Pechowa sytuacja, pechowa idiotka...

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez cman » poniedziałek 28 czerwca 2010, 23:38

Wystarczy artykuł.
cman

Jeszcze odnośnie tematu wątku.

Postprzez its_okay » środa 30 czerwca 2010, 16:38

Witam.
Wróciłam właśnie z WORDU... Pojechałam tam, bo moja instruktorka powiedziała, że najlepiej, jak tam pojadę i za ich pośrednictwem pójdzie moje odwołanie do Katowic. Już w okienku pani powiedziała, że to ja sama muszę wysłać... Zawołał mnie któryś pan egzaminator i zaprosił do sali egzaminacyjnej. Poprosił o wytłumaczenie dlaczego chce się odwoływać. Opisałam więc zaistniałą sytuację, na co on przyniósł kodeks, a ja pokazałam mu tamten artykuł. Był bardzo niemiły... Mówił, że raczej nie mam się co odwoływać, ponieważ ten artykuł został źle zinterpretowany. Ponoć "osoba włączająca się do ruchu" to nie osoba, która już stoi na skrzyżowaniu, ponieważ ona już jest w ruchu, tylko np. taka, która wyjeżdża ze stacji benzynowej.
Nie wiem już kompletnie nic...
its_okay

Re: Jeszcze odnośnie tematu wątku.

Postprzez Zonaimad » środa 30 czerwca 2010, 17:05

its_okey, oczekiwałaś, że gość z WORD od którego to WORD-u decyzji się odwołujesz powie Ci "ma pani całkowitą rację, proszę się odwoływać, będzie nam bardzo przyjemnie gdy urząd zmusi nas do egzaminowania pani za darmo, my oczywiście jesteśmy świadomi tego, że popełniamy błędy, robimy to nawet często, więc ucieszymy się, gdy wysłuchamy racji zdającego - 200 złotych w tę, 200 złotych wewte, co to dla nas"? :P Przecież to jasne, że nie będzie zbyt zachwycony tym faktem i będzie raczej próbował Cię odwieść od Twojego zamiaru mącąc Ci w głowie... ;)
Zonaimad

Re: Jeszcze odnośnie tematu wątku.

Postprzez cman » środa 30 czerwca 2010, 17:22

its_okay napisał(a):Ponoć "osoba włączająca się do ruchu" to nie osoba, która już stoi na skrzyżowaniu, ponieważ ona już jest w ruchu, tylko np. taka, która wyjeżdża ze stacji benzynowej.

Ale w końcu złożyłaś to odwołanie czy dałaś sobie wcisnąć ten kit?
cman

Postprzez its_okay » środa 30 czerwca 2010, 17:48

Odwołanie mam napisane, zaadresowane, leży obok. Piszę na forum, bo nie wiedziałam co z tym dzisiejszym fantem zrobić
its_okay

Postprzez cman » środa 30 czerwca 2010, 17:58

Masz być pewna swego i nie dać sobie wciskać kitu.

PRD napisał(a):Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi niebędącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania;
2) na drogę z pola lub na drogę twardą z drogi gruntowej;
3) na jezdnię z pobocza, z chodnika lub z pasa ruchu dla pojazdów powolnych;
3a) na jezdnię lub pobocze z drogi dla rowerów, z wyjątkiem wjazdu na przejazd dla rowerzystów;
4) pojazdem szynowym - na drogę z zajezdni lub na jezdnię z pętli.
2. Kierujący pojazdem, włączając się do ruchu, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność oraz ustąpić pierwszeństwa innemu pojazdowi lub uczestnikowi ruchu.

Powyższy artykuł wymienia wszystkie sytuacje, w których następuje włączanie się do ruchu. Punkt 1 wymienia m.in. obiekt przydrożny, czyli na przykład właśnie stację benzynową. Pojazd wyjeżdżający ze stacji benzynowej jest takim samym włączającym się do ruchu, jak i pojazd chcący ruszyć po zatrzymaniu niewynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego na skrzyżowaniu/przed skrzyżowaniem, którego to zatrzymanie jest wymienione już na początku pierwszego ustępu tegoż artykułu.

Więc tłumaczenie egzaminatora, który w dodatku miał ten artykuł przed oczami, było po prostu idiotyczne.
cman

Postprzez its_okay » piątek 06 sierpnia 2010, 23:27

Hmm... A odpowiedzi jak nie było, tak nie ma...
its_okay

Postprzez ixi25 » sobota 07 sierpnia 2010, 00:09

its_okay napisał(a):Hmm... A odpowiedzi jak nie było, tak nie ma...

A kiedy je złożyłaś/wysłałaś?
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez its_okay » sobota 07 sierpnia 2010, 01:01

Na początku lipca. Drugi, trzeci, jakoś tak.
its_okay

odp

Postprzez rusel » niedziela 08 sierpnia 2010, 21:18

powolanie sie na przepis ktory przedstawia cman jest trudną materią i raczej w tej kwestii odwolanie ma niewielkie szanse powodzenia, na czym tak naprawde polega zatrzymanie niewynikajace z przepisow ruchu drogowego przepis nie reguluje w pelni i bardzo trudno to udowodnic, czy gdyby pojazd zgasl na skrzyzowaniu to juz jest on wlaczajacym sie do ruchu? przyklady i pytania mozna mnozyc, najwazniejsza kwestia to nieustapienie pierszenstwa i tu defninicja jest kluczowa, jesli na drodze podporzadkowanej kierujacy dynamicznie wjezdza na droge z pierszenstwem badz dojazdy pojazdow do skrzyzowania roznia sie w czasie i pojazd na drodze podporzadkowanej nie zmusza innego kierujacego do istotnej zmiany predkosci to egzaminator nie ma podstaw prawnych do przerwania egzaminu, ta opisana sytuacja jest dosyc nietypowa (nie ma tu podejrzenia ze kanydat nie jest pewien pierszenstwa bo czeka i jest swiadomy przepisow) i jesli tak bylo jak w opisie to egzamin powinien zostac uniewazniony z tego powodu
rusel

Postprzez dylek » niedziela 08 sierpnia 2010, 21:41

23) ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić innego kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, a pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku;

Jak można wymusić na stojącym pojeździe ??
Jak przez nasze jechanie on będzie musiał zmienić kierunek czy pas ruchu lub prędkość - skoro stoi ??

Da się wymusić na stojącym ??
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez its_okay » niedziela 08 sierpnia 2010, 22:44

Widzę, że mam marne szanse w takim razie wygrać... Ech.

Powinnam tam zadzwonić, czy cierpliwie czekać na łaskawą odpowiedź z Katowickiego WORD-u?
its_okay

Postprzez its_okay » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 15:27

Załączam odpowiedź, którą przed chwilą dostałam z WORD-u. Jak się oczywiście spodziewałam - negatywną.

http://img821.imageshack.us/i/p1020598i.jpg/
its_okay

Postprzez szerszon » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 15:45

its_okay napisał(a):Załączam odpowiedź, którą przed chwilą dostałam z WORD-u. Jak się oczywiście spodziewałam - negatywną.

http://img821.imageshack.us/i/p1020598i.jpg/
...przeglądnąć..
Nie mam wiecej pytań :D :D :D
szerszon

Postprzez cman » poniedziałek 09 sierpnia 2010, 15:55

its_okay napisał(a):Załączam odpowiedź, którą przed chwilą dostałam z WORD-u.

Ale czy w ogóle to odwołanie skierowałaś do organu nadzoru czy do WORD'u? Mam nadzieję, że to pierwsze. I czy to jest odpowiedź organu nadzoru?
W ogóle cała taka odpowiedź w stylu odp...... się, 9/10 strony oficjalnego pierdzielenia o przepisach i jedno zdanie dogmatycznie stwierdzające totalną bzdurę...
Rób jak chcesz, ale ja bym osobiście za nic w świecie nie przepuścił takiej bezczelności.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy