Witam
Prosiłbym osoby obeznane z tematem o odpowiedz na kilka moich pytań dotyczących egzaminu na CE.
Jako że zdając C nie było najmniejszych problemów wszystko bylo tak jak to opisywano w OSK o tyle zdajac CE juz nie bylo tak kolorowo.
1.Z którego biegu ruszać solówką na egzaminie (ruszyłem z jedynki, egzaminator zareagował dość impulsywnie twierdząc że powinienem ruszyć z 2 bo tak sie rusza pusta solówka, dodam że na szybie w aucie jest nalepka która mowi ze ruszac nalezy z 1. a do tego z tego co mi wiadomo auta sa w polowie obobciązone.
2.Jak powinna wygladać obsługa. pokazałem swiatla klakson wsteczny itp OK. zaczelo sie na zbiornikach pokazalem wlew oleju oraz miarke do sprawdzania poziomu egzaminator prosil o wypowiedzenie calej procedury sprawdzania oleju lacznie z przetarciem bagnetu szmatka ale ok.
Natomiast stanalem na plynie chlodzącym - pokazalem wlew do zbiorniczka wyrownawczego po czym Pan egz. zapytał gdzie jest poziom max/min.
odpowiedzialem ze nie ma - jezeli plyn jest w zbiorniku wyrownawczym to jest ok, a Pan egz. nadal oczekiwał odpowiedzi gdzie jest min/max to pytanie zostalo bez odpowiedzi.
3. Podłaczanie przewodów stojac miedzy autem a przyczepa tylem do niej:
lewy prąd, prawy prąd, ABS jest ok. teraz czerwony podczas stykania koncowek zaczal syczec dosc mocno ponawialem proby nie wiedzialem co zrobic takiej sytuacji nigdy nie mialem w OSK. poprostu podczas stykania kabli caly czas syczały i jeden i drugi nie zbaczajac na to podlaczylem je po czym czerwony wykazywal nieszczelnosc. Pan egz. nic nie mowił wiec na łuk.
4. luk zrobiony skosna tez a teraz prostopadle tylem raz nie wyszlo drugi tez nie moja wina moj blad polegal na tym że w OSK cofajac tylem uzywalem malych lusterek ktore dawaly dosc spory obszar widzenia, na egzaminie byly przestawione tak ze nie moglem na nie liczyc przez co nie trafilem do konca w bramke.
kolejne pytanie:
Czy moge te male lusterka ustawic pod siebie? Pytam poniewaz slyszalem sprzeczne opinie jedni mowia ze to wyposazenie pojazdu i moge je ustawiac i z nich korzystać a drudzy ze to lustra Pana egz i nic mi do nich.
Proszę o skomentowanie przebiegu mojego egzaminu oraz odpowiedzenie na pytania zebym na drugim podejsiu nie mial takich nerwow.
z góry dziekuje pozdrawiam