Łuk- ogromny problem....

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Łuk buu ;(

Postprzez margaretka19 » sobota 17 stycznia 2009, 20:33

Jestem po 4 niezdanym egzaminie, z czego 3/4 łuk mi się nie udał. Kurczę w sumie mogłam zahamować ale było już za późno bo dotknęłam tyczki. :oops: moja niezawodna metoda: przy 2 słupku cały obrót kierownicy w prawo, patrzę w lusterka a w momencie kiedy samochód się wyprostuje to odbijam w drugą stronę i koryguje patrząc w tylnią szybę... zawsze wychodzi a na egzaminie nie... czasem mi się wydaje, że tunel jest jakiś większy a może to jakieś złudzenie optyczne. Dla mnie to wstyd :oops: i niedorzeczne, bo nie wiem w czym tkwi problem, nie denerwuję się bo w aucie już po prezentacji świateł i reszty, napięcie opada :) tylko co z tym placem... ciągle się głowię co robię źle... może powinnam zmienić metodę a może przesunięcie tyczki o troszku zmienia wszystko, ost egz miałam w tamtym tygodniu, padał śnieg, linie ledwo widoczne, jeżdził taki traktor bo odgarniał śnieg i chyba poprzesuwali przy tym tyczki... czy ja miałam prawo protestować?! Ile egzaminów jeszcze przede mną... :( pomocy!
margaretka19

Postprzez krasnoludek » sobota 17 stycznia 2009, 20:58

musisz sprubowac metoda jeden obrót w prawo gdy zobaczysz slupek na srodku szyby wtedy odbijaszw lewo i wtedy nie walniesz w słupek .ajesli bedziesz jechac w slupek po krec kierownica w prawo i auto ominie go. zycze powodzenia w nastepnym egazaminie. :)
krasnoludek

Postprzez madalena » sobota 17 stycznia 2009, 21:31

margeretka
miałam to samo co Ty na 2 pierwszych egzaminach- też zawalony łuk, taka sama metoda jak twoja i te same wątpliwosci czy luk jest taki sam jak na kursie. Zmieniłam instruktora, który doradził mi żeby delikatnie obniżyć prawe lusterko(tak zeby widac bylo kawaleczek przedniej klamki-oczywiscie nie mozna za nisko) Kiedy jade po łuku do tyłu i jestem na "zakrecie" to mocno wychylam sie do prawego lusteka dzieki czemu nie trace z oczu linii i moge zareagowac jak cos pojdzie nie tak. Zapomniałabym-gdy prawe lusterko zrowna mi sie z pierwszym pacholkiem robie pelny obrot w prawo i odbijam jak jestem na prostej. Tylko nie mozna robic tego na pamiec_ wszystko kontroluje w prawym lusterku bo czasem pelem obrot to "za malo" i na odwrot(zalezy jak sie auto ustawi) :)
8 styczeń 2009(4 podejście)- egzamin zdany!!!!:)=):)
madalena

Postprzez martuuus » sobota 17 stycznia 2009, 22:53

Opisana przeze mnie wyżej metoda jest niezawodna na Micrze i Corsie. Za pierwszym razem oblałam łuk, bo byłam w takim szoku, że zupełnie zapomniałam o tej metodzie. Do następnegp egzaminu podeszłam przygotowana - obrałam sobie punkt, kiedy zaczynam kręcić i nauczyłam się korygować tor jazdy w razie gdyby coś nie wyszło. Opłacało się włożyć w to więcej myślenia, bo za drugim razem zdałam już cały egzamin i za jakiś tydzień prawko będzie do odbioru :)

btw. na drugim egzaminie tak bałam się łuku, że w obawie iż znów go obleję tak się skupiłam, że jechałam na czuja (czyt. zaczęłam logicznie myśleć) i poszło idealnie jak nigdy.
12.o1.2oo9 r. - zdałam egzamin na prawo jazdy kat. B :D
martuuus

Postprzez Gość » poniedziałek 19 stycznia 2009, 11:47

Witajcie,
ja łuk robię inaczej tzn patrzę w prawe lusterko na linię i zerkam w tylna szybę i kręcę tak kierownicą aby ta linia była cały czas widoczna.
I tą metodą zrobię każdy łuk nawet źle narysowany.
Fakt na egzaminie też tak zrobiłam i zaliczyłam ale poległam wyjeżdżając z parkowania bo bym przodem auta uderzyła i to jest pech. Dlatego ta metoda jest nakjlepsza a liczenie słupków i obrotów to porażka bo jak się słupek przewróci albo ktos go przestawi to już leży - powodzenia :)
Gość

Postprzez satnus » poniedziałek 19 stycznia 2009, 14:04

nie ogarniam, dlaczego wszyscy piszecie tutaj o jakichś sposobach robienia luku ;| i zastanawiam się jak będziecie mieli zamiar w rzeczywistości (jak już będziecie mieli to prawo jazdy) cofać po łuku, jeżeli nie będziecie mieli słupków?
satnus

Postprzez Gość » poniedziałek 19 stycznia 2009, 15:14

Dlatego napisałam o lusterku i szybie tylnej bo na drogach nie ma słupków. A wg mnie to jest bzdura uczyć na słupki.
Gość

Postprzez Kamelka » wtorek 20 stycznia 2009, 09:23

Co to za cyrk z tymi pachołkami! Oblałam na łuku 5 razy, bo jeździlam "na małpę". Każdy instruktor miał jakąs stuprocentową metodę, która działała zawsze tylko na jednym placu - a na egzaminacyjnym brała w łeb. A na prywatnym samochodzie, na prywatnym parkingu, jak jadę patrząc w prawe lusterko, tak, żeby było widać linię (krawęznik), to zawsze wychodzi, nawet jak krawężnik jest w ósemkę. I to o to chodzi - nie o łuk z jednym zakrętem, tylko o pofalowaną linię, w której trzeba umieć się zmieścić. Teraz juz umiem. Tyle, że na kolejnym egzaminie znowu mi sie myślenie wyłączy... Ale będę zdawać do bólu, bo wiem, że umiem.
Victoria!!!
Kamelka

Postprzez Gość » wtorek 20 stycznia 2009, 12:02

Kamelka dokładnie potwierdziłaś moja metodę.
Ale dziwie się że każdy Ciebie uczył inaczej.
Mnie na słupki i na linię i wybieram linie.
Zawsze wychodzi - pozdrawiam
Gość

Postprzez Topek » wtorek 20 stycznia 2009, 13:52

Jasne, że najlepiej nie robić łuku "na sposób" tylko patrzeć jak auto jedzie, ale instruktorzy z tego co wiem, to często właśnie uczą na zasadzie: "zobaczysz pachołek w szybie, to kręcisz jeden obrót" i później niektórzy to robią, ale np. nie dostosują prędkości auta do szybkości obrotu i jest zdziwienie czemu się oblało. Wielką wadą takiej metody jest również to, że człowiek, który robi ze sposobu zazwyczaj walnie w słupek i koniec, a jak śledzisz tor auta to zawsze jest szansa na drugą próbę.
Topek

Postprzez gorylfcg » środa 21 stycznia 2009, 16:02

nie wiem,ale ja od początku jak pierwszy raz robiłem łuk na jazdach kończąc na egzaminach nigdy ie zrobiłem go źle.Ani nie zrzuciłem pachołka,ani nie najechałem na linie w kopercie idealnie.Na egzaminach to samo,łuk idealnie.i w zasadzie uważam ,że to jest proste.... :? :? e ale serio dużo osób oblewa na łuku więć nie wiem w czym jest problem....
gorylfcg

Postprzez agniesiaa90 » środa 21 stycznia 2009, 16:05

problem jest taki ze wiekszosc uczy sie na slupki linie itp pojdzie na egzamin i wszystko wychodzi zle... ja sama sie przyznam ze uczylam sie metoda na slupki gdzies ja opisalam... ale na egzaminie pojawił sie problem... fotel egzaminatora zasłonił mi szybke w której zawsze obserwowalam ostatni słupek który jest na łuku... ale wybrnelam pojechalam na wyczucie i bylo ok
agniesiaa90

Postprzez Krakowski Driver » piątek 23 stycznia 2009, 17:38

Co do łuku nie ma jednej, sprawdzonej metody dla wszystkich. Osobiście wydaje mi się, że najlepiej po prostu spróbować kolejno na pamięć, na lusterka, na liczenie słupków, na odwrócenie głowy w stronę tylnej szyby i objęcie fotelu pasażera ręką (+inne, nieznane mi techniki ;)), a dopiero potem rozważyć, który z tych sposobów najbardziej nam odpowiada. Po podjęciu decyzji trenować w jeden, określony sposób i skorzystać z niego na egzaminie (wiadomo, można na egzaminie eksperymentować, ale odradzał mi to mój instruktor).

Osobiście najbardziej lubię sposób nr 4 (przy cofaniu nie do końca ufam lusterkom ;)), tylko od razu jedna uwaga dla tych, którzy w taki sposób robią nawrotki z wykorzystaniem elementu drogi lub cofanie auta po parkowaniu na mieście: rzućcie co jakiś czas okiem na przedni zderzak, żeby kogoś nie zarysować. Gdzieś już na forum czytałem, jak jakaś dziewczyna właśnie tak oblała egzamin :)
Krakowski Driver

Postprzez Puella » sobota 24 stycznia 2009, 19:10

Najłatwiejszy sposób na zaliczenie łuku w grande punto

-kiedy zobaczysz drugi słupek lewą ręką szybko skręcasz kierownicą tak żeby ta część kierownicy <niestety nie wiem jak to się nazywa prawidłowo chyba :arrow: ramie >na której opierasz ręce w pozycji14:45 : znalazła się w miejscu lewej nogi na dole
potem jak zauważysz że autko się wyprostowało odkręcasz

[img][img]http://img142.imageshack.us/img142/2461/pupcf5.th.png[/img][/img]
Puella

Postprzez kimka » niedziela 25 stycznia 2009, 00:31

nie wiem jak Wy ale ja zostałam uczona robienia łuku na zasadzie: jak zobaczę DRUGI słupek w prawej szybie to kierownica 3/4 obrotu prawo. Baczna obserwacja linii w lusterku prawym.Czasem jak za bardzo oddalam się od prawej linii to dokręcam cały obrót. Jak samochód zaczyna wychodzić na prostą szybko prostuję koła. Nie ma opcji żeby nie wyszło. :)
trenowałam na yarisce i aveo i puncie.
kimka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy