Zapamiętane pytania z egzaminu teorii na kat.B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Zapamiętane pytania z teorii na kat.B

Postprzez rsx » sobota 02 marca 2013, 02:06

W kodeksie wyraźnie napisane jest 50m.

Art 30.
3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

W związku z tym, jeżeli przy ponad 50m musimy je wyłączyć to na teście zaznaczamy 40m. Dlaczego jest 60m? Na moje oko, zwykły błąd logiczny.
Obrazek
rsx

Postprzez gumiok9876 » sobota 02 marca 2013, 10:17

1.Które z tych świateł stanowi obowiązkowe wyposażenie pojazdu?
a) do jazdy dziennej
b) swiatła stopu
c) przeciwmgielne przednie

2.Zdjęcie: Wjazd do tunelu, samochody wjeżdzające do niego. Czy w tym miejscu można się zatrzymywać?
Czy chodziło o zatrzymanie już w tunelu, czy przed - nie umiem powiedzieć.
T/N

3,Zdjęcie: Znak obszaru zabudowanego D-42 i B-33 powyższający prędkość do 80 km/h. Jaka jest maksymalna dopuszczalna prędkość samochodu osobowego ciągnącego przyczepę za tym znakiem?
a) 50 w godz.5.00-23.00 i 60 w godz.23.00-5.00
b) 80 km/h
c) Nie pamiętam.
gumiok9876

Postprzez chemik » sobota 02 marca 2013, 11:26

gumiok9876 napisał(a):1.Które z tych świateł stanowi obowiązkowe wyposażenie pojazdu?
a) do jazdy dziennej Odp błędna, nie wszystkie auta są w nie wyposażone
b) swiatła stopu Odp prawidłowa
c) przeciwmgielne przednie Odp błędna, nie są obowiązkoweł

2.Zdjęcie: Wjazd do tunelu, samochody wjeżdzające do niego. Czy w tym miejscu można się zatrzymywać?
Czy chodziło o zatrzymanie już w tunelu, czy przed - nie umiem powiedzieć.
T/N Nie można się zatrzymać

3,Zdjęcie: Znak obszaru zabudowanego D-42 i B-33 powyższający prędkość do 80 km/h. Jaka jest maksymalna dopuszczalna prędkość samochodu osobowego ciągnącego przyczepę za tym znakiem?
a) 50 w godz.5.00-23.00 i 60 w godz.23.00-5.00 Odp prawidłowa
b) 80 km/h
c) Nie pamiętam.
chemik

Postprzez chemik » sobota 02 marca 2013, 11:31

rsx napisał(a):W kodeksie wyraźnie napisane jest 50m.

Art 30.
3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

W związku z tym, jeżeli przy ponad 50m musimy je wyłączyć to na teście zaznaczamy 40m. Dlaczego jest 60m? Na moje oko, zwykły błąd logiczny.

Oczywiście 40, ewidentny bląd
chemik

Postprzez odynka » sobota 02 marca 2013, 11:36

dziś miałam egzamin... za wiele nie pamiętam gdyż denerwuję się tak, że zapominam wszystko:( nic nie jest w stanie tego opanować...

miałam na pewno (ofc mogło inaczej być sformułowane):
co oznacza znak (żółty trójkąt z oznaczeniem ruchu okrężnego)

co robimy, gdy musimy poszkodowanemu zatamować krwotok a nie mamy jałowego opatrunku:
wstrzymujemy opatrywanie
czekamy aż przyjedzie ktoś z apteczką
korzystamy z ubrania poszkodowanego

czy musimy udostępnić pierwszeństwa (techniczny pojazd szynowy skręca z lewej strony w prawo do zajezdni przecinając naszą drogę, my jedziemy na wprost)

czy musimy ustąpić pierwszeństwa motocykliście (jedziemy drogą z pierwszeństwem, która prowadzi w prawo a m chcemy skręcić w lewo; na przeciwnym pasie jedzie motocyklista)

jak umieścisz sypki ładunek:
nie zabezpieczony
pod szczelnie zamkniętą plandeką
do wysokości poziomu lawety

było kilka łatwych ale nie pamiętam treści.. i więcej też nie pamiętam:( zdaję w Wwie i szczerze mam już dość - to było moje 5te podejście - czy jest tu ktoś kto nie zdał kilka razy?
odynka

Postprzez chemik » sobota 02 marca 2013, 11:37

szydlaczek napisał(a):
liliput95 napisał(a):dlaczego niby parking jest wyłączony z ruchu? przecież mogę sobie na niego wjechać, zaparkować itd...

Dobrze myślisz

Parking jest wyłączony z ruchu, opuszczając parking włączasz się do ruchu, logiczne. Btw liliput, jak parkuję na chodniku to też jest włączony do ruchu i mogę sobie po nim jeździć ? Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
chemik

Postprzez chemik » sobota 02 marca 2013, 11:39

gumiok9876 napisał(a):MI SIE WYDAJE ZE 60

Gumiok w kodeksie jest wyraźnie napisane że poniżej 50m, jeżeli prawidłowa odp to 60, jest to ewidentny błąd grupi Image ja pisze Sandra.
chemik

Postprzez gumiok9876 » sobota 02 marca 2013, 11:48

W tych testach co ja mam tez jest 40, 60, 80 i prawidłowa jest 60m
gumiok9876

Postprzez chemik » sobota 02 marca 2013, 11:51

gumiok9876 napisał(a):W tych testach co ja mam tez jest 40, 60, 80 i prawidłowa jest 60m

Rozumiem, aczkolwiek ja bym się nie sugerował.
chemik

Postprzez gumiok9876 » sobota 02 marca 2013, 11:53

a co do tych świateł to na pewno jest stopu?
gumiok9876

Postprzez chemik » sobota 02 marca 2013, 12:01

gumiok9876 napisał(a):a co do tych świateł to na pewno jest stopu?

Na 100 % światła przeciwmgłowe przednie (barwy białej lub żółtej selektywnej) jak i światła do jazdy dziennej NIE SĄ OBOWIĄZKOWE. Ważne żeby nie mylić świateł do jazdy dziennej ze światłami mijania,
chemik

Postprzez chemik » sobota 02 marca 2013, 12:37

odynka napisał(a):dziś miałam egzamin... za wiele nie pamiętam gdyż denerwuję się tak, że zapominam wszystko:( nic nie jest w stanie tego opanować...

miałam na pewno (ofc mogło inaczej być sformułowane):
co oznacza znak (żółty trójkąt z oznaczeniem ruchu okrężnego)
Wjazd na rondo, wjazd na drogę z pierwszeństwem przejazu

co robimy, gdy musimy poszkodowanemu zatamować krwotok a nie mamy jałowego opatrunku:
wstrzymujemy opatrywanie
czekamy aż przyjedzie ktoś z apteczką
korzystamy z ubrania poszkodowanego Poprawna odp

czy musimy udostępnić pierwszeństwa (techniczny pojazd szynowy skręca z lewej strony w prawo do zajezdni przecinając naszą drogę, my jedziemy na wprost)Zależy jakie to skrzyżowanie, jeżeli jest równorzędne tramwaj ma bezwzględne pierwszeństwo, jeżeli skrzyżowanie o ustalonym pierwszeństwie (tj.znaki) tramwaj musi się również zastosować do znaków, jeżeli skrzyżowanie o ruchu okrężnym tramwaj ma pierwszeństwo niezależnie od strony z której jedzie. I teraz najbardziej zagmatwane, jeżeli jest to skrzyżowanie z sygnalizacją świetlną i jedziemy na równo z tramwajem który skręca w prawo jedziemy pierwsi !! ALE TYLKO POD WARUNKIEM ŻE JEDZIEMY PROSTO !! Jeżeli jedziemy razem i na skrzyżowaniu tramwaj skręca w prawo a my w lewo to w tym wypadku musimy przepuścić tramwaj. nie sprecyzowałaś pytania, jakie były oznaczenia czy nie było ich w ogóle itp....

czy musimy ustąpić pierwszeństwa motocykliście (jedziemy drogą z pierwszeństwem, która prowadzi w prawo a m chcemy skręcić w lewo; na przeciwnym pasie jedzie motocyklista) Nie musimy ponieważ motocyklista ma zamiar wjechać na drogę z pierwszeństwem, a my ją opuszczamy. My mamy pierwszeństwo i nie obowiązuje tu reguła prawej ręki gdyż to my jesteśmy na drodze z pierwszeństwem

jak umieścisz sypki ładunek:
nie zabezpieczony
pod szczelnie zamkniętą plandekąOdp prawidłowa
do wysokości poziomu lawety

było kilka łatwych ale nie pamiętam treści.. i więcej też nie pamiętam:( zdaję w Wwie i szczerze mam już dość - to było moje 5te podejście - czy jest tu ktoś kto nie zdał kilka razy?
chemik

Postprzez liliput95 » sobota 02 marca 2013, 13:28

chemik napisał(a):
szydlaczek napisał(a):
liliput95 napisał(a):dlaczego niby parking jest wyłączony z ruchu? przecież mogę sobie na niego wjechać, zaparkować itd...

Dobrze myślisz

Parking jest wyłączony z ruchu, opuszczając parking włączasz się do ruchu, logiczne. Btw liliput, jak parkuję na chodniku to też jest włączony do ruchu i mogę sobie po nim jeździć ? Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.

strefa zamieszkania, droga gruntowa, pas powolnego ruchu- zjeżdżając/wyjeżdżają stamtąd też się włączasz do ruchu, czyli co, według twojego myślenia, też są wyłączone z ruchu no nie xd? Chodnik, aleś wymyślił. Chodnik jest przeznaczony dla pieszych, nie dla pojazdów, więc wiadome, że nie możesz samochodem z niego korzystać, parking to co innego. "Powierzchnie wyłączone z ruchu pojazdów są to powierzchnie wyznaczone przez zbiór równoległych linii ukośnych do toru jazdy pojazdów i ograniczonych linią krawędziową ciągłą szeroką P-7b". Kto tu ludzi w błąd wprowadza, proszę cię xd
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 03.12.12 r.
I egzamin teoretyczny: 20.02.13 r. (67/74)
II egzamin teoretyczny: 27.02.13 r. (74/74)
I egzamin praktyczny: 04.04.13 r.
II egzamin praktyczny: 26.04.13 r. :D
liliput95

Postprzez chemik » sobota 02 marca 2013, 14:30

Parking jest wyłączony z ruchu, opuszczając parking włączasz się do ruchu, logiczne. Btw liliput, jak parkuję na chodniku to też jest włączony do ruchu i mogę sobie po nim jeździć ? Nie wprowadzajcie ludzi w błąd. [/quote]

strefa zamieszkania, droga gruntowa, pas powolnego ruchu- zjeżdżając/wyjeżdżają stamtąd też się włączasz do ruchu, czyli co, według twojego myślenia, też są wyłączone z ruchu no nie xd? Chodnik, aleś wymyślił. Chodnik jest przeznaczony dla pieszych, nie dla pojazdów, więc wiadome, że nie możesz samochodem z niego korzystać, parking to co innego. "Powierzchnie wyłączone z ruchu pojazdów są to powierzchnie wyznaczone przez zbiór równoległych linii ukośnych do toru jazdy pojazdów i ograniczonych linią krawędziową ciągłą szeroką P-7b". Kto tu ludzi w błąd wprowadza, proszę cię xd[/quote]

Nie liliput ja nie wprowadzam w błąd, możesz korzystać z chodnika jeżeli przy tabliczce P masz znak T-30. I przy oznaczonym miejscu parkingowym w tym wypadku jest to jakiś pas, nie obowiązuje ruch, a to że sobie możesz tam wjechać to wiadomo że można to tak interpretować, a o chodniku napisałem żeby Ci to zobrazować, tak samo możesz jeździć po chodniku jak po miejscach parkingowych które są oznaczone linią ciągłą, czyli nie możesz i tak samo nie możesz korzystać z pasa który jest wyznaczony do parkowania żeby po nim przejechać i pojechać dalej w piz*u
chemik

Postprzez liliput95 » sobota 02 marca 2013, 14:53

to, że nie możesz pojechać na nim "dalej w piz*u", nie oznacza, że sam parking jest wyłączony z ruchu, powierzchnie wyłączone z ruchu są miejscami, po których nie można się poruszać, zatrzymać, nic. Dla ciebie ruch to jedynie jechanie po jezdni na pasach ruchu wprost przed siebie? ruch to ruch, wiec na parkingu też istnieje. Zapytaj się instruktora lub poszukaj w nenie czegoś, co podeprze twoje teorie, bo na razie to widzę jedynie twoje zdanie na temat co jest wyłączone z ruchu, a co nie, a ja chcę faktów ;D !!
Rozpoczęcie kursu prawa jazdy: 03.12.12 r.
I egzamin teoretyczny: 20.02.13 r. (67/74)
II egzamin teoretyczny: 27.02.13 r. (74/74)
I egzamin praktyczny: 04.04.13 r.
II egzamin praktyczny: 26.04.13 r. :D
liliput95

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy