Światła w lampach zespolonych w corsie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez TomASH » poniedziałek 06 sierpnia 2007, 15:59

Bohun napisał(a):i jeszcze mam pytanie odnośnie tego światła zespolonego , jakie światło , czy moze , jaka żarówka , odpowiadająca za które światło odpowiada gdy pokrętło jest ustawione w pozycji właczenia świateł pozycyjnych a jakie wówczas gdy jest ono w pozycji właczenia świateł mijania , z góry dziękuje za odpowiedz.

scorpio44 napisał(a):A co do drugiego pytania, to za bardzo nie rozumiem... Kiedy pokrętło jest w pozycji pozycyjnych (sic! ), to świecą pozycyjne, a kiedy w pozycji mijania, to mijania. A w którym miejscu są które, to masz opisane wyżej.

Ale żeby ktoś Cię źle nie zrozumiał... Nie wiem, czy tak jest we wszystkich samochodach, ale z reguły jak włączysz światła mijania to pozycyjne przednie też się świecą ;) W Corsie tak jest na pewno. Jak Cię źle zrozumiałem to przepraszam ;)
12.07.2007
15:00 - teoria - zdane
Ok. 17:50-18.45 plac i potem miasto - zdane
Wynik: POZYTYWNY
TomASH

Postprzez scorpio44 » wtorek 14 sierpnia 2007, 13:47

Owszem. Podobnie w niektórych samochodach po włączeniu drogowych dalej świecą mijania. Ale to raczej nie ma nic do rzeczy. Kiedy włącza się światła mijania, to są włączone światła mijania (czy dalej świecą pozycyjne, czy nie, nie ma to chyba znaczenia) i sprawdza się światła mijania.
scorpio44

Postprzez tom634 » wtorek 14 sierpnia 2007, 14:31

A w moim pojeździe światła drogowe można zapalić bez świateł mijania i światła wsteczne działają bez konieczności użycia zapłonu.
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez scorpio44 » wtorek 14 sierpnia 2007, 15:35

tom634 napisał(a):A w moim pojeździe światła drogowe można zapalić bez świateł mijania.

Tak to na pewno nie. Są 2 wyjścia: albo masz na myśli to, że po zapaleniu drogowych wyłączają się mijania, albo mówisz o "krótkotrwałym ich użyciu" (jak to zwykle określa Cman :D), czyli sygnale świetlnym.
scorpio44

Postprzez tom634 » wtorek 14 sierpnia 2007, 21:34

Chodziło mi o sygnał świetlny. Zresztą przypomniała mi się sytuacja z instruktorem. :D
INS: Włącz mi światła drogowe.
Ja: (Przesuwam wajchę do siebie i trzymam ręcznie w tej pozycji)
INS: Nie, światła drogowe się tak włącza: (przesuwa wajchę OD siebie) :D
Weteran dróg
Na co dzień jeżdżę GL500 V8 388KM
tom634

Postprzez wiesniak » wtorek 14 sierpnia 2007, 21:41

Ciekawe jaki miałoby to sens, jakby w jakimkolwiek samochodzie do sygnału świetlnego trzeba było włączać mijania :D.
wiesniak

Postprzez Piotrek00 » niedziela 06 stycznia 2008, 13:46

Witam , jutro mam egzamin, zaczynam się trochę denerwować, i niektóre rzeczy mi się mylą i zapominam.
Dlatego mam następujące pytania:

Egzamin zaczyna się od pokazania pod maską wymaganych rzeczy. Potem należy sprawdzić światła.. Czy egzaminator sam mówi jakie świtało mam sprawdzić ? np: Proszę sprawdzić działanie świateł mijania ?.
Czy trzeba sprawdzić także kierunkowskazy ?
Czy wszystkie światła sprawdzam po włączeniu zapłonu ?
chcąc sprawdzić przeciwmgielne najpierw włączam pozycyjne czy mijania ?
Czy drogowe włączam tylko za pomocą "pstryknięcia" "rączki" od kierunkowskazów raz od siebie . Czy muszę wtedy mieć włączone mijania , czy mogą być wyłączone -> wskaźnik na zerze.
i ostatnie : czy światła cofania da się sprawdzić tylko w taki sposób, że prosi się egzaminatora czy mógłby sprawdzić ( tak jak przy światłach stopu)

Sorry za dosyć głupie pytania ale stresować się zaczynam

sorry za ponaglanie, ale nie mogłem znaleźć tego w "szukaj"

Dziękuję za pomoc :P
Ostatnio zmieniony niedziela 06 stycznia 2008, 21:09 przez Piotrek00, łącznie zmieniany 1 raz
Piotrek00

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy