przez Lucio » poniedziałek 16 lutego 2009, 17:40
O batonie pisać nie będę, pozwole sobie na lekki off top, aczkolwiek może sie to przydać komuś :wink:
nie traktuj prawa jazdy jako coś niezbędnego do życia - to nie tlen, bez niego nie umrzesz; potraktuj zdawanie z lekkim dystansem (ja zdawalem pare razy, ale dopiero kiedy sobie uswiadomiłem, że prawo tak mi strasznie potrzebne nie jest,wtedy zdałem :wink: )
- nie podchodź do egzaminu z podejściem " muszę zdać bo zawiode rodziców, w klasie mnie wyśmieją, moje ego ucierpi". To na pewno Ci nie pomoże. Zrozum, prawko robisz dla siebie, nie dla innych.
- jeśli za niedługo masz egzamin, a widzisz że coś szwankuje, coś niewychodzi, podczas niektórych manewrów nie czujesz sie pewnie dokup sobie dodatkowe godziny, ew. przesuń egzamin i doucz sie
- dzeń przed zgzaminem nie myśl o nim, zajmij sie innymi sprawami, najlepiej czyms przyjemnym. Dobrym pomysłem jest np. spotkanie z przyjaciólmi przy piwu (oczywiście z umiarem), nie rozmawiaj, nie myśl o egzaminie. Równie dobrym pomysłem, jeśli nie lepszym, jest wysiłek fizyczny dzień przed egzaminem. Pójdź na siłownię, pobiegaj, w piłkę możesz zagrać. Ja dzień przez egzaminem grałem w piłkę z kolegami - wieczorem byłem tak zmęczony że nawet nie miałem siły myśleć o egzaminie.
- jeśli masz egzamin rano, zjedz lekkie ale pożywane śniadanie.
Jest udowodnione naukowo, że brak śniadania obniża koncentrcję, która jest niezbędna na każdym egzaminie.
- po niezdanym (odpukać) egzaminie nie wpadaj w depresję, nie podcinaj sobie żył, nie wiszaj się na strychu, nie skacz z okna.
To tylko prawo jazdy, nie jest ci niezbędne do zycia i do cieszenia sie z niego. Nie zawalaj winy na egzaminatora, na warunki atmosferyczne, na pieszego który specjlanie pod koła wszed bo egzamin zobaczył, na pecha (szczęście i pech nie istnieją - im szybciej to sobie uświadomisz tym lepiej dla Ciebie). Przeanalizuj swój egzamin, zobacz, co tak na prawdę sie stało. Wyciągnij z tego wnioski i przygotuj się odpowiednio do nastepnego egzaminu.
Porady, które tu zamieściłem są bardzo osobiste, mam nadzieję że się komus przydadzą.