Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Przystępowanie do egzaminu B1 na starych przepisach, pom

Postprzez Pomarancza » poniedziałek 14 listopada 2011, 20:34

Zaufanie swoja drogą,a le gdzie przewidywalność? jak zaczynałem robić B1 to nie było mowy o żadnych zmianach.. To prawo powinno wejść za 2 lata jak wszyscy ci co mają 16 lat ukończą 18 rok życia i będą mogli robić prawko kategorii B
Pomarancza

Postprzez djb11 » poniedziałek 14 listopada 2011, 20:41

Najlepsze jest to, że oni póki co nie zabronili uczęszczania na kurs i zdawania na autkach 550kg. Ktoś odbierze takie prawko powiedzmy 11 lutego o godz 13, to ma całe 11 godzin na nacieszenie się uprawnieniami, zanim mu je zabiorą :)
djb11

Postprzez Pomarancza » poniedziałek 14 listopada 2011, 20:43

napisałeś, że prawo ma być przewidywalne. To jakim cudem miałem przewidzieć półtora miesiąca temu, jak zaczynałem, ze będą jakieś reformy, na samego quada mi się nie opłaca i nie wiem czy kontynuować kurs w tym momencie, bo to co sie dzieje jest jednym wielkim nieporozumieniem.
Pomarancza

Postprzez djb11 » poniedziałek 14 listopada 2011, 20:47

Jeśli zapłaciłeś za całość to raczej nic nie tracisz, a jeśli płacisz w ratach, to ja bym się wstrzymał tak do lutego (mniej/więcej w takim okresie, w jakim ja chce się zapisać) wtedy już wszystko będzie wiadome.
djb11

Postprzez Pomarancza » poniedziałek 14 listopada 2011, 20:49

Na razie zapłacone 400zł zaliczki, resztę mogę zapłacić pod koniec kursu, a kurs kończę końcem grudnia bo pierwszego stycznia mam 16 urodziny, myślę, ze do tego czasu będzie wiadome co i jak z tym prawkiem, a nie chciałbym, żeby stało się tak że ci co mają prawko to nie tracą uprawnień, a ja bym się nie wyrobił do połowy lutego.
Pomarancza

Postprzez djb11 » poniedziałek 14 listopada 2011, 22:01

No to już jak chcesz :) ja się tam cieszę, że urodziny wypadły mi 2 maja :)
djb11

Postprzez szofer80 » wtorek 15 listopada 2011, 00:26

Jak wam zabiorą dotychczasowe uprawnienia będzie to oznaczało zwykłe barbarzyństwo, stosowanie wybiórczo prawa wedle własnego widzimisie, po prostu kombinują jak koń pod górkę z tymi kategoriami i sami nie są w stanie przeewidzieć jakie konsekwencje to niesie ,zapewne będą chcieli zrobić dobrą minę do złej gry i jednak odebrać jakimś ekwilibrystycznym zagraniem te uprawnienia ale póki co prawo jest jasne w tej materii.
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez judyta » wtorek 15 listopada 2011, 00:43

Hm...mój syn posiada to prawo jazdy od niecałego roku i ja jako mama mogę udusić wszystkich co twierdzą, że 16 latkowie na drodze to zagrożenie!! Ja osobiście mam prawo jady od ho, ho kupa lat i wiem jak niektórzy dorośli i niby doświadczeni kierowcy jeżdżą, brak słów.
Niech lepiej wejdzie ustawa dla pijanych drogowych morderców...ale nie ,wygodniej zabrać coś co się zdobyło zgodnie z prawem i na dodatek prawa się nie złamało.
Spokoju nie daje mi ta sprawa, osobiście uważam,że zabranie posiadanych uprawnień przez zmiane w definicji kategorii B1 jest niezgodne z obowiązującą konstytucją i prawem państwa demokratycznego. Wszyscy, którzy otrzymali lub otrzymają to prawo jazdy przed 11.02.2012, będą je mieli według definicji obowiązującej teraz. A odp Pana z OSK, o wymianie praw jazdy dotyczy wszystkich, po prostu do stycznia 2013 ma nastąpić obowiązkowa wymiana" za własne pieniądze", bez względu na posiadaną kategorię.
Sądzę, że ci co są w trakcie kursu niech spokojnie kończą tak, aby zmieścić się przed datą wejścia ustawy.
Moja matura też wyglądała zupełnie inaczej niż teraz...i żadna ustawa mi jej nie zabrała. Takich przykładów można mnożyc wiele. Ci autorzy artykułów i panowie dyrektorzy WORDów po prostu chyba nie do końca zdają się wiedziec co mówią, uważają,że wszystkie rozumy pozjadali. Przecież są setki 16, 17 latków,którzy posiadają B1 i co dadzą sobie tak łatwo uprawnienia zabrać?? Z tego będzie wielki szum i jak znam życie sądy będą miały duuużo spraw. Moja t eż tam się znajdzie jeśli synowi zabiorą uprawnienia. I wygramy!!! To niemożliwe aby mogli tak sobie zabrać uprawnienia. Żadna ustawa jeszcze nikomu nic nie zabrała a jedynie nakazywała zdobycie dodatkowych uprawnień aby móc coś tam wykonywać, ale nie zabrała.
judyta

Postprzez szofer80 » wtorek 15 listopada 2011, 00:49

uważam że ktoś postradał zmysły z tymi częstymi zmianami praw jazdy i wprowadzeniem terminowych praw jazdy i dowodów, sam wiem kiedy wymienić sobie prawo jazdy, władza nie musi mnie do tego zmuszać, nie muszę niczego zaświadczać,mieliśmy przejść w sumie na oświadczenia, doprawdy? a aktualne zdjęcie w dowodzie czy PJ bardzo szybko i tak może być nieaktualne, wystarczyło że schudłem 20kg i nikt zapytany nie rozpoznał mnie na moim prawie jazdy.

Jeśli okaże się że "starzy" kierowcy B1 zostają na starych zasadach , co jest wysoce prawdopodobne, dla mnie oczywiste, to "nowi" kierowcy B1 będą mogli zaskarżyć wprowadzone zmiany jako nierówne traktowanie obywateli wobec prawa :)
szofer80

Postprzez Borys68 » wtorek 15 listopada 2011, 04:40

1 - jak juz pisałem, podejrzewam że w praktyce nic się nie zmieni, "samochody osobowe o masie własnej do 550kg" zostaną przjestrowane na "czworokołowce ciężarowe o masie własnej do 550kg";
2 - z relacji jakie czytuję wynika, że policja i tak nie ma bladego pojęcia o uprawnieniach kategorii B1 ... ;
3 - w ciągu niecałych dwóch lat problem "rozwiąże się sam" - nasze władze wsadzą głowę w piasek i będa udawać że nie ma problemu;
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez judyta » wtorek 15 listopada 2011, 11:54

Niestety nikt nie przerejestruje już posiadanego samochodu osobowego o masie do 550 kg na samochód ciężarowy. Od 7 miesięcy KAŻDY wydział komunikacji odmawia rejestracji Daihatsu po przeróbce... wymagają pisemnej zgody producenta na dokonanie zmian konstrukcyjnych. Tak samo będzie z próbą przerejestrowania tego samochodu na ciężarowy. Wiem to na 100 %. My przerobiliśmy jeszcze jak było można, był rzeczoznawca, dodatkowy przegląd techniczny, ważenie pojazdu. Nie było broblemu z zarejestrowaniem.
Teraz zarejestrują tylko gdy będzie się miało zgodę producenta, a to jest nie do zdobycia, lub gdy się sprowadzi auto z zagranicy już z taką wagą...dlatego chyba trochę są naciągane te zagraniczne dokumenty.
A co do Policji to też nie byłabym taka pewna jej niewiedzy. Znam osobiście dwie osoby, które jeździły Daihatsu o masie 547 kg ale na 4 osoby. Zatrzymali, zabrali dow.rejestracyjny i nakazali ważenie pojazdu, oczywiście auta przekroczyły i to dużo tę wagę, wydział komunikacji oddał im dow.rejestracyjne ale waga była już wpisana autentyczna i w ten sposób chłopcy nie mają auta dostosowanego do B1, są to teraz zwykłe auta osobowe. Zapłacili za nie znacznie więcej niż ich obecna wartość. Sytuacja miała miejsce miesiąc temu...także Policja jest dobrze poinformowana.
judyta

Postprzez Borys68 » wtorek 15 listopada 2011, 12:05

Dziękuję Judyto za poszerzenie mojej wiedzy.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez szofer80 » wtorek 15 listopada 2011, 13:16

Kierowca B1 powinien jeździć czymś takim:

http://allegro.pl/ligier-x-too-2008-mic ... 78702.html

mając B1 może legalnie odblokować w tym moc i zdjąć blokade prędkości do 45km/h, wtedy takie auto wykracza poza kat AM ale nie wykracza poza kat B1 (na starych zasadach)

Ale rozumiem że każdy chce jeździć 4 osobowym autem na B1, jeśli chodzi o 16 latka to mam wątpliwości czy powinien wieźć 3 osoby, niemniej nie mam takich wątpliwości w przypadku 18latka z B1.

Wszystkie te połowiczne kategorie zostały wymyślone tylko dla młodych kierowców i nie powinny obowiązywać starszych kierowców,a egzamin powinno się od razu zdawać na aucie kategorii docelowej w tym przypadku kat B żeby wraz z osiągnięciem odpowiedniego wieku można było ją obligatoryjnie przyznać,czyli 16 latek robi kurs i zdaje egzamin kat B ,jeździ 2 lata autem B1 i w wieku 18 lat wsiada w auto kat B bez niczyjej łaski, to jest tak oczywiste że prędzej czy później tak będzie nie zatrzyma tego żadne lobby które wymyśliło sobie podwójne egzaminowanie z tego samego.
szofer80

Postprzez Pomarancza » wtorek 15 listopada 2011, 15:33

Jak na razie, nie dostałem odpowiedzi od sejmu, senatu oraz ministerstw infrastruktury.
Jednak dostałem kolejną odpowiedź od pana z WORDu
Cytat:
Witam

Udzieliłem Panu odpowiedzi zgodnie z obowiązującymi przepisami i projektem
rozporządzenia w sprawie wymiany praw jazdy. W przypadku pozostałych kwestii
proszę skierować zapytanie do Ministerstwa Infrastruktury.

Łączę Pozdrowienia

Tak więc puki co są to tylko projekty, projektów było wiele i żaden nie odniósł skutku, mowa o kategorii AM jest już chyba 4 lata i dopiero wchodzi 12 lutego 2012, więc raczej wątpię, że zmiany będą już w przyszłym roku
Pomarancza

Postprzez judyta » wtorek 15 listopada 2011, 15:43

Niestety zmiany wchodzą w życie 11.02.2012 i te dotyczące zmiany definicji B1, ale jak widać nikt nie potrafi odpowiedzieć czy uprawnienia zdobyte wcześniej zostaną zabrane. Nawet kierownictwo WORDU odsyła do ministerstwa, bo logicznym jest to,że nie mogą w ten sposób zabrać uprawnień.
Obawiam się tylko,że zanim sprawa się wyjaśni minie kilkanaście miesięcy i ci co już mają B1 osiągną pełnoletniość i prawko B. Proponuję zasypać ministerstwo infrastruktury emailami o tej sprawie już teraz...nie będzie potem tłumaczenia,że coś tam niedopatrzone było itp.
judyta

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy