Hamowanie do zatrzymania w wyznaczonym miejscu!Co i jak?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez sankila » piątek 23 lipca 2010, 22:07

Pinhead napisał(a):Czyli jeśli obok wyznaczonego miejsca jest parking to powinna zgodnie ze sztuką kierowania zakończyć jazdę parkowaniem ? :)

Tak, a jeśli stanie koło cpn-u, to powinna zatankować :lol:

Kandydat na kierowcę powinien mieć odruch, żeby zatrzymując się, zjeżdżać na bok, zarówno ze względu na swoje bezpieczeństwo, jak i innych kierowców. I nie ma tłumaczenia, że "tego nie było w opisie", bo to wynika z przepisów, które powinien znać.
Czarno widzę takie odwołanie, bo zatrzymanie na środku pasa podciągnęłabym pod stwarzanie zagrożenia dla br.
sankila

Postprzez Pinhead » sobota 24 lipca 2010, 00:31

Mówisz o rzeczach nie mających żadnego oparcia prawnego czyli to po prostu "według Ciebie" a nie zasad egzaminacyjnych opartych na konkretnej ustawie.
Pinhead

Postprzez disaster » sobota 24 lipca 2010, 00:53

Gdyby jeszcze były takie konkretne ustawy.
Okazuje się, że nie da się jednoznacznie określić zasad zachowania na rondzie, a co dopiero taki drobiazg jak hamowanie na egzaminie.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Pinhead » sobota 24 lipca 2010, 01:07

"Hamowanie od prędkości co najmniej 50 km/h do zatrzymania w wyznaczonym miejscu (manewr może być wykonany na placu manewrowym ośrodka egzaminowania) - manewr nie dotyczy kategorii T prawa jazdy"

Ale tu jest wszystko jasne.
Pinhead

Postprzez Bolcia » sobota 24 lipca 2010, 18:36

sankila napisał(a):
Pinhead napisał(a):Czyli jeśli obok wyznaczonego miejsca jest parking to powinna zgodnie
Kandydat na kierowcę powinien mieć odruch, żeby zatrzymując się, zjeżdżać na bok, zarówno ze względu na swoje bezpieczeństwo, jak i innych kierowców. I nie ma tłumaczenia, że "tego nie było w opisie", bo to wynika z przepisów, które powinien znać.
Czarno widzę takie odwołanie, bo zatrzymanie na środku pasa podciągnęłabym pod stwarzanie zagrożenia dla br.

Zadziwiające. Ja się zatrzymuję z prędkości około 50 km/h setki zarazy dojeżdżając do świateł. Za każdym razem mam zjeżdżać na bok? A po co? Żeby jadąca przypadkiem za mną policja pomyslała, że jadę pod wpływem? lol!

Radzę zacząć myśleć. Żaden zdrowy umysłowo egzaminator nie da zadania zatrzymania się jeśli na drodze jest dużo samochodów. Zadanie takie dostaje się na pustej drodze i niezwłocznie po zatrzymaniu rusza się dalej...
Bolcia

Postprzez sankila » niedziela 25 lipca 2010, 00:47

Pinhead napisał(a):Mówisz o rzeczach nie mających żadnego oparcia prawnego czyli to po prostu "według Ciebie" a nie zasad egzaminacyjnych opartych na konkretnej ustawie.

Najpierw ustawa:
Zasady przeprowadzania egzaminu praktycznego
§ 9.1. Egzamin praktyczny polega na [...] wykonaniu w ruchu drogowym programu egzaminacyjnego: [...] zgodnie z przepisami ruchu drogowego i techniką kierowania pojazdem.

i druga:
Zatrzymanie pojazdu
Art. 46.2.
2. Kierujący pojazdem, zatrzymując pojazd na jezdni, jest obowiązany ustawić go jak najbliżej jej krawędzi oraz równolegle do niej.

A teraz cos ode mnie:
Kryteria wykonania poszczególnych zadań konieczne są tam, gdzie nie wynikają one z zasad ruchu (jak np. jedna dozwolona korekta przy parkowaniu, wjazd przodem/tyłem przy zawracaniu). Bezsensem byłoby precyzowanie kryteriów zadań, jednoznacznie określonych przez przepisy, bo egzamin jest właśnie po to, żeby sprawdzić, czy kandydat na kierowcę umie je zastosować !.

bolcia napisał(a):Ja się zatrzymuję z prędkości około 50 km/h setki zarazy dojeżdżając do świateł. Za każdym razem mam zjeżdżać na bok?

Zacznij od przeczytania, czym się różni zatrzymanie z woli kierowcy od zatrzymania, wynikającego z warunków ruchu. Następnie zapoznaj się z art. 46.1, 46.2, to poznasz wiedzę tajemną o zatrzymywaniu na drodze. A na zakończenie okiełznaj hormonki i stonuj wypowiedzi, bo to publiczne forum, a nie pogaduszki psiapsiółek.
sankila

Postprzez Pinhead » niedziela 25 lipca 2010, 12:51

Nie bierzesz pod uwagę instrukcji egzaminowania. Już samo zadanie egzaminacyjne z rozpędzeniem auta i zatrzymaniem nie jest normalną jazdą w ruchu miejskim. Jest to zadanie którego kryteria oceny są określone i składają się jedynie z 2 punktów. Rozpędzenie do min 50km/h i zatrzymanie tam gdzie wskazał egzaminator. Nie wymyślaj kolejnych bzdur z własnych interpretacji wybranych przez ciebie ustaw tylko trzymaj się instrukcji egzaminowania bo ta w przeciwieństwie do pord jest znacznie prościej i dokładniej opracowana. Miejsce wskazuje egzaminator i dokładnie tam gdzie wskazał ma zatrzymać się kandydat na kierowce.
Pinhead

Postprzez longer1231 » niedziela 25 lipca 2010, 16:32

A we Wrocławiu egzaminatorzy sie wycwanili. W 70% egzaminów każą wykonać ten manewr w zatoczce autobusowej (nie ma tam przystanku). I nikt nie ma problemu z jakimś krawężnikiem.
longer1231

Postprzez ixi25 » niedziela 25 lipca 2010, 16:51

longer1231 napisał(a):w zatoczce autobusowej (nie ma tam przystanku).

To dlaczego, to ma być zatoka autobusowa??
http://www.youtube.com/watch?v=aYSixusn ... r_embedded

http://etransport.pl/film840.html

Doświadczenie z egzaminem - 5podejść.
Doświadczenie za kierownicą - ponad 500000 km oraz 17 krajów EU.
ixi25

Postprzez disaster » niedziela 25 lipca 2010, 18:14

ixi25 napisał(a):
longer1231 napisał(a):w zatoczce autobusowej (nie ma tam przystanku).

To dlaczego, to ma być zatoka autobusowa??

Pewnie kiedyś przystanek był i się nazwa została ;)
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez longer1231 » niedziela 25 lipca 2010, 18:41

Dokładnie, kiedyś pełniła funkcję przystanku lecz ten zlikwidowano i została charakterystyczna dla autobusów zatoka. Dodam ze jest to ulica Gazowa.
longer1231

Postprzez sankila » wtorek 27 lipca 2010, 01:47

Pinhead napisał(a): dokładnie tam gdzie wskazał ma zatrzymać się kandydat na kierowce.

- proszę zatrzymać się na wysokości słupa (polecenie mało prawdopodobne) - zatrzymanie na torze jazdy;
- proszę zatrzymać się przy słupie (obok/koło) - zjazd do krawężnika.

Egzaminowany powinien rozumieć polecenia, wydawane w języku polskim. Dla mnie EOT.
sankila

Postprzez Pinhead » wtorek 27 lipca 2010, 12:39

Przy słupie to przy słupie, po co komplikować prostą sprawę jakimś krawężnikiem i wymyślonymi zasadami. Piszesz że "polecenie mało prawdopodobne" - skąd ta wiedza ? Jesteś egzaminatorem albo instruktorem ? Pracujesz w MORD/WORD ? Czy może znowu jest to na zasadzie "wydaje mi się" ?
Pinhead

Re: Hamowanie do zatrzymania w wyznaczonym miejscu!Co i jak?

Postprzez Demos » środa 04 czerwca 2014, 10:33

Przepraszam, że odkopuje tak stary temat, jednak mam wielki problem, ponieważ niektórzy twierdzą, że przy tym manewrze trzeba używać kierunkowskazu (prawego do zatrzymania, lewego do ruszenia) - mój instruktor twierdził, że jeśli dam kierunkowskaz będzie dobrze, bez też będzie dobrze, a ja muszę wiedzieć jak będzie dobrze na 100%. Jak mieliście egzamin i to robiliście to używaliście kierunkowskazu?
04.06.2014 - TEORIA (+)
17.06.2014 - PLAC (?), MIASTO (?)
Demos

Re: Hamowanie do zatrzymania w wyznaczonym miejscu!Co i jak?

Postprzez Oisin » środa 04 czerwca 2014, 12:56

Demos napisał(a):Jak mieliście egzamin i to robiliście to używaliście kierunkowskazu?

Nie. Ten element miałem na pustej drodze i zatrzymałem się bez użycia kierunkowskazu. Podjechałem do prawej krawędzi jezdni ale nie sądzę żeby te ~25 cm które "podjechałem" do krawężnika narzucało na mnie obowiązek używania kierunkowskazu. Natomiast gdybym zatrzymywał się na poboczu drogi, w zatoczce etc. to kierunku bym użył.
Oisin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy