Stary kurs, a nowy kurs. Czyli nowy kurs po 5 latach przerwy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Stary kurs, a nowy kurs. Czyli nowy kurs po 5 latach przerwy

Postprzez 220V2 » sobota 25 sierpnia 2007, 17:28

Około 5lat temu zdawałem na kategorię B. Oblałem 3 razy praktyczny, co mnie zniechęciło totalnie. Ostatnio jednak potrzebne mi jest prawo jazdy. Z tego co tu wyczytałem, to wszystkie kursy po 98' są wciąż ważne, to bardzo fajnie, ale po tak długim okresie nic nie pamiętam. Dlatego stwierdziłem, że zapisze się na nowy kurs od podstaw. Teraz jestem ciekaw, czy mogę bez problemu złożyć nowe papiery w WORD, czy muszę jakoś anulować te stare?
220V2

Postprzez chupacabra » sobota 25 sierpnia 2007, 20:00

Ale przy zapisianiu sie na kurs nie potrzebujesz papierów z WORD-u. A egzamin ustalisz osbie od nowa bez zadnych problemow. Tak mi sie wydaje :) Zapisuj się smiało na kurs :P Ja przez kursem też miałe mnóstwo stresów, ale juz jest lepiej :P
chupacabra

Postprzez Paweu » sobota 25 sierpnia 2007, 20:23

Nie lepiej samemu opanowac teorie, a kase zainwestowac w jazdy?
Paweu

Postprzez chupacabra » sobota 25 sierpnia 2007, 20:36

Załózmy ze za kurs zapłacisz 1100 zeta. A jazdy doszkaljące załózmy ze masz za 45 złotych za godzine. Za tą cene kupisz 24 godziny doszkaljace. Czyli mniej niż na kursie. Jezeli uwazasz ze teoria Ci potrzebna to lepiej idź na cały kurs. Ale idż pojeżdzic sobie z kims co ma prawo jazdy. Zoabcz jak Ci idzie. I dokup pare jazd jeżeli uważasz ze akurat te przykłądowe 24 godziny Ci nie są potrzebne (tylko mniej). Ustal sobie też za wczasu egzamin i jazdy doszkalajace zacznij nie za wczesnie przed egzaminem.
chupacabra

Postprzez 220V2 » sobota 25 sierpnia 2007, 22:38

To już nie chodzi o zaoszczędzenie. Po prostu chcę zacząć od podstaw, ponieważ tak jest lepiej dla mnie. Chodzi mi o samo składanie papierów w WORD. Czy nie będzie żadnych komplikacji, z poprzednimi, które złożyłem 5lat temu?
220V2

Postprzez cman » sobota 25 sierpnia 2007, 23:22

Z papierami żadnych problemów nie będzie, tylko musisz powiedzieć w OSK jak wygląda sytuacja i wtedy zamiast zaświadczenia o ukończeniu szkolenia podstawowego, wydadzą Ci zaświadczenie o ukończeniu szkolenia dodatkowego po 3 niezdanych egzaminach - które to zaświadczenie potrzebujesz, że móc się zapisać na egzamin. W OSK będziesz musiał jeszcze dać im historię egzaminowania, jeśli jej nie masz, to zgłoś się po nią najpierw do WORD'u.
cman

Postprzez 220V2 » sobota 25 sierpnia 2007, 23:40

Czyli muszę odbyć szkolenie dodatkowe? Nie może być kolejne podstawowe? To pewna informacja, czy tak uważasz? ;) Nie ciekawa sytuacja, bo ojciec jak mnie zapisywał, to kazał powiedzieć, że nigdy wcześniej nie zdawałem, a że on płaci, to niech mu tam będzie. Ja chciałem powiedzieć, że zdawałem. Jak wiadomo kłamstwo ma kurtki język, czy jak to tam szło. Teraz głupio jest mi się przyznać, że jednak wcześniej odbywałem egzamin. Więc dlatego jestem taki upierdliwy z tymi pytaniami.
220V2

Postprzez ella » niedziela 26 sierpnia 2007, 02:23

220V2 napisał(a):czy muszę jakoś anulować te stare?

Starych papierów nie można anulować bo są to dokumenty.
Twoje dokumenty zostały przesłane z WORD do starostwa i zostały umieszczone w archiwum. Założyli Ci na ich podstawie kartotekę kierowcy.

cman napisał(a):W OSK będziesz musiał jeszcze dać im historię egzaminowania,

A po co OSk historia egzaminowania jak ktoś zapisuje się na kurs.
jeśli jej nie masz, to zgłoś się po nią najpierw do WORD'u

W WORD jej nie ma po pięciu latach. Jest w starostwie.

Oblałałeś 3 razy egzamin więc do zapisu potrzebujesz zaświadczenia o odbyciu szkolenia dodatkowego. Jak będziesz zdawał w tym samym WORD to tam wiedzą o tych trzech podejściach bo mają cię w kompie. Przy wbijaniu Twojego nr pesel wyskoczy info.
Tylko teraz pytanie. Czy zaświadczenie o ukończeniu ponownego kursu może być równoznaczne z zaświadczeniem o szkoleniu dodatkowym? IMHO 30 jazd to więcej niż 5 więc WORD nie powinien robić trudności. W zasadzie nowy kurs to powinna być też nowa zabawa w zdawanie egzaminów od zera. Ale dla pewności zadzwoniłabym do WORD i zapytała.

A w zasadzie to nie wiem po co taka kombinacja z ukrywaniem przed OSK info, że juz podchodziłeś do egzaminu. Zrobiłbyś spokojnie cały kurs (bo to nie jest zabronione nawet jakbyś chciał trzy razy go robić) dostałbyś papierek o jazdach doszkalających a nie ponowny wniosek na egzamin i zapisał się spokojnie na egzamin przesyłając Twoje poprzednie dokumenty ze starostwa.
ella
Moderator

Postprzez gardziej » niedziela 26 sierpnia 2007, 04:36

ella napisał(a):A w zasadzie to nie wiem po co taka kombinacja z ukrywaniem przed OSK info, że juz podchodziłeś do egzaminu.
w zasadzie to glupota, bo instruktor im wiecej wie o zawodniku, tym wiecej go nauczy, a wiedza dlaczego nie zdalo sie wczesniej pozwoli pouczyc sie na bledach
gardziej

Postprzez cman » niedziela 26 sierpnia 2007, 10:19

§ 5. 1. Osoba ubiegająca się o prawo jazdy lub pozwolenie podlega szkoleniu, które obejmuje:
1) szkolenie podstawowe - przed przystąpieniem po raz pierwszy do egzaminu państwowego, w zakresie określonej kategorii prawa jazdy lub pozwolenia;
2) szkolenie dodatkowe - każdorazowo po trzykrotnym kolejnym uzyskaniu negatywnego wyniku z części teoretycznej lub odpowiednio z części praktycznej egzaminu państwowego;
3) szkolenie uzupełniające - przeprowadzane na wniosek osoby szkolonej.

Jeżeli przystąpiłeś już chociaż raz do egzaminu państwowego, to nie możesz odbyć szkolenia podstawowego, przynajmniej oficjalnie.

ella napisał(a):A po co OSk historia egzaminowania jak ktoś zapisuje się na kurs.

ella napisał(a):Oblałałeś 3 razy egzamin więc do zapisu potrzebujesz zaświadczenia o odbyciu szkolenia dodatkowego.

Ano właśnie po to.
cman

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 sierpnia 2007, 11:26

220V2, jak na razie to wszystko sprowadza się przede wszystkim do tego, że musisz jednak wyznać w OSK-u prawdę (choć to nie lada dylemat, jaki podać powód tego, że ich okłamałeś - ale nie wiedzieć po co to zrobiłeś, no to teraz masz za swoje...), bo prawda wyjdzie na jaw tak czy tak, a możesz mieć naprawdę poważne problemy (za próbę oszustwa itd.).
A potem wykupuj jazdy.
scorpio44

Postprzez ella » niedziela 26 sierpnia 2007, 12:28

OK, zgadzam się z Tobą Cman.

Ale jeszcze jedno. Jak ten zapis
) szkolenie podstawowe - przed przystąpieniem po raz pierwszy do egzaminu państwowego, w zakresie określonej kategorii prawa jazdy lub pozwolenia;
ma się do tego jak kurs skończy ważność a my juz kilka razy zdawaliśmy i musimy zacząć kurs od nowa. Czy to bedzie szkolenie podstawowe (mieliśmy już egzaminy) czy to będzie jakieś inne szkolenie....
Jeżeli przystąpiłeś już chociaż raz do egzaminu państwowego, to nie możesz odbyć szkolenia podstawowego, przynajmniej oficjalnie.

To wtedy będą wszyscy robić kurs nieoficjalnie?
ella
Moderator

Postprzez cman » niedziela 26 sierpnia 2007, 15:48

Wtedy wiadomo, że nie. Miałem na myśli to, że jeśli ktoś w takiej sytuacji chce zrobić normalny kurs, np. ze względu na niższą cenę, to i tak musi go zrobić jakby nieoficjalnie, bo oficjalnie dostanie papier o szkoleniu dodatkowym. Nie wiem, może nawet można by było zrobić szkolenie podstawowe oficjalnie, no ale papierek po takim szkoleniu można sobie co najwyżej wrzucić do szuflady.
cman

Postprzez Paweu » niedziela 26 sierpnia 2007, 16:37

Ja robilem kurs dodatkowy w innym OSK niz kurs podstawowy i zadnej historii egzaminowania nie musialem miec.
Paweu

Postprzez cman » niedziela 26 sierpnia 2007, 21:23

Dodatkowy? Czy uzupełniający?
cman

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy