skrzyzowanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

skrzyzowanie

Postprzez porucznik_M_B » sobota 18 sierpnia 2007, 12:58

Witam

Mam pytanko. Na skrzyzowaniu kolizyjnym jesli skrecamy np, w lewo to trzeba przepuscic tych z naprzeciwka, jesli jest sytuacja ze za przejsciem dla pieszych mam "trójkąciki" - ustąp pierszenstwa to zatrzymujemy sie przed trojkacikami czy mozna tez dojechac nasrodek skrzyzowania ??
porucznik_M_B

Postprzez scorpio44 » sobota 18 sierpnia 2007, 13:05

Przybliż troszkę, o co Ci chodzi z tym "skrzyżowaniem kolizyjnym", bo nie do końca zrozumiałem.
scorpio44

Postprzez ZIELU » sobota 18 sierpnia 2007, 13:36

Skoro masz taki znak to znaczy że masz ustąpić wszystkim. A zatrzymać powinieneś się w miejscu które zapewni Ci dobra widoczność, ewentualnie jeśli jest wyznaczona linie warunkowego zatrzymanie to nie powinieneś jej przekroczyć
ZIELU

Postprzez porucznik_M_B » sobota 18 sierpnia 2007, 14:11

skrzyzowanie z sygnalizacja swietlna, jesli dla mnie jest zielone swiatlo to dla tych z naprzeciwka tez ( ci po lewej i prawej maja czerwone), wiec jeslu ruszam to musze przepuscic tych z naprzeciwka wiec moge sie zatrzymac na srodku skrzyzowania, ale jesli wczesniej, za przejsciem dla pieszych mam trójkąciki czyli ustąp pierszenstwa to tam mam sie zatrzymac skoro z naprzeciwka jada samochody? a ja chce skrecic w lewo czyli na srodku skrzyzowania nie moge stanac?
porucznik_M_B

Postprzez _Sylwan_ » sobota 18 sierpnia 2007, 14:16

możesz się zatrzymać na środku skrzyżowania. Obchodzi cię jedynie to że masz zielone światło a znaki drogowe schodzą na drugi plan jak by nie działały światła ale te trujkaciki to tylko wskazuja na to że jesteś na drodze podpożądkowanej i że ustępujesz pierwszeństwa tym co jadą z lewej i prawej strony :]
Obrazek
_Sylwan_

Postprzez tom634 » sobota 18 sierpnia 2007, 14:16

ZIELU napisał(a):Skoro masz taki znak to znaczy że masz ustąpić wszystkim.

Bzdura.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez adobe » sobota 18 sierpnia 2007, 14:28

jesli jest sytuacja ze za przejsciem dla pieszych mam "trójkąciki"

to znaczy że skręcając w lewo masz przepuścić tych z lewej, prawej i z naprzeciwka (skręcających w prawo i jadących prosto).

Teraz jeżeli jedzie samochód (samochody) z naprzeciwka, który ma pierwszeństwo to czekasz przed tymi "trójkącikami", bo jakbyś wjechał na środek skrzyżowania to nigdy nie wiesz czy przypadkiem nie nadjedzie żaden samochód z prawej/lewej twojej strony, a wtedy wymusiłbyś pierwszeństwo.
adobe

Postprzez TomASH » sobota 18 sierpnia 2007, 17:18

Ale kolega napisał, że ma zielone światło to te trójkąciki nie grają tutaj roli... Przecież sygnalizacja ma pierwszeństwo przed znakami ;)
Wg mnie przepuszcza tylko tych z przeciwka. Dobrze by było gdyby kolega narysował tę sytuację, to będzie łatwiej zrozumieć ;)
12.07.2007
15:00 - teoria - zdane
Ok. 17:50-18.45 plac i potem miasto - zdane
Wynik: POZYTYWNY
TomASH

Postprzez Black_Flower » sobota 18 sierpnia 2007, 17:31

Jedziesz na środek skrzyżowania i czekasz aż będzie okazja żeby skręcić w lewo.

Zasada jest taka:
- osoba upoważniona do kierowania ruchem np. policjant
- sygnalizacja świetlna
- znaki
- ogólne zasady

Postprzez scorpio44 » sobota 18 sierpnia 2007, 17:56

Jest jeszcze przepis o zakazie wjazdu na skrzyżowanie, jeżeli nie ma miejsca na kontynuowanie jazdy. Przepis bardzo różnie interpretowany i nie ma zgody co do tego, czy w takim wypadku ma on zastosowanie. Wiadomo, że wjeżdża się na środek, tam przepuszcza tych z przeciwka i jedzie się dalej (gdyby robiło się inaczej, to na jednym cyklu świateł przejeżdżałby samochód jeden albo żaden). Za to różnie bywa z interpretacją tego na egzaminie (co da się zauważyć choćby w relacjach z egzaminów na forum). ;)
scorpio44

Postprzez kamiles » sobota 18 sierpnia 2007, 18:17

A mnie zastanowiło w tej dyskusji to, że niektórzy wypowiadający się tu sądzą (tak wnioskuję z wypowiedzi), że przed linią warunkowego zatrzymania trzeba się zatrzymać, a to przecież nieprawda!
kamiles

Postprzez adobe » sobota 18 sierpnia 2007, 19:03

Ale kolega napisał, że ma zielone światło

No tak, umknął mi ten post :oops:
To oczywiście czeka na środku skrzyżowania:), a w przypadku egzaminu to jak napisał scorpio44 może być różnie.

A te "trójkąciki", fakt w przypadku działającej sygnalizacji świetlnej nie mają nic do rzeczy, dopiero gdy owa sygnalizacja będzie wyłączona, "trójkąciki" będą informować, że jesteśmy na drodze podporządkowanej.
adobe

Powrót do Egzamin na prawo jazdy