Katowickie WORDy z nowymi furami :)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Katowickie WORDy z nowymi furami :)

Postprzez bobok » niedziela 09 grudnia 2007, 14:59

Grande punto wygrało przetarg na nowe fury do oddziałów katowickich WORD !:) ciekawe jak to bedzie z wymiana aut w OSK, niezłe koszty....

A nowe fury beda do 90 dni od 11 grudnia - podpisanie umowy...

linkus :

http://www.word.katowice.bip.waw.pl/ind ... S:m/3061/1

Co o tym myślicie?
bobok

Postprzez bnn » niedziela 09 grudnia 2007, 15:07

a co z Punto II FL ?
Wogóle duza różnica jest między tymi autami ?

Punto II FL a Punto Grande ?

Teraz będą cyrki :/
bnn

Postprzez michael146 » niedziela 09 grudnia 2007, 15:11

sam wygląd wskazuje na duże różnice:)

z tego co słyszałem, grande punto jest bardzo przyjemne w prowadzeniu. Tak samo jak w każdym punto sprzęgło bierze dość wysoko - jak ktos jezdzil wczesniej punto to nie bedzie mial problemow.
michael146

Postprzez chupacabra » niedziela 09 grudnia 2007, 15:20

Tyle, ze punto grande jest szersze i dlusze, a to napewno nie jest korzystne dla zdajacych na łuku. Punto II ma 1,4 szerokosci a grande ma 1,6 m. Także nie jest zbut fajnie. I jest dłuższe o 20 cm też. Mi sie osobiscie wyglad bardzo podoba :)
Obrazek
chupacabra

Postprzez kamiles » niedziela 09 grudnia 2007, 15:59

chupacabra napisał(a):Tyle, ze punto grande jest szersze i dlusze, a to napewno nie jest korzystne dla zdajacych na łuku.

nie przesadzajmy - kurs przejeździłam dwójką, na egzaminie miałam Grande Punto - moim zdaniem żadnej różnicy (jeśli chodzi o łuk); różnicę jaką można odczuć, to różnica między "zakatowanym" autem w OSK, a nówką w WORDzie
kamiles

Postprzez chupacabra » niedziela 09 grudnia 2007, 16:12

Kamiles a jaka jest widoczność przez tylnią szybe?? Chodzi mi o to czy element blachy miedzy tylnia szyba boczna a szyba tylnia jest jakis inny niż w II?? No wiesz zawsze te 20 cm troche utrodnia zycie. Auto 4 m + centymentry a pole zatrzymiania ma 5 m. Na moim 1 egzaminie laska oblala na łuku bo dwa razy zawczesnie sie zatrzymala (doslownie z 10 cm). Zreszta kto bedzie miał zdac to zda :) Tyle, że ludzie beda sie schizowali bo wiadomo to bedzie nowe nieznane auto. Szkoda mi jedynie OSK bo beda sprzedawac swoje Corsy i kupowac nowe punciaki. Bo o uzywane bedzie cieżko narazie... :/
Obrazek
chupacabra

Postprzez bobok » niedziela 09 grudnia 2007, 16:27

u mnie maja od jakiegos czasu grande, kilka punt i chyba 3 corsy :) jezdzilem na kazdym a egz w styczniu
bobok

Postprzez chupacabra » niedziela 09 grudnia 2007, 16:30

bobok napisał(a):u mnie maja od jakiegos czasu grande, kilka punt i chyba 3 corsy :) jezdzilem na kazdym a egz w styczniu

To macie dobrych informatorów co do tych Punt grande :)
Obrazek
chupacabra

Postprzez michael146 » niedziela 09 grudnia 2007, 19:14

Ostatnio rozmawiałem z moim instruktorem właśnie o nowych samochodach egzaminacyjnych..dokładnie dwa dni temu. I mi powiedział, że nowy wymóg jest taki, aby w samochodzie egzaminacyjnym była klimatyzacja. Wiem, ze to standard w nowych samochodach i grande będzie miało takowe, ale pytam się..po co?Żeby włączyć ją podczas egzaminu i być zmuszonym do ruszania na wyższych obrotach?
michael146

Postprzez kamiles » niedziela 09 grudnia 2007, 20:14

chupacabra napisał(a):a jaka jest widoczność przez tylnią szybe?? Chodzi mi o to czy element blachy miedzy tylnia szyba boczna a szyba tylnia jest jakis inny niż w II??

w Grande Punto ostatni raz siedziałam prawie 1,5 roku temu, więc nie wiem czy moja pamięć mnie nie zawodzi, ale - z tego co można zaobserwować na ulicach - tylna szyba w GP ma mniejsze wymiary niż w dwójce i słupki też są trochę szersze, jednak ta różnica nie jest porażająca, więc nie powinno być problemów z widocznością przy cofaniu
kamiles

Postprzez albin » niedziela 09 grudnia 2007, 21:20

michael146 napisał(a):Ostatnio rozmawiałem z moim instruktorem właśnie o nowych samochodach egzaminacyjnych..dokładnie dwa dni temu. I mi powiedział, że nowy wymóg jest taki, aby w samochodzie egzaminacyjnym była klimatyzacja. Wiem, ze to standard w nowych samochodach i grande będzie miało takowe, ale pytam się..po co?Żeby włączyć ją podczas egzaminu i być zmuszonym do ruszania na wyższych obrotach?

Pytasz po co?? To ci powiem.
1. Komfort jazdy osób zdających w lecie
2, Komfort pracy egzaminatorów w lecie (wyobraź sobie że oni siedzą w tym samochodzie po 8h dziennie)

Co do klimy to powiem o jednej rzeczy, która miała miejsce. Pani napisała skargę na przebieg egzaminu, że był prowadzony w ekstremalnie trudnych warunkach (30 stopni Celsjusza na zewnątrz - był to sierpień), a bóg raczy wiedzieć ile było wewnątrz pojazdu, pot zalewał jej oczy i przez to potrąciła pachołek. To fakt autentyczny. Więc może po to ta klima, żeby się wszystkim lepiej jeździło.
albin

Postprzez bobok » niedziela 09 grudnia 2007, 21:57

albin napisał(a):Co do klimy to powiem o jednej rzeczy, która miała miejsce. Pani napisała skargę na przebieg egzaminu, że był prowadzony w ekstremalnie trudnych warunkach (30 stopni Celsjusza na zewnątrz - był to sierpień), a bóg raczy wiedzieć ile było wewnątrz pojazdu, pot zalewał jej oczy i przez to potrąciła pachołek. To fakt autentyczny. Więc może po to ta klima, żeby się wszystkim lepiej jeździło.

dlatego lepiej by była, niz by nie bylo - przynajmniej jest wybór, bo przykladowo ktos moze miec jakies alergie/uczulenie na klime to sie nie włączy, proste ;P
bobok

Postprzez michael146 » poniedziałek 10 grudnia 2007, 00:09

No ale wiecie...jeszcze pare lat temu w naszym genialnym kraju klima nie była standardem. Sam miałem, znaczy się moi rodzice, samochód bez klimy i jakoś się żyło przy 40 stopniowym upale:)
Mnie osobiscie to nie przeszkadza, ze jest klima.

Ale dajmy na to osoba jedzie ok 15 minut na egzaminie i egzaminator sobie dopiero w tym momencie włącza klime na światłach...duże prawdopodobieństwo, że samochód zgaśnie:) Klima dosyć znacznie obciąża samochód i osoba bez tej wiedzy lub też gdy nie zauwazy, ze egzaminator włączył klime, ruszając delikatnie może zdławić silnik
michael146

Postprzez wiesniak » poniedziałek 10 grudnia 2007, 00:21

Tak, jeszcze radio i ogrzewanie wylaczcie, bo silnik zgasnie :D. Ludzie, nie doszukujcie sie na sile utrudnien tam gdzie ich nie ma.
wiesniak

Postprzez assik » poniedziałek 10 grudnia 2007, 00:30

albin napisał(a):2, Komfort pracy egzaminatorów w lecie (wyobraź sobie że oni siedzą w tym samochodzie po 8h dziennie).

nie chcialabym byc na miejscu osoby,ktora co iles tam minut wsiada do 18stopniowego chłodku i wysiada do 30stopniowego upału i tak w kolko...
26.06.07 -rozpoczęcie kursu
31.07.07-pierwsze 2h jazd :D :lol:
21.08.07 -pierwsza kolizja za kierownica :shock: "puk" w mój zderzaczek...
27.08.07-egz. wewn.
8.10.07 -egz. panstw. teoria+praktyka - "WYNIK POZYTYWNY" :D :D :D
assik

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy