Pytanie z egzaminu teoretycznego.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Dwa Pytania 1.Hamowanie 2.Alkohol

Postprzez jasper1 » piątek 13 września 2013, 14:43

maryann napisał(a):Naucz się, żeby po alkoholu W OGÓLE nie jeździć!

Popieram, nauka ze wszech miar pożyteczna, tylko nie wystarczy do zdania egzaminu, a sądząc po pytaniach kolegi, to właśnie do egzaminu się przygotowuje.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Radhezz » piątek 13 września 2013, 15:09

maryann napisał(a):Znów teoria.
Naucz się, żeby po alkoholu W OGÓLE nie jeździć!

Głupota, po to są normy żeby się ich trzymać i wiedzieć kiedy np. na następny dzień można wyjechać. Nawet pół promila to nie jest dużo, o czym świadczą normy w innych państwach, w których zwyczajowo pije się mniej.

Mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę że wydłużenie czasu reakcji i osłabienie percepcji po alkoholu do pewnego stężenia niewiele odbiega od efektu który wywołuje zwykłe zmęczenie, które jak najbardziej jest legalne. 24 godziny bez snu jest jak jeden promil alkoholu we krwi, a w czasach roboty na busach zdarzało mi się jeździć po 38 godzin... I tak, to jest niebezpieczne, ale nie demonizujmy.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez jasper1 » piątek 13 września 2013, 15:47

Radhezz napisał(a):Mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę że wydłużenie czasu reakcji i osłabienie percepcji po alkoholu do pewnego stężenia niewiele odbiega od efektu który wywołuje zwykłe zmęczenie, które jak najbardziej jest legalne. 24 godziny bez snu jest jak jeden promil alkoholu we krwi, a w czasach roboty na busach zdarzało mi się jeździć po 38 godzin... I tak, to jest niebezpieczne, ale nie demonizujmy.

Faktycznie, wpływ zmęczenia i alkoholu na czas reakcji, percepcję, motorykę jest bardzo podobny, można przypuszczać, że wypadki z gatunku "nie zauważyłem" mogą mieć związek ze zmęczeniem.
Jest jedna zasadnicza różnica - przy zmęczeniu nie ma euforii i obniżenia krytycyzmu, które są typowe dla 0,3 - 0,5 promila.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Felusiek » piątek 13 września 2013, 16:39

JESTEM OSOBĄ NIE PIJĄCA CHODZI MI I TEST
POZDRAWIAM WSZYSTKICH CO SPINAJĄ DUPE '''ZNAWCY'''
Felusiek

CIĄGŁA

Postprzez Felusiek » czwartek 03 października 2013, 19:31

Witam w Poniedziałek mam egzamin i mam pare pytań.
1.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e05 ... 6d7bf.html
odpowiedź to NIE ale jak to rozpoznać?

2.Temat rzeka, jak to jest z tym przewozeniem Dzieci ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0af ... 95ac6.html
Felusiek

Re: CIĄGŁA

Postprzez LeszkoII » czwartek 03 października 2013, 20:26

odp.1. Przeciwne kierunki rozdziela linia podwójnie ciągła (+ jeszcze inne linie, ale tego nie będzie na egzaminie :) )

odp. 2. Na tylnym siedzeniu może siedzieć bez fotelika lub siedziska dziecko, które albo ma więcej niż 12 lat albo jest wyższe niż 150cm. Więc teoretycznie 6 letni wielkolud powyżej 150cm może korzystać z samej kanapy+pasy.
Na przednim, dziecko do 12 lat, niezależnie od wzrostu musi korzystać z fotelika (nie wolno mu siedzieć na podstawce).
Na przednim, dziecko, niezależnie od wzrostu i wieku, nie może być ustawione w foteliku tyłem do kierunku jazdy wtedy, gdy samochód wyposażony jest w poduszkę powietrzną dla pasażera na tym siedzeniu. Wyposażony = poduszka jest wyłączona lub nieobecna.

Jak coś pomyliłem(nie sądzę) - poprawić.
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

ZYGZAK

Postprzez Felusiek » czwartek 03 października 2013, 20:26

W pon mam egzamin wiec mam pare wątpliwosci..

jak to jest z tym
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b03 ... 28654.html

można przez to przejechac ? ale czy wolno sie na tym zatrzymac ?
Felusiek

Re: ZYGZAK

Postprzez LeszkoII » czwartek 03 października 2013, 20:34

To linia P-17. Zakaz zatrzymywania(w tym również zatrzymywania wynikającego z warunków lub przepisów o ile ktoś znajdzie w ogóle powód dla takiego typu zatrzymania się) na całej długości linii innych pojazdów, niż mogące zatrzymać się na przystanku np. autobusy MPK.
Jeździć po tej linii można wykluczając ryzyko, że nagle przed pojazdem ruch stanie a Ty się zatrzymasz np. w korku na tej linii.

P.S. Czy musisz zakładać do każdego pytania osobny temat????
"Specjalista to ktoś, kto wie wszystko o czymś i nie wie nic o czymkolwiek innym. W miarę postępów specjalizacji, to w końcu specjalista będzie to ktoś taki, kto wie wszystko o niczym i nie wie niczego o wszystkim" - śp. Józef Kossecki
LeszkoII

Re: ZYGZAK i INNE

Postprzez Brunet » piątek 04 października 2013, 11:09

Felusiek napisał(a):W pon mam egzamin wiec mam pare wątpliwosci..

Kolego mam nadzieję, że to nie egzamin państwowy, masz jeszcze braki w wiedzy teoretycznej.
Proponuję za to przez weekend albo dłużej jeśli trzeba, nie zajmować się sprawami mniej ważnymi i dokładnie przeanalizować książkę.

LeszkoII odpowiedział już na Twoje pytania, ale może coś dodam.
Linie ciągłe oddzielające pasy ruchu mamy dwie (dwa rodzaje). Pojedynczą i podwójną. To da się rozpoznać.
Pojedyncza oddziela pasy ruchu o tych samych kierunkach, a podwójna pasy ruchu o przeciwnych kierunkach.
W sprawie zygzaka, to jest to linia przystankowa, a na przystanku zatrzymywać się nie można jeśli jest to zatrzymanie spowodowane Twoimi potrzebami (Ty chciałeś się zatrzymać).
Zakazy zatrzymania wynikające z przepisów lub znaków drogowych dotyczą tylko zatrzymań spowodowanych naszymi potrzebami. Więc jeśli chciałbyś tu wysadzić kolegę to łamiesz zakaz, ale jeśli policjant każe Ci zatrzymać się w tym miejscu to się zatrzymujesz i nie łamiesz zakazu. Dlaczego? Ponieważ polecenia dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli mają pierwszeństwo przed ogólnymi przepisami.

Powodzenia w nauce
Brunet

Przejazd kolejowy

Postprzez Felusiek » piątek 04 października 2013, 15:34

Nurci mnie jedno pytanie...
miałem ostatnio pytanie czy przejazd kolejowy znajduje sie wiecej czy mniej niż 100m

http://www.v10.pl/prawo/znaki/g-1d.png

ten znak chyba był..

pomoze ktos?
Felusiek

Re: Przejazd kolejowy

Postprzez Cyberix » piątek 04 października 2013, 15:46

Cyberix

Postprzez Felusiek » piątek 04 października 2013, 19:01

mozesz wytłumaczyc ?
Felusiek

Postprzez LeszkoII » piątek 04 października 2013, 19:23

Znak G-1 z trzema kreskami umieszcza się na jednym słupku ze znakiem ostrzegawczym A-9 lub A-10. Znak ostrzegawczy obowiązuje od miejsca jego ustawienia do odległości zależnej od prędkości dopuszczalnej na danym odcinku. Czyli gdy np. max. prędkość dopuszczalna wynosi 60 km/h, to przejazdu kolejowego należy się spodziewać nie dalej niż 100m.
§ 3. 2. Odległość znaku ostrzegawczego od miejsca niebezpiecznego wynosi od 150 m do 300 m na drogach, na których dopuszczalna prędkość pojazdów przekracza 60 km/h, a do 100 m na pozostałych drogach.

Można iść bardziej precyzyjna ścieżką... znak G-1a (trzy kreski) stosuje się nie dalej niż 100m oraz nie bliżej niż 50m od przejazdu, przy max. dopuszczalnej prędkości do 60km/h.
LeszkoII

Postprzez Henq » piątek 04 października 2013, 19:29

Felusiek napisał(a):Nurci mnie jedno pytanie...
miałem ostatnio pytanie czy przejazd kolejowy znajduje sie wiecej czy mniej niż 100m

http://www.v10.pl/prawo/znaki/g-1d.png

ten znak chyba był..

pomoze ktos?

Wszystko zależy od prędkości na drodze do 60km/h umieszcza się w odległości 100m więc ani nie mniej ani nie więcej :|
Powyżej 60km/h od 150 do 300m więc więcej
Ważne czy było coś jeszcze w tym pytaniu np ograniczenie prędkości, teren zabudowany, czy zielona tabliczka miejscowości?
Im lepszy samochód terenowy - tym traktor musi dalej jechać.
Henq

Postprzez Cyberix » piątek 04 października 2013, 20:46

Henq napisał(a):Wszystko zależy od prędkości na drodze do 60km/h umieszcza się w odległości 100m więc ani nie mniej ani nie więcej

Chyba trochę przesadziłeś, to jest "do 100 metrów" a nie "w odległości 100 metrów" ...
Cyberix

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy