Kategoria B1

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kategoria B1

Postprzez djb11 » wtorek 27 grudnia 2011, 17:18

Mogę prosić o jakieś linki, gdzie konkretnie opisane jest co grozi w przypadku kierowania pojazdu bez uprawnień bądź wykroczenia uprawnień (bo tak to też można traktować) przez osoby niepełnoletnie?
djb11

Postprzez bartus93 » wtorek 27 grudnia 2011, 18:17

Nie istnieje coś takiego, jak "wykroczenie uprawnień". Albo uprawnienia na daną kategorię posiadasz, albo nie.

Napisałem, byś zajrzał do kodeksu wykroczeń, głównie na:
Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,
podlega karze grzywny.

i

Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:
(...)
2) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę niemającą wymaganych uprawnień,
(...)
podlega karze grzywny.

To, że nie masz ukończonych 18 lat nie zwalnia cię z obowiązku przestrzegania przez ciebie prawa. Ewentualnie, jeśli nie masz 17 lat, to odpowiedzialność za ciebie ponoszą opiekuni prawni (rodzice).
bartus93

Postprzez djb11 » wtorek 27 grudnia 2011, 18:32

No ale z tego wynika, że kończy się to tylko na grzywnie, tak?
djb11

Postprzez bartus93 » wtorek 27 grudnia 2011, 19:06

Jeśli złapie cię policja przy rutynowej kontroli, to tak. Gorzej, jeśli doprowadzisz do np. wypadku.
bartus93

Postprzez Pomarancza » wtorek 27 grudnia 2011, 19:46

djb11, cały czas do tego dążę, że jeżeli nie dojdzie do kolizji to tylko grzywna, jednak policja raczej opiekunów nie ukarze tylko dopiero sąd, ale podkreślam jeszcze raz, że jeżeli będzie to rutynowa kontrola i będziesz miał kat B1 to policjant inaczej po patrzy na kogoś kto ma jaką kolwiek kategorię niż na kogoś kto nie ma uprawnień.
Pomyśl sam:
Jesteś policjantem i zatrzymujesz łebka mającego 16 lat, który nie posiada prawa jazdy, następnie zatrzymujesz 16 latka który ma B1 a jedzie zwykłym autem. Moim zdaniem lepiej mieć to B1 nic nie mieć nic ;]
Pomarancza

Postprzez djb11 » wtorek 27 grudnia 2011, 19:53

No nic, 02.02.2012 rozpoczynam kurs, aczkolwiek nadal nie wiem jak z przerobieniem samochodu...tzn gdzieś chodziły jakieś słuchy, że niektóre wydziały komunikacji chciały zgody producenta...ma ktoś jakąś wiedzę na ten temat? Tzn myślę, że taka firma jak ta pod adresem autab1.pl działa już na tyle długo i nadal funkcjonują, że chyba nie mają z tym specjalnego problemu, ale nie wiem np czy oni dają mi już gotowy dowód i "jedź", czy potem muszę latać po tych stacjach diagnostycznych, wydziałach komunikacji, etc ?
djb11

Postprzez Pomarancza » wtorek 27 grudnia 2011, 20:20

djb11 problemy są i były jeżeli chodzi o samochody z kraju, jeżeli samochód jest z za granicy to jest on już teoretycznie przywieziony jako przerobiony no i wtedy z rejestracją nie ma problemu
Pomarancza

Postprzez djb11 » wtorek 27 grudnia 2011, 20:30

Mnie chodzi o to, że jeżeli zawiozę autko do firmy, to czy dostanę gotowe papiery, czy mam się bujać po wydziałach, gdzie powiedzą mi, że nic z tego, bo nie mam zgody producenta na jakiekolwiek zmiany... ; ) / Muszę jutro z samego rana zadzwonić to firmy autab1.pl i się zapytać jak to wygląda, bo nie chciałbym, żeby skasowali pieniądze za przerobienie, a z zarejestrowaniem tego cacka radź sobie sam ; )
djb11

Postprzez bartus93 » wtorek 27 grudnia 2011, 20:47

Teraz jak czytam moje posty doszedłem do wniosku, iż mogłem nie wyrazić się jasno i niechcący wprowadzić was w błąd. Oczywiście, jeśli nie masz ukończonych 17 lat, to czeka cie sąd rodzinny. Wspominałem o tym, mówiąc że: "jeśli nie masz 17 lat, to odpowiedzialność ponoszą za ciebie rodzice", ale chyba nie na tyle jasno. Upraszczając, nie będąc "letnim" wobec prawa, nie możesz dostać mandatu.

Jeszcze raz "sorry" :)
bartus93

Postprzez djb11 » wtorek 27 grudnia 2011, 21:14

No to rodzice dostaną dwa mandaty ; ) no bo raczej nic innego nie bd mi grozić...no bo pomyślcie co z tymi, którzy już jakiś czas jeżdżą na tym całym "b1" i nagle przy rutynowej kontroli pan policjant informuje ich, że są przestępcami i że prowadzą samochód bez uprawnień! <ZONG>
djb11

Postprzez bartus93 » wtorek 27 grudnia 2011, 21:55

Nie, nie dostaną dwóch mandatów.

By dostać mandat, musisz mieć 17 lat i mówię o tym kolejny raz. Nie dostaną go za ciebie rodzice (z wyjątkiem tego za użyczenie ci samochodu). Trafisz przed Sąd Rodzinny. A co on może masz tutaj, przeczytaj skoro świadomie chcesz łamać prawo:

Wobec nieletnich sąd rodzinny może:

1) udzielić upomnienia,

2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia,

3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna,

4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej, zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego,

5) zastosować nadzór kuratora,

6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją lub instytucją,

7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów,

8.) orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego,

9) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w młodzieżowym ośrodku wychowawczym, w młodzieżowym ośrodku socjoterapii albo w ośrodku szkolno-wychowawczym,

10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym,

11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.

W razie twojego wypadku twoim opiekunom grozi nawet do 3 lat więzienia (art. 160kk). Szkoda tylko, że jak mi się wydaje ani ty, ani oni nie zdają sobie sprawy z konsekwencji tych czynów.
bartus93

Postprzez djb11 » wtorek 27 grudnia 2011, 22:15

No nie do końca jest tak jak mówisz, bo moi opiekunowie dość sceptycznie podchodzą do mojego prawa jazdy, a już do jeżdżenia bez uprawnień to już wgl ; ) ale kiedy ja pisałem tutaj, że grozi kurator to napisano mi, że nic z tych rzeczy, tylko mandat więc przestawiłem się na opcję mandatu. Przerobie sobie CC albo punto na l7e i będę śmigać ; )
djb11

Postprzez Pomarancza » wtorek 27 grudnia 2011, 22:45

Oczywiście możesz mieć kuratora, ale na taki wyrok nie ma co liczyć w przypadku jazdy bez uprawnień, kolega napisał, że czy masz b1 czy nie masz nic odpowiadasz za brak uprawnień, oczywiście, ale jednak pomyśl logicznie, czy sąd będzie paczyć tak samo na osobę, która ni posiada uprawnień i nie ma zielonego pojęcia o prowadzeniu samochodu osobowego i na osobę mającą już jakieś doświadczenie i która potrafi się zachować na drodze? Wg mnie nie i za taki czyn kurator ci nie grozi, chyba, ze sytuacja non stop powtarzała, prędzej odroczą ci prawko na 2 lata, a z tego co czytałem to musiałaby cię policja kilka razy zatrzymać ;]
Pomarancza

Postprzez djb11 » wtorek 27 grudnia 2011, 23:30

Tym bardziej, że państwowy egzamin z zakresu teoretycznego masz zaliczony taki sam, jak kierowcy na "b" także przepisy znasz ; )
djb11

Postprzez lith » środa 28 grudnia 2011, 12:50

Co za różnica jak kto będzie 'paczyć' :mrgreen: Zatrzymanie do kontroli to nie problem, bo to tylko kilkaset zł i nie ma się czym przejmować. Przecież nawet porównując mandaty- bez uprawnień w ogóle- 500 zł, bez uprawnień dla danej kategorii 300 zł. Oszczędzasz tylko 200 zł na każdą kontrolę. Ile razy Cię skontrolują przez 2 lata? A w kurs musisz włożyć też niemało. Pomyśl lepiej co będzie jak wpakujesz się komuś w merca, narobisz strat na 50, czy 100 tys. zł, a ubezpieczyciel się wypnie. To będzie dopiero wesoło :P
lith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy