przez szydlaczek » niedziela 03 marca 2013, 22:00
przez lith » niedziela 03 marca 2013, 22:18
przez sandra89 » niedziela 03 marca 2013, 22:42
przez gumiok9876 » niedziela 03 marca 2013, 23:43
przez Krakowianka30 » niedziela 03 marca 2013, 23:46
gumiok9876 napisał(a):4. Czy oponę zmieniamy w nowym samochodzie osobowym gdy:
a)gwoźdź jest wbity w oponę
b)opona jest widocznie odkształcona
c)jest uszkodzony wentyl
przez gumiok9876 » niedziela 03 marca 2013, 23:50
przez Krakowianka30 » niedziela 03 marca 2013, 23:54
Bayan napisał(a):gumiok9876 napisał(a):1) wideo: samochód jedzie po drodze, po lewej stronie dwukierunkowej drogi znajduje się stacja benzynowa, w zatoce koło stacji stoją ciężarówki; pytanie: jeżeli kierowca jest zmęczony czy może wjechać w widoczną zatokę i odpocząć?NIE
2) B1, A, AM - pytano, którą z tych kategorii muszę mieć, by prowadzić pojazd czterokołowy B
3) co sprawia, że samochód nie może poruszać się po drodze (coś z silnikiem, wgniecenie bagażnika,...) COŚ Z SILNIKIEM
4) co chroni zagłówek (szyjny odcinek kręgosłupa)
5) wideo: jedziesz przez tory tramwajowe, zaczynasz hamować. czy jadąc samochodem osobowym ZAWSZE musisz zatrzymać się przed torami? (fajne podchwytliwe pytanko:) NIE
6) kto musi zapinać pasy bezpieczeństwa (pasażer, pasażer z zaświadczeniem od lekarza, że nie może, kobieta, która jest w ciąży) PASAŻER
7) wideo: samochód stoi, w lesie, jest po kolizji, dym, otwarte drzwi od strony kierowcy. pytanie: czy musisz podjąć czynności zabezpieczające to miejsce? TAK?
jaki musi być odstęp przy wyprzedzaniu? (1m, 2m, bezpieczny:)BEZPIECZNY
9) miałem kilka pytań odnośnie wszystkich dokumentów, gdzie w odpowiedzi pojawiało się nawet międzynarodowe prawo jazdy, jakie dokumenty musisz mieć do prowadzenia auta z przyczepą lekką, do kogo musisz się udać, żeby zarejestrować przyczepę.
10) droga główna, droga gruntowa, strefa zamieszkania, wyjeżdżam z parkingu, czy gość, który jedzie gruntową ma pierwszeństwo? NIE?
11) do czego służy opaska uciskowa? (krew z ucha, krwotok, masz coś z nogą) KRWOTOK
12) czy możesz możesz zamienić lampę halogenową na ksenonową? TAK?
13) jedziesz 10km/h i chcesz się zatrzymać, musisz: zaciągnąć ręczny, wcisnąć hamulec, wcisnąć powoli hamulec i sprzęgło WCISNĄĆ POWOLI HAMULEC I SPRZĘGŁO
14) gość szybko jedzie, co trzeba zrobić: zmniejszyć prędkość, by lepiej obserwować drogę, zwiększyć prędkość, jechać max szybko, bo to sprawia, że możesz szybciej reagować ZMNIEJSZYĆ PRĘDKOŚĆ
15) wideo: jadę, po lewej stronie tramwaj chce przeciąć moją drogę, wjeżdża w zatokę, przed moją maską ma tory, skręca w prawo, ma jakieś zapory; czy ja mam użyć sygnału dźwiękowego, żeby go uprzedzić, że jadę? NIE
16) co może nie bardzo przeszkadza, kiedy jedziesz samochodem? (odpowiedzi typu porysowana szyba)
17) czy motorower może poruszać się po autostradzie?NIE
18) znak ostrzegawczy,uwaga rowerzyści, czy ten znak ostrzega o miejscu, gdzie rowerzyści wyjeżdzają na drogę ze ścieżki rowerowej?NIE
przez Krakowianka30 » niedziela 03 marca 2013, 23:56
gumiok9876 napisał(a):jesteś pewna?
przez Bayan » poniedziałek 04 marca 2013, 00:09
sandra89 napisał(a):proszę o odpowiedzi:
1. (filmik) Widzisz znak "teren zabudowany" pod nim ograniczenie 40km/h. Do którego miejsca nalezy jechać z maks predkoscią 40km/h
a. do najbliższego skrzyzowania
b. do znaku oznaczającego koniec miejscowości
c. przez najlbliższe 150-300 metrów
2. Czy objawem zapowietrzenia układu hamulcowego jest "miękki" pedał hamulca "rosnący" przy każdym kolejnym wciskaniu pedału hamulca? TAK
3. Jedziemy 80km/h, jest ślisko, nie mamy abs, chcemy ominąć pojazd:
a) hamujemy, przed rozpoczęciem omijania puszczamy hamulec <-- to jest chyba, gdy mamy ABS?
b) hamujemy cały czas
c) używam hamulca ręcznego.
czy prawidłowa odp to B, wczęsniej padały odp że A???
4. Filmik: jedziesz w mieście drogą o dwóch pasach w jedną stronę oddzieloną pasem zieleni, mijasz znak A-21 z tabliczką T-7 masz sygnalizator ogólny świeci się zielone światło i jedziesz na wprost
pytanie: czy musisz upewnić się czy nie nadjeżdża tramwaj? NIE
5. znak oznaczający parking P na niebieskim ,i trzy opcje ,równolegle, prostopadle, skośnie ,jak prawidłowo możemy parkować za tym znakiem
6. Kierowca, posiadający pj kat B może:
a) prowadzić samochód z przyczepą lekką kiedy całość zestawu wynosi 4,5 tony.,
b) prowadzić ciągnik rolniczy z dwoma przyczepami,
c) prowadzić samochód ciężarowy kiedy całość nie przekracza 2,5 tony.
7. filmik: pieszy nadbiega z prawej strony drogi i próbuje przekroczyć jezdnie (w miejscu niedozwolonym)
pytanie: czy musisz ostrzec pieszego sygnałem dźwiękowym o zaistniałym niebezpieczeństwie?TAK
8. Czy masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu, który zamierza wejść na drogę? (wideo; pieszy wchodzi na drogę w miejscu zabronionym - brak pasów
NIE Chyba że ma dalej niż 100m do najbliższego przejścia dla pieszych
8. Czy można zamontować światła ksenonowe?
a-nie
b-tak
c- tak jeśli pasują wtyki
9.Czy możesz wyprzedzić rowerzystę dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia na jezdni bez wyznaczonych pasów ruchu? NIE
10. Pieszy zostaje potrącony przez pojazd, wytacza się na jezdnię. Czy mam uniemożliwić kierowcy dalszą jazdę poprzez zaciągnięcie hamulca ręcznego? NIE
11.Czy rowerzysta przejeżdzający przez jezdnię na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdzającym pojazdem? TAK
12. W treści pytania trzy znaki zakazu: B-3 (zakaz wjazdu pojazdów silnikowych), B-6 (zakaz wjazdu ciągników rolniczych) oraz B-5 (zakaz wjazdu pojazdów ciężarowych). Pytanie: Za którym z tych znaków nie możesz wjechać samochodem ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej 3,5t. A) B-3?? B) B-6 C) B-5
i podobne 13. na obrazku były trzy znaki: zakazu wjazdu pojazdów silnikowych (b-3), z samochodem ciężarowym (b-5) i motocyklem (b-4) : Który znak zakazu zabrania wjazdu tylko i wyłącznie samochodowi osobowemu z przyczepą lekką?
14. czy podczas omijania przeszkody np. filaru mostu musisz zachować szczególną uwagę
TAK
15. Znak zwężenia jezdni (A-12a ) oraz znak zakazu pierwszeństwo dla nadjeżdzających z przeciwka (B-31 ) pytanie: Czy mozesz jechac jesli nie zmusi to samochodu z naprzeciwka do zatrzymania sie? TAK
16. Czy można przewozić niemowlę w foteliku na przednim siedzeniu samochodu tyłem do kierunku jazdy?
A- Tak, gdy poduszka powietrzna jest wyłączona
B- Tak w każdym przypadku
C- Nie
17. Czy można wyprzedzić ten pojazd z prawej strony? (wideo; droga dwukierunkowa z jednym szerokim pasem ruchu na stronę, pojazd przed nami skręca w lewo, po prawej jest jeszcze zatoczka z przerywaną linią
TAK
18.Czy wyprzedzając rowerzystę we mgle poza obszarem zabudowanym należy dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe? TAK
19. czy można ruszyć przed tramwajem? Jeśli jest skrzyżowanie równorzędne to nie . Możemy tylko jeśli jest sygnalizacja świetlna, mamy zielone i jedziemy na wprost ( gdy skręcamy to już nie mamy pierwszeństwa). Jeśli znajdujemy się przed rondem, obok nas stoi tramwaj i przed wjazdem na rondo są znaki C-12 ( ruch okrężny) i A-7 ( ustąp pierwszeństwa) to tramwaj musi ustąpić pierwszeństwa pojazdom opuszczającym rondo ale my wjeżdżając na rondo ustępujemy pierwszeństwa tramwajowi i pojazdom opuszczającym już to rondo.
20. Z jaką max. prędkością można poruszać się w terenie oznaczonym znakiem "strefa ograniczenia do 50 km/h"
A. 50 w godz. 5-23
B. 50 w godz. 23-5
C. 60 w godz. 23-5
21. Filmik. Jadę przed pasami mam zielone światło, dalej są tory i też mam zielone. Czy w tej sytuacji mam zmniejszyć prędkość? NIE
22. Czy trzeba sygnalizować postój uszkodzonego pojazdu na powierzchni wyłączonej z ruchu?TAK
przez Vasterad » poniedziałek 04 marca 2013, 00:16
sandra89 napisał(a):proszę o odpowiedzi:
1. (filmik) Widzisz znak "teren zabudowany" pod nim ograniczenie 40km/h. Do którego miejsca nalezy jechać z maks predkoscią 40km/h
a. do najbliższego skrzyzowania
b. do znaku oznaczającego koniec miejscowości
c. przez najlbliższe 150-300 metrów
2. Czy objawem zapowietrzenia układu hamulcowego jest "miękki" pedał hamulca "rosnący" przy każdym kolejnym wciskaniu pedału hamulca?
3. Jedziemy 80km/h, jest ślisko, nie mamy abs, chcemy ominąć pojazd:
a) hamujemy, przed rozpoczęciem omijania puszczamy hamulec <-- to jest chyba, gdy mamy ABS?
b) hamujemy cały czas
c) używam hamulca ręcznego.
czy prawidłowa odp to B, wczęsniej padały odp że A???
4. Filmik: jedziesz w mieście drogą o dwóch pasach w jedną stronę oddzieloną pasem zieleni, mijasz znak A-21 z tabliczką T-7 masz sygnalizator ogólny świeci się zielone światło i jedziesz na wprost
pytanie: czy musisz upewnić się czy nie nadjeżdża tramwaj?
5. znak oznaczający parking P na niebieskim ,i trzy opcje ,równolegle, prostopadle, skośnie ,jak prawidłowo możemy parkować za tym znakiem
6. Kierowca, posiadający pj kat B może:
a) prowadzić samochód z przyczepą lekką kiedy całość zestawu wynosi 4,5 tony.,
b) prowadzić ciągnik rolniczy z dwoma przyczepami,
c) prowadzić samochód ciężarowy kiedy całość nie przekracza 2,5 tony.
7. filmik: pieszy nadbiega z prawej strony drogi i próbuje przekroczyć jezdnie (w miejscu niedozwolonym)
pytanie: czy musisz ostrzec pieszego sygnałem dźwiękowym o zaistniałym niebezpieczeństwie?
8. Czy masz obowiązek ustąpić pierwszeństwa pieszemu, który zamierza wejść na drogę? (wideo; pieszy wchodzi na drogę w miejscu zabronionym - brak pasów
8. Czy można zamontować światła ksenonowe?
a-nie
b-tak
c- tak jeśli pasują wtyki
9.Czy możesz wyprzedzić rowerzystę dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia na jezdni bez wyznaczonych pasów ruchu?
10. Pieszy zostaje potrącony przez pojazd, wytacza się na jezdnię. Czy mam uniemożliwić kierowcy dalszą jazdę poprzez zaciągnięcie hamulca ręcznego? Tak/Nie
11.Czy rowerzysta przejeżdzający przez jezdnię na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdzającym pojazdem?
12. W treści pytania trzy znaki zakazu: B-3 (zakaz wjazdu pojazdów silnikowych), B-6 (zakaz wjazdu ciągników rolniczych) oraz B-5 (zakaz wjazdu pojazdów ciężarowych). Pytanie: Za którym z tych znaków nie możesz wjechać samochodem ciężarowym o dopuszczalnej masie całkowitej 3,5t. A) B-3?? B) B-6 C) B-5
i podobne 13. na obrazku były trzy znaki: zakazu wjazdu pojazdów silnikowych (b-3), z samochodem ciężarowym (b-5) i motocyklem (b-4) : Który znak zakazu zabrania wjazdu tylko i wyłącznie samochodowi osobowemu z przyczepą lekką?
14. czy podczas omijania przeszkody np. filaru mostu musisz zachować szczególną uwagę
15. Znak zwężenia jezdni (A-12a ) oraz znak zakazu pierwszeństwo dla nadjeżdzających z przeciwka (B-31 ) pytanie: Czy mozesz jechac jesli nie zmusi to samochodu z naprzeciwka do zatrzymania sie?
16. Czy można przewozić niemowlę w foteliku na przednim siedzeniu samochodu tyłem do kierunku jazdy?
A- Tak, gdy poduszka powietrzna jest wyłączona
B- Tak w każdym przypadku
C- Nie
17. Czy można wyprzedzić ten pojazd z prawej strony? (wideo; droga dwukierunkowa z jednym szerokim pasem ruchu na stronę, pojazd przed nami skręca w lewo, po prawej jest jeszcze zatoczka z przerywaną linią
18.Czy wyprzedzając rowerzystę we mgle poza obszarem zabudowanym należy dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe?
19. czy można ruszyć przed tramwajem?
20. Z jaką max. prędkością można poruszać się w terenie oznaczonym znakiem "strefa ograniczenia do 50 km/h"
A. 50 w godz. 5-23
B. 50 w godz. 23-5
C. 60 w godz. 23-5
21. Filmik. Jadę przed pasami mam zielone światło, dalej są tory i też mam zielone. Czy w tej sytuacji mam zmniejszyć prędkość?
22. Czy trzeba sygnalizować postój uszkodzonego pojazdu na powierzchni wyłączonej z ruchu?
przez sandra89 » poniedziałek 04 marca 2013, 00:28
przez Vasterad » poniedziałek 04 marca 2013, 00:38
sandra89 napisał(a):a dlaczego w 4. odp: tak
w 6. to nie przypadkiem C, bo A to do 4,25 t można
przez Bayan » poniedziałek 04 marca 2013, 00:39
przez Vasterad » poniedziałek 04 marca 2013, 00:43
Bayan napisał(a):§ 95. ust. 4. Kierujący pojazdem szynowym skręcający na skrzyżowaniu o ruchu kierowanym sygnałami świetlnymi może je opuścić, z zastrzeżeniem ust. 1 pkt 2-4, pod warunkiem ustąpienia pierwszeństwa uczestnikom ruchu poruszającym się na wprost. Przepisu nie stosuje się na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym oznaczonym znakami C-12.
4 . Odpowiedź brzmi NIE
9.Czy możesz wyprzedzić rowerzystę dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia na jezdni bez wyznaczonych pasów ruchu? NIE
11.Czy rowerzysta przejeżdzający przez jezdnię na przejściu dla pieszych ma pierwszeństwo przed nadjeżdzającym pojazdem? NIE
przez sandra89 » poniedziałek 04 marca 2013, 00:44