Pytanie z egzaminu teoretycznego.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Pytanie z egzaminu teoretycznego.

Postprzez taik » niedziela 06 października 2013, 16:41

jasper1 napisał(a):- samochód nie przekracza 3,5 t plus przyczepa inna niż lekka, razem o dopuszczalnej masie nie przekraczającej 4,25 t, to kat. B i kod 96;

Tu małe rozdzielenie:
- samochód nie przekracza 3,5 t plus przyczepa inna niż lekka, razem o dopuszczalnej masie nie przekraczającej 3,5 t, to kat. B;
- samochód nie przekracza 3,5 t plus przyczepa inna niż lekka, razem o dopuszczalnej masie większej niż 3,5 t, ale nie przekraczającej 4,25 t, to kat. B i kod 96.
taik

Postprzez jasper1 » niedziela 06 października 2013, 18:51

Henq napisał(a):chodzi właśnie o słupek. Ten z trzema kreskami tytulowy tutaj umieszcza si,ę 100m w przypadku drogi z prędkością do 60km/h i 150-300m w przypadku innych dróg. Jeżeli nie można umieścić w takich odległościach tylko ustawia się w mniejszych (tak jak pisałeś 50-100m) to wtedy nie daje się słupka z trzema kreskami tylko z dwoma.

Nie masz racji Henq.
Znak G1b umieszcza się z pominięciem G1a, jeśli znak ostrzegawczy jest ustawiony w odległości mniejszej niż przedział 50 - 100 m, a która mieści się w przedziale dla G1b, czyli by pominąć znak G1a, to znak ostrzegawczy musi być ustawiony w odległości 35 do < 50 dla dopuszczalnej prędkości do 60 km/h.
Doczytaj sobie załącznik 2.2.10 w 220.

Taik, dzięki za uzupełnienie, gdzieś mi to umknęło w tej próbie uproszczenia :)
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Henq » niedziela 06 października 2013, 19:35

jasper1 napisał(a):
Henq napisał(a):chodzi właśnie o słupek. Ten z trzema kreskami tytulowy tutaj umieszcza si,ę 100m w przypadku drogi z prędkością do 60km/h i 150-300m w przypadku innych dróg. Jeżeli nie można umieścić w takich odległościach tylko ustawia się w mniejszych (tak jak pisałeś 50-100m) to wtedy nie daje się słupka z trzema kreskami tylko z dwoma.

Nie masz racji Henq.
Znak G1b umieszcza się z pominięciem G1a, jeśli znak ostrzegawczy jest ustawiony w odległości mniejszej niż przedział 50 - 100 m, a która mieści się w przedziale dla G1b, czyli by pominąć znak G1a, to znak ostrzegawczy musi być ustawiony w odległości 35 do < 50 dla dopuszczalnej prędkości do 60 km/h.
Doczytaj sobie załącznik 2.2.10 w 220.

Sugerowałem się tym:
http://www.roadking.riders.pl/prawo/znaki_przejazdy.htm
i jeszcze obrazkami z dz. u. 220
Obrazek
a w 220 2.2.10 jest tabelka i rzeczywiście jest G1a 50-100m G1b 35-70m i G1c 20-30m
Wiec równie dobrze przy 65 metrach może być z trzema paskami jak i może być pominięty i od razu wstawiony z dwoma paskami.
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Felusiek » niedziela 06 października 2013, 19:54

.Czy po lewej stronie białe oznaczają koniec jezdni? zobacz opis sytuacji ->
Ciemna droga, po prawej stronie czerwone lampki na jezdni, po lewej białe

dałem TAK i bylo zle dlaczego ?

869. Czy w czasie gaszenia silnika gaśnicą niewłaściwym jest niepodnoszenie maski samochodu do samej góry?
dalem TAK i bylo zle..

dlaczego
Ostatnio zmieniony niedziela 06 października 2013, 20:22 przez Felusiek, łącznie zmieniany 1 raz
POZDRAWIAM WSZYSTKICH CO SPINAJĄ DUPE '''ZNAWCY'''
Felusiek

Postprzez Henq » niedziela 06 października 2013, 19:58

Felusiek napisał(a):.Czy po lewej stronie białe oznaczają koniec jezdni? zobacz opis sytuacji ->
Ciemna droga, po prawej stronie czerwone lampki na jezdni, po lewej białe

dałem TAK i bylo zle dlaczego ?

Białe oznaczają też pasy ruchu.
Henq

Postprzez jasper1 » niedziela 06 października 2013, 20:20

Henq napisał(a):Sugerowałem się tym:
http://www.roadking.riders.pl/prawo/znaki_przejazdy.htm
i jeszcze obrazkami z dz. u. 220
Obrazek
a w 220 2.2.10 jest tabelka i rzeczywiście jest G1a 50-100m G1b 35-70m i G1c 20-30m
Wiec równie dobrze przy 65 metrach może być z trzema paskami jak i może być pominięty i od razu wstawiony z dwoma paskami.

Przeczytaj sobie uważnie 2.2.10 w 220 od "Jeżeli odległość znaku ostrzegawczego od przejazdu..."
Rysunek, który wkleiłeś, jak i inne rysunki w 220 są dla prędkości powyżej 60km/h.
Wtedy jeśli znak ostrzegawczy jest w odległości mniejszej 150 m, to umieszcza się z nim G1b w odległości x, gdzie 100 m<x<150m, a jeśli x<100m to od razu ze znakiem ostrzegawczym jest G1c, co tu wkleiłeś.
Analogicznie przy prędkości do 60km/h G1b jest ze znakiem ostrzegawczym dla odległości x, gdzie 35<x<50, a G1c ze znakiem ostrzegawczym będzie dla odległości x<35.
Przytoczony przez Ciebie materiał w linku jest za rozporządzeniem ze 170 i nie mówi o odległości 100 m, ale o odległości do 100 m, bo w 170 nie ma nigdzie rozpisanych detali dotyczących odległości znaków ostrzegawczych w zależności od prędkości (przedział 150-1300 m też nie jest podzielony na poszczególne prędkości powyżej 60km/h), jest to jedynie w 220.
Ostatnio zmieniony niedziela 06 października 2013, 20:26 przez jasper1, łącznie zmieniany 1 raz
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez Felusiek » niedziela 06 października 2013, 20:23

869. Czy w czasie gaszenia silnika gaśnicą niewłaściwym jest niepodnoszenie maski samochodu do samej góry?
dalem TAK i bylo zle..

dlaczego
POZDRAWIAM WSZYSTKICH CO SPINAJĄ DUPE '''ZNAWCY'''
Felusiek

Postprzez jasper1 » niedziela 06 października 2013, 20:29

Felusiek napisał(a):869. Czy w czasie gaszenia silnika gaśnicą niewłaściwym jest niepodnoszenie maski samochodu do samej góry?
dalem TAK i bylo zle..

dlaczego

Bo jak otworzysz maskę, to jest duży dopływ tlenu i lepiej się pali, stad właściwe jest jej niepodnoszenie do samej góry.
jasper1

problem z pytaniami na prawko kat B

Postprzez egzaminprawojazdy » sobota 19 października 2013, 14:03

hej, mam problem z paroma pytaniami, jak znacie odpowiedzi na 100% to odpowiedzcie, proszę :)
1. Czy w strefie zamieszkania zawsze trzeba sygnalizować zamiar skrętu kierunkowskazem?
2. Czy można zatrąbić na rowerzystę, który JEDZIE przez pasy?
3. Czy usterka TECHNICZNA to szary, biały lub niebieski dym z rury czy zapalenie się czerwonej lampki poziomu oleju silnikowego przed odpaleniem silnika?
4. Czy jak znajduję się na prawym pasie i na skrzyżowaniu (stoi policjant bokiem do mnie z jedną ręką wyciągniętą w moją stonę a drugą w stronę samochodów z lewej strony) to czy mohę wjechać na skrzyżowanie?
5. Czy muszę zchować szczególną ostrożność jak jestem przed pasami a w pobliżu nikogo nie ma?
6. Jest wzniesienie, jedzie po prawej rowerzysta a na drodze na środku jest cieniutka ciągła linia (prawie jej nie widać) czy moge wyprzedzic rowerzyste?
7. Czy na drodze jednokier. mogę zatrzymać samochód przy lewej krawędzi jezdni?
8. Czy omijając samochód mogę wjechać na chodnik?
Z góry dzięki za pomoc :)
egzaminprawojazdy

Re: problem z pytaniami na prawko kat B

Postprzez Radhezz » sobota 19 października 2013, 16:24

egzaminprawojazdy napisał(a):1. Czy w strefie zamieszkania zawsze trzeba sygnalizować zamiar skrętu kierunkowskazem?
A czemu nie? Strefa zamieszkania to jakaś strefa wyłączona spod przepisów ogólnych?
egzaminprawojazdy napisał(a):2. Czy można zatrąbić na rowerzystę, który JEDZIE przez pasy?
Sygnału dźwiękowego używamy na obszarze zabudowanym aby uniknąć/informować o zagrożeniu - jeśli takiego nie ma to nie.
egzaminprawojazdy napisał(a):3. Czy usterka TECHNICZNA to szary, biały lub niebieski dym z rury czy zapalenie się czerwonej lampki poziomu oleju silnikowego przed odpaleniem silnika?
Dym, bo kontrolka oleju przed odpaleniem silnika zawsze się świeci.
egzaminprawojazdy napisał(a):4. Czy jak znajduję się na prawym pasie i na skrzyżowaniu (stoi policjant bokiem do mnie z jedną ręką wyciągniętą w moją stonę a drugą w stronę samochodów z lewej strony) to czy mohę wjechać na skrzyżowanie?
Jeśli to dobrze zrozumiałem to nie.
egzaminprawojazdy napisał(a):5. Czy muszę zchować szczególną ostrożność jak jestem przed pasami a w pobliżu nikogo nie ma?
Tak. Głupie to, ale cóż.
egzaminprawojazdy napisał(a):6. Jest wzniesienie, jedzie po prawej rowerzysta a na drodze na środku jest cieniutka ciągła linia (prawie jej nie widać) czy moge wyprzedzic rowerzyste?
Nie.
egzaminprawojazdy napisał(a):7. Czy na drodze jednokier. mogę zatrzymać samochód przy lewej krawędzi jezdni?
Tak.
egzaminprawojazdy napisał(a):8. Czy omijając samochód mogę wjechać na chodnik?
Nie.

Te pytania nie są tak trudne - większość odpowiedzi znajduje się w kodeksie :roll:
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez egzaminprawojazdy » sobota 19 października 2013, 17:11

Dziękuję bardzo :)
Wiem, że są w kodeksie, jednak zawsze warto się upewnić zwłaszcza z tym wzniesieniem, ponieważ nie wiem czy zaliczać tę linię jako zwykłą ciągłą, chociaż jak rozumiem nie można wyprzedzać ogólnie ponieważ to wzniesienie, tak?
Jeśli chodzi o postawę policjanta to wyglądała ona tak, tylko jego lewa ręka była zwrócona w naszą stronę, wyprostowana.
https://www.google.pl/search?q=postawa+ ... B238%3B369
egzaminprawojazdy

Postprzez Radhezz » sobota 19 października 2013, 17:56

egzaminprawojazdy napisał(a):Wiem, że są w kodeksie, jednak zawsze warto się upewnić zwłaszcza z tym wzniesieniem, ponieważ nie wiem czy zaliczać tę linię jako zwykłą ciągłą, chociaż jak rozumiem nie można wyprzedzać ogólnie ponieważ to wzniesienie, tak?
Ups, tutaj nie odczytałem do końca - tak na 100% ciężko powiedzieć nie widząc tego, ale jeśli to była linia pojedyncza to raczej bez znaczenia i można w tym momeencie wyprzedzić, bo zakaz obowiązuje sytuacji gdy wyprzedzamy pojazd silnikowy.

egzaminprawojazdy napisał(a):Jeśli chodzi o postawę policjanta to wyglądała ona tak, tylko jego lewa ręka była zwrócona w naszą stronę, wyprostowana.
https://www.google.pl/search?q=postawa+ ... B238%3B369
To jest ten sam sygnał z tego co wiem - odpowiednik bezkolizyjnej kierunkowej strzałki w lewo (S-3).
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Pytanie z testów

Postprzez czubaka87 » poniedziałek 21 października 2013, 16:31

Obrazek

Jaka jest prawidłowa odpowiedź na to pytanie? Czy to jest błąd, czy jakiś jest ukryty haczyk?
...
czubaka87

Postprzez Henq » poniedziałek 21 października 2013, 22:16

Radhezz napisał(a):Ups, tutaj nie odczytałem do końca - tak na 100% ciężko powiedzieć nie widząc tego, ale jeśli to była linia pojedyncza to raczej bez znaczenia i można w tym momeencie wyprzedzić, bo zakaz obowiązuje sytuacji gdy wyprzedzamy pojazd silnikowy.

Z tego co mi wiadomo to zakaz dotyczy dojeżdżania do wierzchołka wzniesienia a nie całego wzniesienia.
Henq

Postprzez czubaka87 » wtorek 22 października 2013, 16:07

Z tym policjantem, to jeżeli stoi do ciebie bokiem to możesz wjechać na skrzyżowanie, chyba że będzie miał podniesioną rękę (w łokciu zgięcie 90°) to wtedy już nie bo to tak jakby żółte światło było.

Z tym wzniesieniem - jeżeli tam jest pojedyncza linia ciągła - to wyprzedzić możesz jeżeli zachowasz od rowerzysty odstęp co najmniej 1m i nie najedziesz na linię.
...
czubaka87

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy