ŁUK NA EGZAMINIE-lusterka, szyba-jak patrzyliście?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: ŁUK NA EGZAMINIE-lusterka, szyba-jak patrzyliście?

Postprzez Kamasek » niedziela 20 maja 2012, 15:06

Byle takie ustawienie lusterek nie było przyczyną wymuszenia pierwszeństwa przy zmianie pasa podczas jazdy po mieście. Wczoraj się przekonałem, że w mieście do bezpiecznej jazdy trzeba wiele w tych lusterkach widzieć(czasem nawet dwa pasy po obu stronach auta).
Przy okazji tego tematu mam pytanko. Czy podczas cofania na łuku mogę się na sekundę wychylić przez boczną szybę, aby ustalić odległość od ostatniego słupka na zewnętrznej. Nie tego z koperty, ale tego na końcu zakrętu?
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez djsystem » czwartek 31 maja 2012, 08:04

jesli jedziesz do tyłu to najlepiej nie stosowac metod , ale wiadome musisz kręcic kierownicą i przedewszystkim patrzyć w lusterka bo co z tego że pokręcisz tą kierownica jak nie bedziesz wiedzieć co sie dzieje za tobą jak auto jest ustawione . Trzeba kręcic głowa tu i spowrotem . Tak samo na mieście ... egzaminator musi wiedzieć że jest bezpieczny jadąć z toba. :)
djsystem

Postprzez Asilma » czwartek 31 maja 2012, 14:55

Kamasek napisał(a):Byle takie ustawienie lusterek nie było przyczyną wymuszenia pierwszeństwa przy zmianie pasa podczas jazdy po mieście. Wczoraj się przekonałem, że w mieście do bezpiecznej jazdy trzeba wiele w tych lusterkach widzieć(czasem nawet dwa pasy po obu stronach auta).
Przy okazji tego tematu mam pytanko. Czy podczas cofania na łuku mogę się na sekundę wychylić przez boczną szybę, aby ustalić odległość od ostatniego słupka na zewnętrznej. Nie tego z koperty, ale tego na końcu zakrętu?

Chcesz wystawić głowe za szybę jednoczesnie jadąc? Kamikadze. Wątpie żeby ci się to udało, ale po co takie kombinacje na egzaminie?
Asilma

Postprzez Kamasek » czwartek 31 maja 2012, 16:47

Żeby lewą tylną lampą tyczki nie zahaczyć.
Obrazek
Kamasek

Postprzez SolidneMondeo » niedziela 03 czerwca 2012, 13:06

życiowo napisze tak patrz w lusterka! a co jak na tylnej kanapie będą siedziały 3 osoby..? lub będziesz miała auto zawalone np: kartonami , czymkolwiek co zasłania szybę..? pozdrawiam ;)
SolidneMondeo

Postprzez Kamasek » czwartek 07 czerwca 2012, 15:52

Przez tylną szybę patrzyłem w momencie wjeżdżania tyłem na kopertę. Przez szybę spojrzeć trzeba, bo może oblać.
Łuk wykonany z powodzeniem.
Obrazek
Kamasek

Postprzez megalomania » niedziela 10 czerwca 2012, 16:22

Zdecydowanie ! Szyba to podstawa, musi byc jasny i widoczny ruch do tyłu, aby egzaminator to zauwazył, na lusterka tez mozesz patrzec (tak jest zdecydowanie bardziej zyciowo) - ale egzamin to nie ZYCIE, to reguły których nalezy sie trzymac :)
16.02.2012r - zdany egzamin teoretyczny (kat.B) - 1 podejście
21.05.2012r - zdany egzamin praktyczny (kat.B) - 4 podejście!
WORD Warszawa / Odlewnicza
megalomania

Postprzez kwiatuszek43212 » wtorek 19 czerwca 2012, 18:28

Łuk zrobiłam metodą "na blondynkę". Potem,jadąc do tyłu,patrzyłam przez tylną szybę,ale kilka razy zerknęłam w lusterka,żeby się upewnić,czy jadę prosto i czy nie najeżdżam na linię.
kwiatuszek43212

Postprzez UrbI94 » sobota 23 czerwca 2012, 00:06

U mnie w Bytomiu na początku robienia łuku patrzy się w lusterko najlepiej prawe a jak już na prostą się wyjedzie to patrzy się przez szybę :)
UrbI94

Postprzez adf12 » piątek 13 lipca 2012, 13:01

Zdawałem egzamin dwa razy w PORD Gdańsk, rękaw zaliczyłem w obu przypadkach i w obu egzaminatorzy mieli dosyć życiowe podejście.
Cofałem głównie prawym lusterkiem, w tylną szybę zaglądałem raz na jakiś czas, tak dla formalności.
Zero komentarzy, wszystko ok. I tak zresztą powinno być. Pamiętam, że rozmawiałem o tym z instruktorem z OSK, i wg. kryteriów egzaminu trzeba tylko korzystać z jednego i drugiego, a nigdzie nie jest wytyczone w jakiej proporcji.
adf12

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy