Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez szydlaczek » niedziela 03 marca 2013, 22:00

Pytają co oznacza migający sygnał żółty? Oznacza niebezpieczeństwo itd. A to czy pierszeństwo się zmienia to decydują znaki które są lub nie.
szydlaczek

Postprzez lith » niedziela 03 marca 2013, 22:18

Sygnalizacja świetlna nie ustala pierwszeństwa, tylko kieruje ruchem. Pozwala, albo nie pozwala wjechać za sygnalizator. Kiedy sygnalizacja działa to pierwszeństwo ustalone znakami jest nieistotne. Czy wymyślający pytanie uznał, że to zmiana pierwszeństwa to się trzeba jego pytać :P
lith

Postprzez sandra89 » niedziela 03 marca 2013, 22:42

proszę o odpowiedzi:

1. (filmik) Widzisz znak "teren zabudowany" pod nim ograniczenie 40km/h. Do którego miejsca nalezy jechać z maks predkoscią 40km/h
a. do najbliższego skrzyzowania
b. do znaku oznaczającego koniec miejscowości
c. przez najlbliższe 150-300 metrów

2. Czy objawem zapowietrzenia układu hamulcowego jest "miękki" pedał hamulca "rosnący" przy każdym kolejnym wciskaniu pedału hamulca?

3. Jedziemy 80km/h, jest ślisko, nie mamy abs, chcemy ominąć pojazd:
a) hamujemy, przed rozpoczęciem omijania puszczamy hamulec <-- to jest chyba, gdy mamy ABS?
b) hamujemy cały czas
c) używam hamulca ręcznego.
czy prawidłowa odp to B, wczęsniej padały odp że A???

4. Filmik: jedziesz w mieście drogą o dwóch pasach w jedną stronę oddzieloną pasem zieleni, mijasz znak A-21 z tabliczką T-7 masz sygnalizator ogólny świeci się zielone światło i jedziesz na wprost
pytanie: czy musisz upewnić się czy nie nadjeżdża tramwaj?

5. znak oznaczający parking P na niebieskim ,i trzy opcje ,równolegle, prostopadle, skośnie ,jak prawidłowo możemy parkować za tym znakiem

6. Kierowca, posiadający pj kat B może:
a) prowadzić samochód z przyczepą lekką kiedy całość zestawu wynosi 4,5 tony.,
b) prowadzić ciągnik rolniczy z dwoma przyczepami,
c) prowadzić samochód ciężarowy kiedy całość nie przekracza 2,5 tony.

7. filmik: pieszy nadbiega z prawej strony drogi i próbuje przekroczyć jezdnie (w miejscu niedozwolonym)
pytanie: czy musisz ostrzec pieszego sygnałem dźwiękowym o zaistniałym niebezpieczeństwie?

8. Czy masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu, który zamierza wejść na drogę? (wideo; pieszy wchodzi na drogę w miejscu zabronionym - brak pasów

8. Czy można zamontować światła ksenonowe?
a-nie
b-tak
c- tak jeśli pasują wtyki

9.Czy możesz wyprzedzić rowerzystę dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia na jezdni bez wyznaczonych pasów ruchu?

10. Pieszy zostaje potrącony przez pojazd, wytacza się na jezdnię. Czy mam uniemożliwić kierowcy dalszą jazdę poprzez zaciągnięcie hamulca ręcznego? Tak/Nie

11.Czy rowerzysta przejeżdzający przez jezdnię na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdzającym pojazdem?

12. W treści pytania trzy znaki zakazu: B-3 (zakaz wjazdu pojazdów silnikowych), B-6 (zakaz wjazdu ciągników rolniczych) oraz B-5 (zakaz wjazdu pojazdów ciężarowych). Pytanie: Za którym z tych znaków nie możesz wjechać samochodem ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej 3,5t. A) B-3?? B) B-6 C) B-5

i podobne 13. na obrazku były trzy znaki: zakazu wjazdu pojazdów silnikowych (b-3), z samochodem ciężarowym (b-5) i motocyklem (b-4) : Który znak zakazu zabrania wjazdu tylko i wyłącznie samochodowi osobowemu z przyczepą lekką?

14. czy podczas omijania przeszkody np. filaru mostu musisz zachować szczególną uwagę

15. Znak zwężenia jezdni (A-12a ) oraz znak zakazu pierwszeństwo dla nadjeżdzających z przeciwka (B-31 ) pytanie: Czy mozesz jechac jesli nie zmusi to samochodu z naprzeciwka do zatrzymania sie?

16. Czy można przewozić niemowlę w foteliku na przednim siedzeniu samochodu tyłem do kierunku jazdy?
A- Tak, gdy poduszka powietrzna jest wyłączona
B- Tak w każdym przypadku
C- Nie

17. Czy można wyprzedzić ten pojazd z prawej strony? (wideo; droga dwukierunkowa z jednym szerokim pasem ruchu na stronę, pojazd przed nami skręca w lewo, po prawej jest jeszcze zatoczka z przerywaną linią

18.Czy wyprzedzając rowerzystę we mgle poza obszarem zabudowanym należy dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe?

19. czy można ruszyć przed tramwajem?

20. Z jaką max. prędkością można poruszać się w terenie oznaczonym znakiem "strefa ograniczenia do 50 km/h"
A. 50 w godz. 5-23
B. 50 w godz. 23-5
C. 60 w godz. 23-5

21. Filmik. Jadę przed pasami mam zielone światło, dalej są tory i też mam zielone. Czy w tej sytuacji mam zmniejszyć prędkość?

22. Czy trzeba sygnalizować postój uszkodzonego pojazdu na powierzchni wyłączonej z ruchu?
sandra89

Postprzez gumiok9876 » niedziela 03 marca 2013, 23:43

4. Czy oponę zmieniamy w nowym samochodzie osobowym gdy:
a)gwoźdź jest wbity w oponę
b)opona jest widocznie odkształcona
c)jest uszkodzony wentyl
gumiok9876

Postprzez Krakowianka30 » niedziela 03 marca 2013, 23:46

gumiok9876 napisał(a):4. Czy oponę zmieniamy w nowym samochodzie osobowym gdy:
a)gwoźdź jest wbity w oponę
b)opona jest widocznie odkształcona
c)jest uszkodzony wentyl

odpowiedź B
Krakowianka30

Postprzez gumiok9876 » niedziela 03 marca 2013, 23:50

jesteś pewna?
gumiok9876

Postprzez Krakowianka30 » niedziela 03 marca 2013, 23:54

Bayan napisał(a):
gumiok9876 napisał(a):1) wideo: samochód jedzie po drodze, po lewej stronie dwukierunkowej drogi znajduje się stacja benzynowa, w zatoce koło stacji stoją ciężarówki; pytanie: jeżeli kierowca jest zmęczony czy może wjechać w widoczną zatokę i odpocząć?NIE
2) B1, A, AM - pytano, którą z tych kategorii muszę mieć, by prowadzić pojazd czterokołowy B
3) co sprawia, że samochód nie może poruszać się po drodze (coś z silnikiem, wgniecenie bagażnika,...) COŚ Z SILNIKIEM
4) co chroni zagłówek (szyjny odcinek kręgosłupa)
5) wideo: jedziesz przez tory tramwajowe, zaczynasz hamować. czy jadąc samochodem osobowym ZAWSZE musisz zatrzymać się przed torami? (fajne podchwytliwe pytanko:) NIE
6) kto musi zapinać pasy bezpieczeństwa (pasażer, pasażer z zaświadczeniem od lekarza, że nie może, kobieta, która jest w ciąży) PASAŻER
7) wideo: samochód stoi, w lesie, jest po kolizji, dym, otwarte drzwi od strony kierowcy. pytanie: czy musisz podjąć czynności zabezpieczające to miejsce? TAK?
jaki musi być odstęp przy wyprzedzaniu? (1m, 2m, bezpieczny:)BEZPIECZNY
9) miałem kilka pytań odnośnie wszystkich dokumentów, gdzie w odpowiedzi pojawiało się nawet międzynarodowe prawo jazdy, jakie dokumenty musisz mieć do prowadzenia auta z przyczepą lekką, do kogo musisz się udać, żeby zarejestrować przyczepę.
10) droga główna, droga gruntowa, strefa zamieszkania, wyjeżdżam z parkingu, czy gość, który jedzie gruntową ma pierwszeństwo? NIE?
11) do czego służy opaska uciskowa? (krew z ucha, krwotok, masz coś z nogą) KRWOTOK
12) czy możesz możesz zamienić lampę halogenową na ksenonową? TAK?
13) jedziesz 10km/h i chcesz się zatrzymać, musisz: zaciągnąć ręczny, wcisnąć hamulec, wcisnąć powoli hamulec i sprzęgło WCISNĄĆ POWOLI HAMULEC I SPRZĘGŁO
14) gość szybko jedzie, co trzeba zrobić: zmniejszyć prędkość, by lepiej obserwować drogę, zwiększyć prędkość, jechać max szybko, bo to sprawia, że możesz szybciej reagować ZMNIEJSZYĆ PRĘDKOŚĆ
15) wideo: jadę, po lewej stronie tramwaj chce przeciąć moją drogę, wjeżdża w zatokę, przed moją maską ma tory, skręca w prawo, ma jakieś zapory; czy ja mam użyć sygnału dźwiękowego, żeby go uprzedzić, że jadę? NIE
16) co może nie bardzo przeszkadza, kiedy jedziesz samochodem? (odpowiedzi typu porysowana szyba)
17) czy motorower może poruszać się po autostradzie?NIE
18) znak ostrzegawczy,uwaga rowerzyści, czy ten znak ostrzega o miejscu, gdzie rowerzyści wyjeżdzają na drogę ze ścieżki rowerowej?NIE

odnośnie pytania 12:
pytałam w moim ośrodku szkolenia, właściciel nawet dzwonił do kogoś przy mnie...takie''pytanie do przyjaciela'' i wyszło że NIE bo będzie niezgodne z homologacją. jak to jest na 100%?
Krakowianka30

Postprzez Krakowianka30 » niedziela 03 marca 2013, 23:56

gumiok9876 napisał(a):jesteś pewna?

pytałam w moim ośrodku szefa jak i szwagra:)
jak będzie gwóźdź to się go wyciąga i zakleja
jak wentyl to nie ma aż takiego problemu
ale z odkształconą oponą nie da się jeździć
Krakowianka30

Postprzez Bayan » poniedziałek 04 marca 2013, 00:09

sandra89 napisał(a):proszę o odpowiedzi:

1. (filmik) Widzisz znak "teren zabudowany" pod nim ograniczenie 40km/h. Do którego miejsca nalezy jechać z maks predkoscią 40km/h

2. Czy objawem zapowietrzenia układu hamulcowego jest "miękki" pedał hamulca "rosnący" przy każdym kolejnym wciskaniu pedału hamulca? TAK

a) hamujemy, przed rozpoczęciem omijania puszczamy hamulec <-- to jest chyba, gdy mamy ABS?
b) hamujemy cały czas

4. Filmik: jedziesz w mieście drogą o dwóch pasach w jedną stronę oddzieloną pasem zieleni, mijasz znak A-21 z tabliczką T-7 masz sygnalizator ogólny świeci się zielone światło i jedziesz na wprost
pytanie: czy musisz upewnić się czy nie nadjeżdża tramwaj? NIE

5. znak oznaczający parking P na niebieskim ,i trzy opcje ,równolegle, prostopadle, skośnie ,jak prawidłowo możemy parkować za tym znakiem

7. filmik: pieszy nadbiega z prawej strony drogi i próbuje przekroczyć jezdnie (w miejscu niedozwolonym)
pytanie: czy musisz ostrzec pieszego sygnałem dźwiękowym o zaistniałym niebezpieczeństwie?TAK

8. Czy masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu, który zamierza wejść na drogę? (wideo; pieszy wchodzi na drogę w miejscu zabronionym - brak pasów
NIE Chyba że ma dalej niż 100m do najbliższego przejścia dla pieszych

a-nie
b-tak

9.Czy możesz wyprzedzić rowerzystę dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia na jezdni bez wyznaczonych pasów ruchu? NIE

10. Pieszy zostaje potrącony przez pojazd, wytacza się na jezdnię. Czy mam uniemożliwić kierowcy dalszą jazdę poprzez zaciągnięcie hamulca ręcznego? NIE

11.Czy rowerzysta przejeżdzający przez jezdnię na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdzającym pojazdem? TAK

12. W treści pytania trzy znaki zakazu: B-3 (zakaz wjazdu pojazdów silnikowych), B-6 (zakaz wjazdu ciągników rolniczych) oraz B-5 (zakaz wjazdu pojazdów ciężarowych). Pytanie: Za którym z tych znaków nie możesz wjechać samochodem ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej 3,5t. A) B-3?? B) B-6 C) B-5

i podobne 13. na obrazku były trzy znaki: zakazu wjazdu pojazdów silnikowych (b-3), z samochodem ciężarowym (b-5) i motocyklem (b-4) : Który znak zakazu zabrania wjazdu tylko i wyłącznie samochodowi osobowemu z przyczepą lekką?

14. czy podczas omijania przeszkody np. filaru mostu musisz zachować szczególną uwagę
TAK

15. Znak zwężenia jezdni (A-12a ) oraz znak zakazu pierwszeństwo dla nadjeżdzających z przeciwka (B-31 ) pytanie: Czy mozesz jechac jesli nie zmusi to samochodu z naprzeciwka do zatrzymania sie? TAK

16. Czy można przewozić niemowlę w foteliku na przednim siedzeniu samochodu tyłem do kierunku jazdy?
C- Nie

17. Czy można wyprzedzić ten pojazd z prawej strony? (wideo; droga dwukierunkowa z jednym szerokim pasem ruchu na stronę, pojazd przed nami skręca w lewo, po prawej jest jeszcze zatoczka z przerywaną linią
TAK

18.Czy wyprzedzając rowerzystę we mgle poza obszarem zabudowanym należy dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe? TAK

19. czy można ruszyć przed tramwajem? Jeśli jest skrzyżowanie równorzędne to nie . Możemy tylko jeśli jest sygnalizacja świetlna, mamy zielone i jedziemy na wprost ( gdy skręcamy to już nie mamy pierwszeństwa). Jeśli znajdujemy się przed rondem, obok nas stoi tramwaj i przed wjazdem na rondo są znaki C-12 ( ruch okrężny) i A-7 ( ustąp pierwszeństwa) to tramwaj musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom opuszczającym rondo ale my wjeżdżając na rondo ustępujemy pierwszeństwa tramwajowi i pojazdom opuszczającym już to rondo.

20. Z jaką max. prędkością można poruszać się w terenie oznaczonym znakiem "strefa ograniczenia do 50 km/h"
A. 50 w godz. 5-23
B. 50 w godz. 23-5
C. 60 w godz. 23-5

21. Filmik. Jadę przed pasami mam zielone światło, dalej są tory i też mam zielone. Czy w tej sytuacji mam zmniejszyć prędkość? NIE

22. Czy trzeba sygnalizować postój uszkodzonego pojazdu na powierzchni wyłączonej z ruchu?TAK

To są moje odpowiedzi, nie jestem w 100% pewny , niedługo będę zdawał i próbuję swoich sił na forum.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 marca 2013, 11:03 przez Bayan, łącznie zmieniany 3 razy
Bayan

Postprzez Vasterad » poniedziałek 04 marca 2013, 00:16

sandra89 napisał(a):proszę o odpowiedzi:

2. Czy objawem zapowietrzenia układu hamulcowego jest "miękki" pedał hamulca "rosnący" przy każdym kolejnym wciskaniu pedału hamulca?

b) hamujemy cały czas

pytanie: czy musisz upewnić się czy nie nadjeżdża tramwaj?

pytanie: czy musisz ostrzec pieszego sygnałem dźwiękowym o zaistniałym niebezpieczeństwie?

a-nie
b-tak

9.Czy możesz wyprzedzić rowerzystę dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia na jezdni bez wyznaczonych pasów ruchu?

10. Pieszy zostaje potrącony przez pojazd, wytacza się na jezdnię. Czy mam uniemożliwić kierowcy dalszą jazdę poprzez zaciągnięcie hamulca ręcznego? Tak/Nie

11.Czy rowerzysta przejeżdzający przez jezdnię na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdzającym pojazdem?

15. Znak zwężenia jezdni (A-12a ) oraz znak zakazu pierwszeństwo dla nadjeżdzających z przeciwka (B-31 ) pytanie: Czy mozesz jechac jesli nie zmusi to samochodu z naprzeciwka do zatrzymania sie?

C- Nie

18.Czy wyprzedzając rowerzystę we mgle poza obszarem zabudowanym należy dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe?

19. czy można ruszyć przed tramwajem?

A. 50 w godz. 5-23
B. 50 w godz. 23-5
C. 60 w godz. 23-5

21. Filmik. Jadę przed pasami mam zielone światło, dalej są tory i też mam zielone. Czy w tej sytuacji mam zmniejszyć prędkość?

22. Czy trzeba sygnalizować postój uszkodzonego pojazdu na powierzchni wyłączonej z ruchu?

1. A
2. TAK
3. A
4. TAK
5. Domyślnie równolegle
6. B
7. TAK
8. Jeśli już wszedł na jezdnię to TAK, jeśli tylko zamierza wejść to NIE.
8. NIE
9. NIE - o ile jest tam znak A-23
10. TAK - odpowiedzialność karna za nieudzielenie pierwszej pomocy
11. TAK (znajduje się już na jezdni, dlatego trzeba mu ustąpić pierwszeństwa)
12. A. (B-3, bo B-5 dotyczy pojazdów ciężarowych o masie powyżej 3.5t, a pytanie dotyczy pojazdu nieprzekraczającego tej masy)
13. B-5
14. TAK
15. TAK
16. C
17. TAK
18. TAK (art. 30.)
19. Zależy od sytuacji (art.26 )
20. B.
21. TAK
22. TAK
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 marca 2013, 22:19 przez Vasterad, łącznie zmieniany 2 razy
Vasterad

Postprzez sandra89 » poniedziałek 04 marca 2013, 00:28

a dlaczego w 4. odp: tak
w 6. to nie przypadkiem C, bo A to do 4,25 t można, a w C samochód ciężarowy chyba do 3,5 t można, tak?
13. dlaczego B5, a nie B3
sandra89

Postprzez Vasterad » poniedziałek 04 marca 2013, 00:38

sandra89 napisał(a):a dlaczego w 4. odp: tak
w 6. to nie przypadkiem C, bo A to do 4,25 t można

W pytaniu nr 4 odpowiedź to TAK, ponieważ ponieważ tym znakiem oznacza się głównie niebezpieczne przejazdy tramwajowe, a co za tym idzie trzeba upewnić się o możliwości bezpiecznej jazdy.

Co do pytania nr 6, A odpada bo kat. B dopuszcza prowadzenie pojazdu z przyczepą lekką o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 750 kg, czyli maksymalnie 4250 kg. C również odpada bo nie ma żadnej regulacji zabraniającej kierowania pojazdem ciężarowym o masie powyżej 2500 kg, a generalnie pojazdami o masie nieprzekraczającej 3500 kg. Dodatkowo stwierdzenie "ciężarowy" określa tylko rodzaj pojazdu, a nie jego masę czy wymaganą kategorię do kierowania nim.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 marca 2013, 00:44 przez Vasterad, łącznie zmieniany 2 razy
Vasterad

Postprzez Bayan » poniedziałek 04 marca 2013, 00:39

§ 95. ust. 4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.

4 . Odpowiedź brzmi NIE

W skrócie tak to wygląda: Gdy mamy zielone światło i jedziemy na wprost to mamy pierwszeństwo przed tramwajem Gdy znajdujemy się na skrzyżowaniu równorzędnym to tramwaj ma zawsze pierwszeństwo przed innymi pojazdami niezależnie od tego z której strony nadjeżdża. Ostatnia sytuacja: mamy zielone światło a chcemy skręcić w prawo to wtedy tramwaj ma pierwszeństwo
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 marca 2013, 00:47 przez Bayan, łącznie zmieniany 1 raz
Bayan

Postprzez Vasterad » poniedziałek 04 marca 2013, 00:43

Bayan napisał(a):§ 95. ust. 4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.

4 . Odpowiedź brzmi NIE

Odpowiedź brzmi TAK, na potwierdzenie art. 28.

Skoro już kolega Bayan jest obecny:

9.Czy możesz wyprzedzić rowerzystę dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia na jezdni bez wyznaczonych pasów ruchu? NIE

11.Czy rowerzysta przejeżdzający przez jezdnię na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdzającym pojazdem? NIE

9. Dlaczego nie wolno? Jeżeli nie ma tam znaku A-23 to chyba można to zrobić?
11. Czyli wolisz go rozjechać na tym przejściu? :D Zwróć uwagę, że pytanie wskazuje iż rowerzysta jest już na jezdni.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 04 marca 2013, 01:06 przez Vasterad, łącznie zmieniany 6 razy
Vasterad

Postprzez sandra89 » poniedziałek 04 marca 2013, 00:44

ale w sumie kodeks nakazuje zachować szczególną ostrożność na przejazdach kolejowych, tramwajowych, to może prawidłowa odp to TAK
sandra89

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy