Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez Maniek88 » poniedziałek 04 marca 2013, 17:45

Witam,
Mam propozycję może by tak zebrać wszystkie pytania wraz z prawidłowymi odpowiedziami które pojawiły się na forum i stworzyć jeden plik w wordzie który na pewno ułatwiłby nam naukę do egzaminu . Dzisiaj spędziłem trochę czasu na kopiowaniu pytań ale jest to wersja robocza która wymaga wielu poprawek i przeczytania tematu na forum co najmniej kilka razy aby wyselekcjonować powtarzające się pytania itd.. ) Wersję tą umieszczam w załączniku .
testy na prawko ...doc
Wymaga to trochę zaangażowania ale myślę że wspólnymi siłami moglibyśmy się przyczynić do większej zdawalności i zaoszczędzić trochę czasu i pieniędzy :) .
Chyba że ktoś stworzył już sobie taką bazę pytań i podzieliłby się z kolegami na forum.
Pozdrawiam
Maniek88

Postprzez silvox » poniedziałek 04 marca 2013, 17:53

Co do jeżdżenia po zatoce autobusowej - w/g mnie nie można.. Ale czekam na interpretację egzaminatora..
silvox

Postprzez sandra89 » poniedziałek 04 marca 2013, 18:14

silvox napisał(a):Co do jeżdżenia po zatoce autobusowej - w/g mnie nie można.. Ale czekam na interpretację egzaminatora..

tzn. podobne pytanie było na testach grupy Image i sytuacja wyglądała, tak, że samochód skręcał w lewo, droga była normalnie na wprost, a obok zatoczka, ale pytanie brzmiało czy można ominąć samochód z prawej strony i opd poprawna TAK, wg obrazka można było nawet nie wjeżdżając w zatoczkę, więc to pytanie jej nie dotyczy

jaki kształt mają odblaski w samochodzie osobowym: prostokątne czy okrągłe?
trójkątne to w przyczepie..
sandra89

Postprzez Histeria » poniedziałek 04 marca 2013, 18:42

Witam, zdałam dzisiaj w Legnicy :) Większość pytań, które miałam już się tu pojawiało.
Znak "śnieżynka"- czy możesz za tym znakiem spodziewać się gołoledzi?
Znak ostrzegawczy A 29- czy możesz za tym znakiem spodziewać się skrzyżowania z sygnalizacją?
Foto. nauczycielka z grupą dzieci- czy powinieneś zachować szczególną ostrożność?
Z jakim układem powiązany jest ABS?
Sygnalizator S3 (strzałka do góry i w lewo)- czy możesz zawrócić na skrzyżowaniu?
Foto. droga+ znak teren zabudowany- jaka jest dopuszczalna prędkość?
Film:Światło zielone, dojeżdżam do skrzyżowania a z prawej strony jedzie karetka-czy w razie konieczności muszę się zatrzymać?
Film: dymiące się auto-czy powinieneś,nie narażając swego zdrowia ewakuować poszkodowanego?
Film: dojeżdżam do przystanku tramwajowego z wyspą, czy mam zachować szczególną ostrożność( trochę dalej widoczne przejście dla pieszych)?
Jak hamować wjeżdżając w kałużę?
Film: przepuszczam pieszych na przejściu, naprzeciwko stoi tramwaj (też przepuszcza ludzi), czy mogę jechać, gdy tramwaj ruszy?
Co zrobię, jeśli nie mam jałowej gazy, by zatamować krwawienie.
Film:rondo, na które pierwszeństwo mają wjeżdżający:czy muszę ustąpić pierwszeństwa znajdującym się na rondzie?
Film: dojeżdżam do znaku stop, po drodze głównej jedzie auto: czy muszę ustąpić mu pierwszeństwa?
Foto. Czy możesz zmienić pas ruchu? Droga jednokierunkowa dwupasmowa, ale z linią ciągłą.
Znak B5- kogo dotyczy?
Foto: droga jednokierunkowa dwupasmowa, w tle znak ostrzegawczy początku drogi dwukierunkowej- czy możesz kontynuować jazdę lewym pasem?
Foto: policjant z podniesioną ręką- jaki sygnał teraz nastąpi (chodziło o zmianę nadawanego sygnału).
Histeria

Postprzez sandra89 » poniedziałek 04 marca 2013, 18:44

1. znak oznaczający parking P na niebieskim ,i trzy opcje ,równolegle, prostopadle, skośnie ,jak prawidłowo możemy parkować za tym znakiem ,odp równolegle

a nie prostopadle???

2. Czy masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu, który zamierza wejść na drogę? (wideo; pieszy wchodzi na drogę w miejscu zabronionym - brak pasów
sandra89

Postprzez rsx » poniedziałek 04 marca 2013, 20:10

1. Domyślnie równolegle zawsze.
2. Nie ustępujesz.
Obrazek
rsx

Postprzez oliver » poniedziałek 04 marca 2013, 21:13

witam,
straszny tu panuje bałagan,
każdy udziela różnych odpowiedzi,
także błędnych,
=to nie jest egzamin i proszę niech
nikt nie "zgaduje" odpowiedzi,
wiem , że pytania są kontrowersyjne,
ale w taki sposób ludzie mają jeszcze
większy mętlik w głowie.
Pozdrawiam all.
oliver

Postprzez chemik » poniedziałek 04 marca 2013, 22:31

szydlaczek napisał(a):
rsx napisał(a):Obrazek ze święcącym się światłem pomarańczowym na sygnalizacji ogólnej. Czy migające światło pomarańczowe oznacza zmianę w pierwszeństwie przejazdu?
TAK - z reguły, nie widzę sytuacji

Oczywiście że nie. Migający sygnał żółty oznacza oznacza niebezpieczeństwo lub utrudnienie ruchu i nakazuje zachowanie szczególnej ostrożności

Tak szydlaczek jak najbardziej należy zachować szczególną ostrożność, ale pytanie brzmi "Czy migające światło pomarańczowe oznacza zmianę w pierwszeństwie przejazdu? ", nie pytają tutaj o zachowanie szczególnej ostrożności. Kolejność jest taka : najpierw policjant, później sygnalizacja, znaki ustalające pierwszeństwo a na końcu ustawowe normy czyli reguła prawej ręki. Co to oznacza ? Jeżeli światła nie działają o czym ostrzega nas migające światło żółte musimy przygotować się na zmianę w pierwszeństwie , jeżeli mamy oznakowane skrzyżowanie stosujemy się do znaków, jeżeli nie, stosujemy metodę prawej ręki. Rsx ma tutaj 100 % racji .
chemik

Postprzez Nekogamitai » poniedziałek 04 marca 2013, 23:20

sandra89 napisał(a):co do pytania:
jakie dokumenty są nam potrzebne gdy kierujemy pożyczonym pojazdem za granicą:
A karta pojazdu,
B upoważnienie do kierowania pojazdem,
C umowa zawarcia ubezpieczenia autocasco

wg testów Grupy Image poprawna odp to C, ale przecież AC nie trzeba mieć

wg mnie poprawna odp to B
"... dokument pełnomocnictwa wystawiany jest [b][b]dla osób wyjeżdżających zagranicę pożyczonym pojazdem lub pojazdem którego właścicielem jest bank lub leesing[/b][/b]. W dokumencie potwierdzamy dane osób kierujacych i pojazdu. Niniejszy dokument jest zatwierdzony przez Międzynarodową Organizację Turystyczną (AIT) i siostrzane organizacje motorowe w większości krajów europejskich.
Dokument jest uznawany przez większość służb granicznych i policji w Europie. W niektórych krajach jest wręcz wymagany np. w Bośni i Hercegowinie, Czechach, Finlandii, Słowenii, na Węgrzech (obowiązuje wyłącznie wzór wersji węgierskiej,którą wysyłamy standardowo do wszystkich zamawiających). "

czy ktoś potwierdza którąś z odpowiedzi?

Potwierdzam B, bo pozostałe dwie odpowiedzi są bez sensu.

1. Karta pojazdu nie powinna w ogóle być wożona w samochodzie.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karta_pojazdu
2. AC jest ubezpieczeniem nieobowiązkowym w przeciwieństwie do OC
Nekogamitai

Postprzez dropx » poniedziałek 04 marca 2013, 23:22

sandra89 napisał(a):a takie pytanie w testach prawidłowe to C, a tu na forum je wykluczano, ja też nie wiem dlaczego C, dałabym B..

DAŁBYM C
dropx

Postprzez lith » wtorek 05 marca 2013, 00:05

dropx napisał(a):
sandra89 napisał(a):a takie pytanie w testach prawidłowe to C, a tu na forum je wykluczano, ja też nie wiem dlaczego C, dałabym B..

DAŁBYM C

to źle byś dał... :?

Patrząc na niektóre odpowiedzi w tym temacie zaczynam się zastanawiać... czy wordach lizaki rozdają za wprowadzanie ludzi w błąd?
:hmm:
lith

Postprzez barmic » wtorek 05 marca 2013, 00:45

Czy mając zielone światło musisz bacznie obserwować pieszych oczekujących na zmianę sygnału

Jak jest z tym pytaniem? Zna ktoś odpowiedź? róże pojawiały się już na forum
barmic

Postprzez rsx » wtorek 05 marca 2013, 01:00

Przejeżdżając przez jakiekolwiek przejście dla pieszych zachowujemy szczególną ostrożność. Na czym ona polega? Otóż, z reguły bacznie obserwujemy pieszych czekających na zmianę sygnału bądź tych mających zamiar wejść na przejście.
W związku z tym odpowiedź brzmi TAK.
Obrazek
rsx

Postprzez dropx » wtorek 05 marca 2013, 13:31

zabrakło jednego punktu))) na jedno pytanie nie odpowiedzialem bo sie zagapiłem a odpowiedz znalem. baza ITS

Jedno z pytań

Na co zwrócisz szczególną uwagę podczas wyprzedzania
A nie pamietam, ale wykluczyłem na wstepie
B odległsc podczas wyprzedzania
C pojazdy za tobą

Ja zaznaczyłem C , bo to jeste chyba najwazniejsze zeby sie upewnic czy nie zajedziemy komus drogi kto juz wyprzedza/???
dropx

Postprzez gumiok9876 » wtorek 05 marca 2013, 15:05

Jest droga jednokierunkowa chyba o dwóch pasach ruchu. Jestem przed skrzyżowaniem i mam znak nakaz skrętu w prawo i ustąp pierszeństwa po jednej i po drugiej stronie drogi i pytanie czy mogę skręcić w prawo z lewego pasa???????
gumiok9876

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy