Postprzez Mycha » środa 27 lutego 2008, 09:18

To naprawdę zależy od podejścia egzaminatora. Słyszałam o sytuacjach, że kazali ściągnąć okulary. Ja miałam wpisane, że muszę mieć okulary, mimo, że u lekarza byłam w soczewkach i mówiłam mu, że chodzę w soczewkach. Pojechałam więc na egzamin w soczewkach, sadząc, ze mam to odnotowane w papierach (nie znałam się wówczas na tych kodach). Musiałam później zmienić zaświadczenie lekarskie, bo nie chciano mnie dopuścić do egzaminu.
Mycha

Postprzez bambi » środa 27 lutego 2008, 14:59

moja koleżanka ma wpisane w zaświadczeniu okulary ale ich nie nosi bo ma bardzo malutką wade i widzi dobrze bez nich, na egz. przyszła bez okularów i nie została dopuszczona do egzaminu.

Z kolei ja powinnam nosić okulary ale na zaświadczeniu nie mam ich w pisanych i na egzamin musiałam iść bez okularów bo mój instruktor twierdził, że jak niemam wpisanych okularów a na egzamin pójde w goglach to mnie też nie dopuszczą.
kto powiedział, że 13-sty jest pechowy???
egzamin zdany 13,02,2008
prawko w kieszeni!!!!!!!!
bambi

Postprzez AlicjaGD » poniedziałek 03 marca 2008, 17:44

stachoo0 napisał(a):a kupel mial taka akcje na egzaminie:
na badaniach lek. byl w soczewkach, a lekarz wpisał mu adnotacje o okularach
i egzaminator nie pozwolił mu podejsc do egzaminu bez okularów,
to pozyczyl od kolezanki okulary, które były mocniejsze (a dodatkowo miał soczewki założone) i tak jechał i patrzył "spod byka" cały czas
i tak w połowie jazdy usłyszał "dobra, zdejmij pan te okulary bo i tak wiem ze to nie pana, a widze ze tylko przeszkadzają"

zazdroszcze...
mnie wyrzucił z samochodu, bo nie miałam okularów, tylko soczewki. wściekła pojechałam do lekarki i kazałam jej zapłacić 56zł za "nie stawienie się na egzaminie" - co mi zresztą napisali. Jutro wezme ze sobą okulary, soczewki, okulary przeciwsłoneczne i wagon fajek Oo

Mycha i poszłaś do lekarza po kaskę? Bo ja poszłam i z taką gadką do niej, że kobieta mi dała bez słowa. Nie z mojej winy - szkoda że nerwów też nie da się wycenić ;/ Sporo by ją to jeszcze kosztowało (dawałam jej dokumencik, ze noszę soczewki a ona mi wpisała okulary i na dodatek to był drugi błąd jaki zrobiła w moim zaświadczeniu - wcześniej źle wpisała pesel i jakiś tam podpunkt !!!@#$%^&* !!!

ale już spokój. jutro się zabezpiecze! ;)
AlicjaGD

Postprzez Mycha » czwartek 03 kwietnia 2008, 09:28

AlicjaGD napisał(a):Mycha i poszłaś do lekarza po kaskę? Bo ja poszłam i z taką gadką do niej, że kobieta mi dała bez słowa. Nie z mojej winy - szkoda że nerwów też nie da się wycenić ;/ Sporo by ją to jeszcze kosztowało (dawałam jej dokumencik, ze noszę soczewki a ona mi wpisała okulary i na dodatek to był drugi błąd jaki zrobiła w moim zaświadczeniu - wcześniej źle wpisała pesel i jakiś tam podpunkt !!!@#$%^&* !!!

Wiesz, że nawet o tym nie pomyślałam?? Jakoś... za mało asertywna byłam, a widzę, że to błąd. Trzeba się nauczyć walczyć o swoje.
Teraz jednak mam już to gdzieś :D Grunt, że prawko w torebce :)
Mycha

Postprzez Małgorzata888 » czwartek 03 kwietnia 2008, 20:22

Mam wrażenie, że z tymi okularami najpierw sami kombinujecie, a potem udajecie zdziwionych. "Nie noszę okularów, a mam w nich zdjęcie" a po jasną rozbiłeś zdjęcie w okularach, skoro nie nosisz?
"Noszę okulary, ale nie wziąłem na egzamin"- to jak chcesz jechać, na ślepego? A jeśli nie nosisz, to po wkładałeś na badanie?
Chyba w ogóle nie przejmujecie sie tym prawem jazdy, skoro najpierw nie zbieracie informacji co i jak, a potem udajecie zdziwionych.
Jakaś paranoja, macie po 5 lat, czy co? To może w ogóle jeszcze nie dorośliście do tego prawka????
Małgorzata888

Postprzez scorpio44 » piątek 04 kwietnia 2008, 00:31

Małgorzata888 napisał(a):"Nie noszę okularów, a mam w nich zdjęcie" a po jasną rozbiłeś zdjęcie w okularach, skoro nie nosisz?

To akurat nie jest żaden argument. A zresztą przede wszystkim zdjęcie może być sprzed jakiegoś czasu, kiedy jeszcze delikwent nosił okulary, a teraz nie. Ale nawet gdyby je sobie włożył do zdjęcia dla kaprysu, to co z tego? Ma w papierach od lekarza, że nie potrzebuje okularów do jazdy, to nie potrzebuje. Wszystko.

W pozostałych wypadkach masz rację. :)
scorpio44

Postprzez Fleishmachine » środa 23 kwietnia 2008, 13:13

kwestia podejscia egzaminatora...
lekarz wpisal mi w zaswiadczeniu okulary ( uzywane byly sporadycznie, glownie na wykladach ), chociaz ich nie potrzebowalem... pomimo to instruktor radzil mi je zabrac na egzamin - zabralem, ale i tak ich nie zakladalem i nikt mnie nie zmuszal - dwa razy podobna sytuacja... i to przy prawku na C a pozniej E ( jesli juz to przy prawku zawodowym powinni sie bardziej czepiac, a nie przy osobowkach )

inaczej wygladala dzisiaj sytuacja, gdy poszedlem do angielskiego optyka i powiedzialem ze potrzebuje okularow bo zgubilem tydzien temu, a z zawodu jestem kierowca... pierwsze co, to kobieta zrobila mi test czy moge jedzic bez okularow ( musialem odczytac tablice rejestracyjne z w miare duzymi literami / cyframi ) - pikus, ale ciekawe czy mogla by mnie zbanowac gdybym nie byl w stanie tego odczytac ;)
Pozdrawiam
Mikolaj Majstruk
B,C+E
Fleishmachine

Postprzez ewag » sobota 10 maja 2008, 18:04

A jak miałam napisane w zaświadczeniu lekarskim, że noszę soczewki to egzaminator będzie to jakoś sprawdzał? Prawdę mówiąc to jeżdżę bez soczewek bo dobrze widzę i nie chce mi się ich na egzamin zakładać... Czy on będzie jakoś sprawdzał czy uwierzy mi na słowo, że mam (... a nie będę miała :p) ?
ewag

Postprzez dariex » sobota 10 maja 2008, 18:31

mhm,wsadzi Ci palec do oka :wink:
dariex

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy