Pinhead napisał(a):Mówisz o rzeczach nie mających żadnego oparcia prawnego czyli to po prostu "według Ciebie" a nie zasad egzaminacyjnych opartych na konkretnej ustawie.
Najpierw ustawa:
Zasady przeprowadzania egzaminu praktycznego
§ 9.1. Egzamin praktyczny polega na [...] wykonaniu w ruchu drogowym programu egzaminacyjnego: [...]
zgodnie z przepisami ruchu drogowego i techniką kierowania pojazdem.
i druga:
Zatrzymanie pojazdu
Art. 46.2.
2. Kierujący pojazdem, zatrzymując pojazd na jezdni,
jest obowiązany ustawić go jak najbliżej jej krawędzi oraz równolegle do niej.A teraz cos ode mnie:
Kryteria wykonania poszczególnych zadań konieczne są tam, gdzie nie wynikają one z zasad ruchu (jak np. jedna dozwolona korekta przy parkowaniu, wjazd przodem/tyłem przy zawracaniu). Bezsensem byłoby precyzowanie kryteriów zadań, jednoznacznie określonych przez przepisy, bo
egzamin jest właśnie po to, żeby sprawdzić, czy kandydat na kierowcę umie je zastosować !.
bolcia napisał(a):Ja się zatrzymuję z prędkości około 50 km/h setki zarazy dojeżdżając do świateł. Za każdym razem mam zjeżdżać na bok?
Zacznij od przeczytania, czym się różni zatrzymanie z woli kierowcy od zatrzymania, wynikającego z warunków ruchu. Następnie zapoznaj się z art. 46.1, 46.2, to poznasz wiedzę tajemną o zatrzymywaniu na drodze. A na zakończenie okiełznaj hormonki i stonuj wypowiedzi, bo to publiczne forum, a nie pogaduszki psiapsiółek.