Warszawa-budzące wątpliwości polecenia egzaminatorów.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Warszawa-budzące wątpliwości polecenia egzaminatorów.

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 czerwca 2011, 00:01

najwazniejsze:
Ad.5 Właśnie to samo miałem na mysli- są sytuacje, gdzie nie ma czau zastanawiac sie, czy słusznie uzyto hamulca , czy nie.
W takiej sytuacji najwazniejsze jest bezpieczeństwo i brak dzwona.
Co prawda mozna rozwazać, czy w takiej sytuacji nie powtarzac egzaminu z automatu, bez pisania odwołań-taka moja propozycja.
Czy bede zbyt nachalny , gdy zapytam sie gdzie egzaminujesz ? :)

dalej;
ad.4 nie wiem, czy to byłoby dobre, ale gdyby kazdy instruktor musiał "zaprosić" kontrolę na jazdy np 10 godzin w roku czy cos w tym stylu.
Ewentualnie warsztaty w WORDach.Zaprasza sie instruktora i daje mu sie kursanta do wyszkolenia pod okiem szanownej komisji ( rejestracja dzwieku i obrazu-pózniej analiza).To jest wykonalne- a z dnia na dzień nikt swojego warsztatu nie podniesie o kilka poziomów.
Może byc również "tajemniczy klient"

Chodzi mi jeszcze o to mityczne 30% zdających z ogółu. Czasami zdaja takie osoby, ze ewidentnie widać że egzaminatorowi brakowało jednej czy dwóch dusz do kompletu.

No dobra- ja bede dalej narzekał, a Ciebie w takim ukladzie bede prosił o weryfikacje czy mam rację :)
Najlepszego !
szerszon

Postprzez mshtal » poniedziałek 06 czerwca 2011, 22:29

ad5.
załącznik nr 5 [rozporządzenia w sprawie szkolenia i egzaminowania, etc.]
§ 12. (...)
3. Oceniając kwalifikacje osoby egzaminowanej egzaminator zwraca szczególną uwagę na:
1) sposób wykonywania manewrów na drodze;
2) zachowanie wobec innych uczestników ruchu drogowego;
3) umiejętność oceny potencjalnych lub rzeczywistych zagrożeń na drodze;
4) skuteczność reagowania w przypadku powstania zagrożenia;
5) dynamikę i kulturę jazdy;
6) sposób używania mechanizmów sterowania pojazdem.

więc na podstawie:
§ 30. (...)
4. Egzamin zostaje przerwany przez egzaminatora, jeżeli: (...)
2) zachowania osoby egzaminowanej świadczą o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego;

brak reakcji może być odzwierciedleniem tego zapisu.
Pamiętajmy, że egzamin praktyczny jest oceniany przez egzaminatora w czasie rzeczywistym, więc to on "czuje" i on reaguje. Oczywiście nikt nie jest nieomylny i w takim razie można się wycofać z decyzji i jechać dalej uzasadniając swoją reakcję, natomiast obligatoryjne i urzędowe powtarzanie egzaminu w każdej z tych sytuacji w mojej ocenie byłoby nie na miejscu.

ad4.
ustawa o kierujących pojazdami, etc.
Art. 27.
1. Kierownik ośrodka szkolenia kierowców jest obowiązany: (...)
5) umożliwić osobie upoważnionej przez starostę przeprowadzenie kontroli wymaganej
dokumentacji, kontroli prowadzonych zajęć oraz uczestnictwo w tych
zajęciach;

Art. 43. (...)
2. Przy sprawowaniu nadzoru ze starostą współpracują:
1) starostowie, na których obszarze działania znajduje się infrastruktura ośrodka;
2) Policja – w zakresie kontroli wykonywania praktycznej nauki jazdy prowadzonej
poza ośrodkiem szkolenia kierowców;
3) wojewódzkie ośrodki ruchu drogowego – w zakresie pomocy merytorycznej
oraz przekazywania informacji o wynikach egzaminu państwowego uzyskiwanych
przez osoby, które ukończyły szkolenie w danym ośrodku szkolenia kierowców;

(...)
3. W przypadku podjęcia współpracy w zakresie pomocy merytorycznej, o której mowa
w ust. 2 pkt 3, starosta zawiera porozumienie z dyrektorem wojewódzkiego
ośrodka ruchu drogowego określające warunki udziału przedstawiciela wojewódzkiego
ośrodka ruchu drogowego w kontroli, o której mowa w ust. 1 pkt 2, oraz zasady
finansowania tej współpracy.

i niemalże cały Art. 44.
więc jakby w tej kwestii wszystko przed nami, może będzie lepiej.

szerszon napisał(a):Chodzi mi jeszcze o to mityczne 30% zdających z ogółu. Czasami zdaja takie osoby, ze ewidentnie widać że egzaminatorowi brakowało jednej czy dwóch dusz do kompletu.

faktycznie mityczne 30%...

łatwo to wyjaśnić, tak jak czasami Tobie się wydaje, że osoba fajnie sobie radzi za sterem a na egzaminie stres bierze górę i uderza w tyczkę na placu tak czasami osoba, która niekoniecznie na jazdach prezentuje swoje kwalifikacje na egzaminie wznosi się na wyżyny...
tak to czasami bywa!
mshtal

Postprzez szerszon » poniedziałek 06 czerwca 2011, 22:59

mshtal napisał(a):
łatwo to wyjaśnić, tak jak czasami Tobie się wydaje, że osoba fajnie sobie radzi za sterem a na egzaminie stres bierze górę i uderza w tyczkę na placu tak czasami osoba, która niekoniecznie na jazdach prezentuje swoje kwalifikacje na egzaminie wznosi się na wyżyny...
tak to czasami bywa!

Jak mi sie ktos nie rozglada na skrzyzowaniach to cieżko mi uwierzyc,ze zacznie to robic na egzaminie.
Raczej szczęśliwy zbieg okoliczności, ze nic nie jechało :)
A stresik na placu to inna sprawa- ostatnio 3 dziewuchy( myslalem, ze zamorduje) przejechały cały łuk i trzepneły w ostatnia srodkową tyczkę. :eek2:
szerszon

Postprzez mshtal » poniedziałek 06 czerwca 2011, 23:05

tak też notorycznie się zdarza...
a co do obserwacji na skrzyżowaniu, to pamietajmy że wynik egzaminu w żadnym razie nie powinien być uzależniony od szczęścia typu jechało/nie jechało, ocena sytuacji się liczy i sposób zachowania, na podstawie wcześniej przytoczonych przeze mnie zapisów
mshtal

Postprzez htm-ziajka: doradca » wtorek 07 czerwca 2011, 11:26

mshtal napisał(a): (...) to pamietajmy że wynik egzaminu w żadnym razie nie powinien być uzależniony od szczęścia typu jechało/nie jechało, (..)

teoretycznie zgoda, ale!

- każdemu może zdarzyc się gorszy dzień,
- nawet drobiazg juz na początku egzaminu może zdecydować o jego negatywnym przebiegu
htm-ziajka: doradca

Postprzez rusel » wtorek 07 czerwca 2011, 16:20

przy oblanym egzaminie powinien dostac płytke z przebiegiem tego egzaminu.

juz widze nowe dzialy na forum od przegladania i analizy tych filmow
rusel

Postprzez lith » wtorek 07 czerwca 2011, 17:15

jak skana z karty przebiegu egzaminu nikt nie chce wrzucac to rzeczywiście... :twisted: ...a jak by ktos wrzucił to azwyczaj miałby juz ku temu powód i rzeczywiście coś z egzaminem byłoby niejasnego.
lith

Postprzez szerszon » wtorek 07 czerwca 2011, 21:45

Ale takie płytki uzdrowiłyby sytuacje w znacznym stopniu. O ile mniej byłoby pomówień o nieprawiedliwą ocenę.
szerszon

Postprzez rusel » wtorek 07 czerwca 2011, 21:49

Ale takie płytki uzdrowiłyby sytuacje w znacznym stopniu

moze jeszcze zamazac twarz egzaminatora? trzeba bedzie zatrudnic speca od obrobki tych filmow zanim wydadza te hity kursantom
rusel

Postprzez skov » wtorek 07 czerwca 2011, 22:07

szerszon napisał(a):Ale takie płytki uzdrowiłyby sytuacje w znacznym stopniu. O ile mniej byłoby pomówień o nieprawiedliwą ocenę.

nic by to nie uzdrowiło. Kamera nie oddaje pełnej sytuacji na drodze, jest tylko pomocna w niektórych sporach.
Decyzję o wyniku podejmuje egzaminator, posiadający odpowiednie kwalifikacje i to on jest osobą uprawnioną do oceny zachowania na drodze. Nagrania niech ogląda ten co się nie zgadza z wynikiem i dajmy na to instruktor a nie wujek Kazik co jak zdawał to wystarczyło się 200m do przodu przejechać .
Pomówienia o nieprawidłową ocenę będą zawsze na każdym egzaminie. Znam sytuację w której po egzaminie teoretycznym zdający wychodzi z sali i krzyczy : oblał nie <&%#$@>..n! :D
skov

Postprzez szerszon » wtorek 07 czerwca 2011, 22:47

właśnie o instruktora mi chodziło- ale Twoja propozycja jest sensowna.
szerszon

Postprzez lith » środa 08 czerwca 2011, 02:09

Też jestem za tym, żeby z monitoringu korzystać tylko jak jest realna potrzeba i też z obostrzeniami... teraz jest imo ok. Nie powinno byc tak, że cała praca egzaminator bedzie krązyła sobie beztroskow necie... zanim ktos będzie za czymś takim niech sobie kamerkę zainstaluje w miejscu pracy i wrzuca nagrania/ podeśle linka tak, żeby każdy mógl prześledzić sobie jego dzień pracy... średnio komfortowa sytuacja. Rozumiem monitoring żeby nie dochodziło do nadużyć, ale bez przesady, nie żeby zaraz każdy mógł z tego do woli korzystać.
lith

Postprzez bolcik » środa 08 czerwca 2011, 19:07

lith, malo jest takich zakladow pracy gdzie jest monitoring? sam pracowalem w kilku takich i jakos nigdy mi to nie przeszkadzalo. jest to tak naturalne jak odbijanie karty magnetycznej przy wejsciu do odpowiedniego dzialu fabryki. tak sie sklada ze coraz wiecej jest takich miejsc gdzie praca jest na bieżąco sprawdzana. komputery sa monitorowane 24h/dobe i sprawdzane jest nie tylko czy osoba nie próbuje wchodzic na zablokowane strony ale tez ile czasu jest aktywny sprzet i z jakiego programu korzysta. w prywatnych klinikach tez mozna sie spotkac z monitoringiem gdzie sprawdza sie jak lekarze pracuja i czy nie przyjmuja lapowek. naprawde nie rozumiem czemu monitoring nie mialby byc dostepny kazdemu. przeciez jesli ktos mnie z czegos egzaminuje i nie w sposob ustny tylko pisemny po otrzymaniu oceny mam prawo poznac co zrobilem zle. jesli ktos sie boi swojego werdyktu badz tego jak sie zachowal to znaczy ze ma cos na sumieniu.
cman: "W temacie nie będę zabierał głosu, natomiast bzdury, które konsekwentnie wypisujesz muszę prostować."
"Mogę odpowiadać na argumenty" i to wszystko w jednym poscie :) rozdwojenie jazni?
bolcik

Postprzez rusel » środa 08 czerwca 2011, 19:20

jest pewna roznica miedzy monitoringiem a dystrybucja w formie dvd
rusel

Postprzez bolcik » środa 08 czerwca 2011, 20:12

egzamin to egzamin. wyobrazasz sobie ze piszesz cos ktos Ci to poprawia a nastepnie nie widzisz tego co poprawil? nierozumiem skad ten strach przed uczynieniem egzaminow jawnymi. przeciez egzaminatorzy sa swietnie przygotowani... sam bym z checia teraz zobaczyl jak jechalem na egzaminie. poza tym nawet taka matura jest do ciaglego wgladu i jesli pojde do swojej szkoly to maja obowiazek mi pokazac ja.
cman: "W temacie nie będę zabierał głosu, natomiast bzdury, które konsekwentnie wypisujesz muszę prostować."
"Mogę odpowiadać na argumenty" i to wszystko w jednym poscie :) rozdwojenie jazni?
bolcik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy