corsa kilka pytan

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

corsa kilka pytan

Postprzez ross » poniedziałek 28 stycznia 2008, 19:33

Witam w moim wordzie bardzo rzadko trafia sie corsa i dlatego na kursie mialem tylko 1 godzinke w zwiazku z czym mam kilka pytan:

1.gdzie i jak otwiera sie maske ? troche na prawo od znaczka placami do siebie ?
2.zbiornik z płynem hamulcowym,na zdjeciu jest tylko jaksa czarna pokrywa jak sprawdzic czy plyn tam sie znajduje na egzaminie ?
3.wskaźnik oleju .... czyli bagnetu do sprawdzania nie ma ? czy jest jesli tak to gdzie
4.światła długie znajdujasie na dzwigni kierunkowskazow jak je włączyć ?
5.Wszystkie światła sprawdzamy na włączonym zapłonie ?
6.swiatla przeciwmgielne są i z przodu i z tyłu ? włączane jednym przyciskiem ?
7.ustawienie zaglowka , tak jak w puncie czy inna tehcnologia ;p?

za odpowiedzi z gory dzieki
ross

Postprzez bebe1234 » poniedziałek 28 stycznia 2008, 20:49

1. Najpierw pociągasz dźwigienkę wewnątrz sachodu. Dźwigienka znajduje się przy pedałach na lewej ściance.
Potem pod masce na prawo od znaczka szukasz takiego "brzynksa", który wcisnąć w górę, żeby maska się otworzyła.
2. Żeby zobaczyć zbiornik z płynem hamulcowym musisz podnieść tą pokrywę. Płyn jak w każdym samochodzie powinnien oscylować w ok. max
3. Wskaźnik oleju jest na lewo (chyba na lewo) od wlewu oleju i trochę bardziej do przodu samochodu - łatwo go poznać po żółtej zawleczce na końcu.
4. Żeby włączyć długie popychasz dźwignię kierunkowskazów do przodu, żeby zrobić krótki błysk do siebie.
5. Na pewno awaryjne możesz włączyć bez zapłonu, reszty nie pamiętam, ale było to gdzieś opisane na forum.
6. Przeciwmgłowe są tylko z tyłu, włączasz je naciskając przycisk pod pokrętłem od włączania pozycyjnych i mijania.
7. Nie wiem jak jest w Puncie, ale w Corsie jest różnie. W starszych modelach najpierw przechylasz zagłówek do siebie i potem ciągniesz w górę, albo pchasz w dół. W nowszych modelach po lewej stronie nad siedzeniem masz przycisk, który wciskasz i potem regulujesz w górę, w dół.
bebe1234

Postprzez ross » poniedziałek 28 stycznia 2008, 23:37

Ok dzieki a na egzaminie ta pokrywe nad plynem hamulcowym sie dzwiga czy nie trzeba ? jest jakis knif czy normalnie ja podniesc :lol:
ross

Postprzez bebe1234 » wtorek 29 stycznia 2008, 14:07

Pokrywę nad zbiornikiem z płynem hamulcowym po prostu podnosisz. A pod spodem jest zbiornik z nakrętką.

W samochodzie, którym jeździłam na kursie to nawet nie było tej pokrywy.
bebe1234

Postprzez loser » wtorek 29 stycznia 2008, 17:33

http://www.oskduet.pl/egzpsprawdzenie.php
http://ws.naukajazdy.prv.pl/pl/001/005/001/

Ad5. Jak nie dostaniesz polecenia jak sprawdzać, to sprawdzasz na zapłonie.
Może egzaminator kazać sprawdzać na włączonym silniku, aby oszczędzać akumulator.
Wówczas musisz przejść na zapłon jak będziesz sprawdzać światła cofania, bo auto pojedzie do tyłu na włączonym silniku.

Ad6 Przeciwmgielne zawsze są montowane z tyłu, opcjonalnie producent może zainstalować także z przodu.
loser

Postprzez ross » środa 30 stycznia 2008, 22:05

jeszcze jedno pytanko ta maske podtrzymuje dziwny pręt podporowy jeszcze sie z takim nie spotkalem jak jak się ja podnosi i opuszcza ?

Obrazek
ross

Postprzez wiesniak » czwartek 31 stycznia 2008, 19:28

Najlepiej rękami, szczerze mówiąc nie znam innych sposobów :D.

Ten pręt podporowy jest normalny, tylko umieszczony w takim a nie innym miejscu.
wiesniak

Postprzez skizo » niedziela 03 lutego 2008, 21:02

ross napisał(a):jeszcze jedno pytanko ta maske podtrzymuje dziwny pręt podporowy jeszcze sie z takim nie spotkalem jak jak się ja podnosi i opuszcza ?

Obrazek

ten niby "pręt"na tym zdjęciu to nie pręt tylko wężyk od spryskiwaczy przedniej szyby :lol:

Tu po lewej jest pret od podparcia przedniej klapy
Obrazek
Obrazek
skizo

Powrót do Egzamin na prawo jazdy