Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez rsx » sobota 02 marca 2013, 15:07

gumiok9876 napisał(a):W tych testach co ja mam tez jest 40, 60, 80 i prawidłowa jest 60m

Zapytaj jakiegokolwiek egzaminatora, powie Ci, że w tym wypadku zaznaczamy 40m. Co do tych testów, polecam napisać do autorów, aby uzasadnili odpowiedź.

Właściwie liliput95 ma rację. Chyba każdy widział parkingi sklepowe oznaczone znakiem "strefa ruchu" :)

chemik, nie używaj zielonego koloru bo Cię moderator zje :)
Obrazek
rsx

Postprzez chemik » sobota 02 marca 2013, 15:24

chemik napisał(a):
liliput95 napisał(a):to, że nie możesz pojechać na nim "dalej w piz*u", nie oznacza, że sam parking jest wyłączony z ruchu, powierzchnie wyłączone z ruchu są miejscami, po których nie można się poruszać, zatrzymać, nic. Dla ciebie ruch to jedynie jechanie po jezdni na pasach ruchu wprost przed siebie? ruch to ruch, wiec na parkingu też istnieje. Zapytaj się instruktora lub poszukaj w nenie czegoś, co podeprze twoje teorie, bo na razie to widzę jedynie twoje zdanie na temat co jest wyłączone z ruchu, a co nie, a ja chcę faktów ;D !!

To że słowa "wyłączanie się z ruchu" interpretujesz jako zatrzymanie się i koniec jazdy to Twoja sprawa.

I ciężko to sprecyzować aczkolwiek ten pas który jest miejscem parkingowym jest wyłączony z ruchu, szukałem już kiedyś była podobny temat na forum i nie ma w kodeksie sprecyzowanych przepisów co do tego akurat, chyba że jakieś inne odpowiadają takiej sytuacji. Ok ja poszukam, popytam i napisze jak będę wiedział coś więcej. W każdym razie nie mam zamiaru się kłucić i życzę udanej soboty .
chemik

Postprzez sandra89 » sobota 02 marca 2013, 17:55

a co myślicie o tym pytaniu?
prawidłowa odp to TAK,
ale nie jest tak, że można dowolny pas zająć po skręcie, czy skręcamy w lewo czy w prawo?
Załączniki
2.png
2.png (11.27 KiB) Przeglądane 6814 razy
sandra89

Postprzez gumiok9876 » sobota 02 marca 2013, 18:24

tak trzeba zająć prawy pas.
gumiok9876

Postprzez szydlaczek » sobota 02 marca 2013, 19:46

sandra89 napisał(a):a co myślicie o tym pytaniu?
prawidłowa odp to TAK,
ale nie jest tak, że można dowolny pas zająć po skręcie, czy skręcamy w lewo czy w prawo?

Oczywiście że dowolny pas ale dalsza jazda prawym pasem jak jest wolny
szydlaczek

Postprzez Grzego90 » sobota 02 marca 2013, 20:05

szydlaczek napisał(a):
sandra89 napisał(a):a co myślicie o tym pytaniu?
prawidłowa odp to TAK,

Oczywiście że dowolny pas ale dalsza jazda prawym pasem jak jest wolny

Zależy. Jeśli są dwa pasy do skrętu w prawo to musimy skończyć manewr na swoim. Inaczej możesz zajechać komuś droge. Jeśli jest jeden pas do skrętu to wjeżdżamy na dowolny.
Grzego90

Postprzez sandra89 » sobota 02 marca 2013, 20:11

pewne sieje panikę, ale znalazłam takie przykładowe pytania z egzaminu, które mnie zaskoczyły :(
jednak lepiej je rozwiązać wcześniej niż w trakcie egzaminu :)

1. Jak podłączyć akumulator?
2. Jak poprawić naciąg paska klinowego?
3. Kiedy nie można stosować chwytu Rauteka?
Chwyt Rauteka – stosowany w pierwszej pomocy chwyt ratowniczy służący do szybkiej ewakuacji poszkodowanego z miejsca zagrożenia, np. z samochodu. Należy go stosować jedynie w przypadku bezpośredniego zagrożenia życia, czy to wynikającego z niebezpiecznego otoczenia (np. toksyczne opary), czy z ciężkiego stanu poszkodowanego (zatrzymanie oddechu lub krążenia, niemożność udrożnienia dróg oddechowych). W pozostałych przypadkach poszkodowanego ewaku¬ują specjalistyczne służby ratownicze z zachowaniem zasad dotyczących stabilizacji kręgosłupa.
4. co oznacza zablokowany hamulec roboczy przy odpaleniu samochodu?
sandra89

Postprzez rsx » sobota 02 marca 2013, 21:36

A może jakieś odpowiedzi? Bo tak to możemy Ci na każdy temat esej napisać :)
Obrazek
rsx

Postprzez sandra89 » sobota 02 marca 2013, 21:53

nie znam wariantów odp niestety, dlatego piszę że sieje panikę :)

a takie pytanie:
1. Który z tych znaków dotyczy samochodu z przyczepą kempingową : a) znak zakazu wjazdu samochodów, b) zakaz wjazdu ciągników ( traktorów ) c) zakaz wjazdu samochodów ciężarowych?

no i to pytanie mnie nurtuje:
2. Co można wykorzystać z obowiązkowego wyposażenia pojazdu na autostradzie a)tempomat b)światła awaryjne c)hamulec ręczny,
odpowiadaliście, że tempomat, a dlaczego np nie światła awaryjne? w pytaniu jest "z obowiązkowego wyposażenia", chociaż ktoś mógł zapamiętać źle pytanie
jest jakiś zakaz używania hamulca ręcznego, nie moge nic na ten temat znaleźć

3. Czy mając zielone światło musisz bacznie obserwować pieszych oczekujących na zmianę sygnału
sandra89

Postprzez jasper1 » sobota 02 marca 2013, 22:21

sandra89 napisał(a):nie znam wariantów odp niestety, dlatego piszę że sieje panikę :)

a takie pytanie:
1. Który z tych znaków dotyczy samochodu z przyczepą kempingową : a) znak zakazu wjazdu samochodów, b) zakaz wjazdu ciągników ( traktorów ) c) zakaz wjazdu samochodów ciężarowych?

no i to pytanie mnie nurtuje:
2. Co można wykorzystać z obowiązkowego wyposażenia pojazdu na autostradzie a)tempomat b)światła awaryjne c)hamulec ręczny,
odpowiadaliście, że tempomat, a dlaczego np nie światła awaryjne? w pytaniu jest "z obowiązkowego wyposażenia", chociaż ktoś mógł zapamiętać źle pytanie

3. Czy mając zielone światło musisz bacznie obserwować pieszych oczekujących na zmianę sygnału

1, 2, 3 A, sądząc po wcześniej stosowanych pytaniach, to w pyt. 2 brakuje "podczas jazdy"
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez liliput95 » sobota 02 marca 2013, 22:29

dokładnie, miałam to pytanie na egzaminie i właśnie chodziło o to, co podczas jazdy na autostradzie mogę użyć
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 03.12.12 r.
I egzamin teoretyczny: 20.02.13 r. (67/74)
II egzamin teoretyczny: 27.02.13 r. (74/74)
I egzamin praktyczny: 04.04.13 r.
II egzamin praktyczny: 26.04.13 r. :D
liliput95

Postprzez rsx » sobota 02 marca 2013, 22:40

sandra89 napisał(a):2. Co można wykorzystać z obowiązkowego wyposażenia pojazdu na autostradzie a)tempomat b)światła awaryjne c)hamulec ręczny,

Generalnie przyjmuje się, że jest zakaz zatrzymywania się na autostradzie więc idąc dalej tym tokiem rozumowania, nie powinniśmy używać hamulca ręcznego. Co do tempomatu, jest on nieobowiązkowy więc skreślamy odpowiedź.
Jeżeli chodzi o światła awaryjne to stosujemy je tylko w wypadku ostrzeżenia o niebezpieczeństwie bądź podczas zatrzymania wynikającego z warunków technicznych pojazdu, ale w tym drugim wariancie dochodzi użycie hamulca ręcznego więc eliminujemy odpowiedź. Co nam więc zostaje? Światła awaryjne, których użyjemy celem ostrzeżenia innych uczestników ruchu o niebezpieczeństwie.
Czy pytanie zostało poprawnie ułożone i czy ma sens to już inna bajka, ja rozpatrzyłem je analizując ściśle treść :)
Obrazek
rsx

Postprzez sandra89 » sobota 02 marca 2013, 22:58

1. Jakie dokumenty są nam potrzebne gdy kierujemy pożyczonym pojazdem za granicą ( karta pojazdu, upoważnienie do kierowania pojazdem, umowa zawarcia ubezpieczenia autocaco)

2. wideo: samochód jedzie po drodze, po lewej stronie dwukierunkowej drogi znajduje się stacja benzynowa, w zatoce koło stacji stoją ciężarówki; pytanie: jeżeli kierowca jest zmęczony czy może wjechać w widoczną zatokę i odpocząć?

3. wideo: samochód stoi, w lesie, jest po kolizji, dym, otwarte drzwi od strony kierowcy. pytanie: czy musisz podjąć czynności zabezpieczające to miejsce?
sandra89

Postprzez rsx » sobota 02 marca 2013, 23:11

sandra89 napisał(a):1. Jakie dokumenty są nam potrzebne gdy kierujemy pożyczonym pojazdem za granicą ( karta pojazdu, upoważnienie do kierowania pojazdem, umowa zawarcia ubezpieczenia autocaco)

2. wideo: samochód jedzie po drodze, po lewej stronie dwukierunkowej drogi znajduje się stacja benzynowa, w zatoce koło stacji stoją ciężarówki; pytanie: jeżeli kierowca jest zmęczony czy może wjechać w widoczną zatokę i odpocząć?

3. wideo: samochód stoi, w lesie, jest po kolizji, dym, otwarte drzwi od strony kierowcy. pytanie: czy musisz podjąć czynności zabezpieczające to miejsce?

1. AC i karta pojazdu nie są obowiązkowe więc wyłącznie upoważnienie. - tak sądzę
2. Niejasno opisane, jeżeli linie poziome na to pozwalają, a wjazd następuje od strony kierunku ruchu przeciwnego to dlaczego nie?
3. Jak najbardziej.
Obrazek
rsx

Postprzez barmic » niedziela 03 marca 2013, 01:47

Witam
mam pytanie odnośnie załączonego obrazka..dlaczego auto nr3 jest nieprawidłowo zaparkowane ?

I jeszcze kilka pytań, chcę uporządkować wiedzę..było już o nich dużo tu ale generalnie taki trochę zamęt - byłbym wdzięczny gdyby ktoś konkretnie odpowiedział na wszystkie :)

1. Czy w sytuacji, gdy rowerzysta wjeżdza na przejście dla pieszych na rowerze (zamiast z niego zsiąść) możesz użyjć sygnału dźwiękowego?
2. (Film)->Jedziesz poza terenem zabudowanym, widzisz pieszego który chce przejść przez jezdnię a nie ma w pobliżu przejścia, pyt. czy musisz mu ustąpić pierwszeństwa.
3. Czy można zamontować światła ksenonowe?
a-nie
b-tak
c- tak jeśli pasują wtyki
4. Przystanek tramwajowy z wyspą ogrodzoną czy należy zachować ostrożność tak/nie
5. Znak "strefa ruchu", pytanie: Czy piesi mają zawsze pierwszeństwo przed pojazdami?
6. Czy należy poczekać, aż tramwaj ruszy? (wideo: przystanek oddzielony od tramwaju pasem ruchu po którym się poruszamy,
ludzie wsiedli do tramwaju, drzwi się zamykają)

pozdrawiam
Załączniki
capture18.jpg
capture18.jpg (42.27 KiB) Przeglądane 6739 razy
barmic

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy