Witajcie
posyłam Wam pytania z mojego dzisiejszego egzaminu

starałam się zapamiętać jak najwięcej pytań, jednak nie byłam w stanie zapamiętać ich słowo w słowo, ale choć sam sens, więc jeśli coś będzie niezrozumiałe proszę śmiało pytać

miałam 72pkt na 74, instruktor podpowiedział mi gdzie straciłam te dwa pkt (w pytaniu z zespołem pojazdów)
1. Znak B-43 (strefa ograniczonej prędkości) z ograniczeniem prędkości do 50km/h.
Czy znak ten obowiązuje do pierwszego skrzyżowania?
NIE2. Jesteś na pasie z namalowaną strzałką kierunkowa do skrętu tylko w lewo.
Czy w tej sytuacji możesz pojechać prosto?
NIE3. Jesteś na pasie z namalowaną strzałką kierunkową do skrętu tylko w prawo, po lewej pas do jazdy prosto i pas do jazdy w lewo.
Czy w tej sytuacji chcą skręcić w lewo powinieneś zmienić pas?
TAK4. Film: dojeżdżasz do przejazdu kolejowego na którym opadają zapory ( są dwie: z lewej i prawej strony).
Czy w tej sytuacji możesz przejechać przez przejazd kolejowy?
NIE5. Film: dojeżdżasz do przejazdu kolejowego, opada zapora po prawej stronie (jest tylko jedna, z lewej nie ma zapory).
Czy w tej sytuacji możesz przejechać przez przejazd kolejowy?
NIE6. Stoisz jako pierwszy przed zamkniętym przejazdem kolejowym.
Czy w tej sytuacji możesz wyłączyć wszystkie światła zewnętrzne w samochodzie?
NIE (można by było wyłączyć gdyby przed nami i za nami stał samochód)
7. Film: Starsza osoba przechodzi z balkonikiem przez pasy.
Czy w tej sytuacji powinniśmy umożliwić jej przejście przez jezdnię.
TAK8. Film: jedziesz prawym pasem po lewej autobus zatrzymuje się, z prawej ludzie z przystanku przechodzą do autobusu (przecinając nam drogę).
Czy w tej sytuacji powinieneś zachować szczególną ostrożność i umożliwić pieszym przejście?
TAK9. Film: jadę za samochodem, który dojeżdżając do skrzyżowania ustawia się przy lewej krawędzi jezdni, miga lewy kierunkowskaz, zatrzymuje się. Droga dość szeroka, sporo miejsca po jego prawej stronie.
Czy w tej sytuacji możesz ominąć ten samochód z prawej strony?
TAK10. Film: jedziesz za samochodem, który ustawia się przy lewej krawędzi, włączony lewy kierunkowskaz. Po prawej zatoczka autobusowa (zatem sporo miejsca do wyprzedzenia

)
Czy w tej sytuacji możesz wyprzedzić tej samochód z prawej strony?
TAK11. Czy rowerzysta może powoli wyprzedzać samochody z prawej strony?
TAK12. Znak A-32 (oszronienie jezdni). Czy za tym znakiem możesz spodziewać się lokalnej gołoledzi na jezdni?
TAK13. Znak D-40 (strefa zamieszkania). Czy za tym znakiem możesz jechać 20km/h?
TAK14. Znak D-40 (strefa zamieszkania). Czy za tym znakiem prędkość jest ograniczona do 20km/h?
TAK15. Film: wyjeżdżasz z kamienistej drogi. Czy tej sytuacji włączasz się do ruchu?
TAK16. Film: świeci się czerwone światło, po chwili zapala się również żółte. Czy w tej sytuacji powinieneś przygotować się do rozpoczęcia jazdy?
TAK17. Czy niektóre leki mogą działać podobnie do alkoholu?
TAK18. Czy w wypadku samochodowym, którego jesteś uczestnikiem, masz obowiązek podać swoje dane personalne na żądanie innej osoby uczestniczącej w tym wypadku?
TAK19. Po lewej stronie garaże. Czy możesz zaparkować samochód uniemożliwiając wyjazd samochodów z widocznych garażów?
NIE20. Jedziesz droga z pierwszeństwem łamanym (prosto i w prawo). Czy jadąc na wprost mam pierwszeństwo przed samochodem nadjeżdżającym z lewej strony ?
TAK21. Jaka jest poprawna kolejność czynności wykonywanych przed rozpoczęciem jazdy:
a) Ustawienie lusterek, ustawieniefotela, zapięcie pasów
b) Zapięcie pasów, ustawienie lusterek, ustawienie fotela
c) Ustawienie fotela, ustawienie lusterek, zapięcie pasów22. Do czego służy poduszka powietrzna?
a) Zabezpiecza przed uszkodzeniem samochód
b) Zmniejsza obrażenia pasażera podczas wypadkuc) Zapewnia brak jakichkolwiek obrażeń podczas wypadku
23. Do czego służą pasy bezpieczeństwa?
a) Zabezpiecza przed uszkodzeniem samochód
b) Zmniejsza obrażenia pasażera podczas wypadkuc) Zapewnia brak jakichkolwiek obrażeń podczas wypadku
24. Co należy zrobić, gdy wyczuwamy puls osoby poszkodowanej w wypadku , jednak osoba ta nie oddycha?
a) Od razu rozpocząć resuscytację
b) Nie dotykać poszkodowanego i czekać na przyjazd pogotowia
c) Wyjąc zawartość z ust, a gdy poszkodowany nadal nie oddycha rozpocząć resuscytację25. Jak przewozimy w samochodzie noworodka?
a) W foteliku
b) W specjalnym foteliku dla niemowlątc) Trzymając na kolanach
26. Co jest zespołem pojazdów:
a) Samochód osobowy z przyczepą campingowąb) Motorower z bocznym wózkiem
c) Pojazd holujący inny pojazd
27. Jaki odstęp powinien zachować od innych pojazdów zespół pojazdów przekraczający 7 metrów długości?
a) Dostosowany do prędkości
b) Pozwalający pojazdowi wyprzedzającemu na wjazd w ten odstęp by mógł zakończyć wyprzedzanie (tutaj popełniłam błąd bo zaznaczyłam odp a, która jest błędna, więc na tym pytaniu straciłam 2 pkt)c) Dowolny
28. Czy pozycja boczna poszkodowanego służy:
a) Lepszemu komfortowi oczekiwania poszkodowanego na służby ratownicze
b) Ułatwia oddychaniec) Nie pamiętam
29. Jak powinno być ustawione lusterko wewnętrzne:
a) Tak by widzieć osobę siedzącą na tylnym siedzeniu,
b) Tak by widzieć szybę tylną i drogę za namic) Dowolnie
30. Co musi posiadać przy sobie kierujący pojazdem zarejestrowanym w Polsce?
a) Kartę pojazdu
b) Dowód rejestracyjny c) Umowę kupna
Wszystkie odpowiedzi są poprawne