Opis świateł

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Opis świateł

Postprzez pol19 » wtorek 07 sierpnia 2007, 02:45

Mam takie pytanie bo wszędzie w tematach na forum jest opisane które światła włączamy ale chodzi mi o to ze np świece pozycyjne, mijania, i co mi się wtedy świeci ??
na drodze myśl o innych
pol19

Postprzez tom634 » wtorek 07 sierpnia 2007, 09:29

Jak włączasz pozycyjne, to świecą Ci się żarówki. Podobnie jest z światłami mijania- też się świecą żarówki :roll:
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez cico » wtorek 07 sierpnia 2007, 09:54

Tylko pameitaj, ze jak wlaczys swiatla mijania, to nie zapomnij wymienic swiatła, które podswietla tablice rejestracyjna, pamiętaj o tym bo to wazne!!
cico

Postprzez DEXiu » wtorek 07 sierpnia 2007, 13:03

Korekta do wypowiedzi cico: podświetlenie tylnej tablicy rejestracyjnej sprawdzasz przy włączonych światłach POZYCYJNYCH.

Gdy przełączysz na światła mijania, to z przodu zapalą się żarówki świateł mijania (pozycyjne przypuszczalnie nadal będą zapalone), natomiast z tyłu nic się nie zmieni, o czym niektórzy nie pamiętają (nie ma czegoś takiego jak "tylne światła mijania" - z tyłu są tylko pozycyjne). Włączając drogowe pozycyjne i mijania przypuszczalnie pozostaną zapalone (choć to zależy od konkretnego modelu auta), z tyłu nadal bez zmian. Stopy sprawdzasz tylko z tyłu, podobnie cofania i żadne z nich nie ma wpływu na świecenie pozostałych świateł (przy czym stopy świecą zamiast bądź razem ze światłami pozycyjnymi tylnymi). Kierunkowskazy sprawdzasz najpierw każdy z osobna, a potem dopiero jako awaryjne (NIE włączasz od razu awaryjnych z myślą że "to to samo co kierunkowskazy tylko sprawdzisz sobie jednocześnie" - a co jak będzie zwarcie?)
DEXiu

Postprzez cico » wtorek 07 sierpnia 2007, 14:34

regulamin napisał(a):8. Nie powinno się cytować długiej wypowiedzi. Odpowiadając na post, cytujemy tylko potrzebne fragmenty, a resztę wycinamy. Zwłaszcza nie ma potrzeby cytowania całego ostatniego postumoderator.

Mnie uczyli w toyocie yaris w takiej kolejnosci:
Swatła mijania - 2 z przodu
światła pozycyjne - 2 z przodu 2 z tyłu no i faktycznie moze masz racje powinem wymienic jeszcze razem z pozycyjnymi podswietlenie tablic
swiatła drogowe - 2 z przodu
swiatła przeciwmgłowe - 2 z przodu 1 z tyłu
awaryjne - 2 z przodu 2 zboku 2 z tylu
teraz zapalam zapłon i omawiam
kierunkowskaz lewy - 3 z przodu z tylu i z boku
kirunkowskaz prawy - 3 z przodu z tyłu i zboku
swiatło cofania - 1 z tyłu
swiatło stopu - 3 z tyłu
sygnał dzwiękowy.

Czy ktos mnie moze skorygowac jesli o czyms zapomniałem??
cico

Postprzez pol19 » wtorek 07 sierpnia 2007, 15:26

ok dzięki Wam za wytłumaczenie wiecie jak to jest egzamin za 2 dni człowiek się dopytuje na 100%
na drodze myśl o innych
pol19

Powrót do Egzamin na prawo jazdy