Nowe zasady egzaminowania od 9 czerwca 2009

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez skov » środa 10 czerwca 2009, 15:47

w tej sprawie nic się nie zmieniło.
skov

Postprzez kylos91 » środa 10 czerwca 2009, 16:52

Odnośnie pierwszych wyników egzaminu wg nowych zasad to chyba pozytywnie się przyjęły jak chodzi o zdawalność egzaminów. Bowiem jak informuje kurier lubelski (http://www.kurierlubelski.pl/module-dzial-viewpub-tid-9-pid-72941.html):
"Egzamin na prawo jazdy zdało wczoraj w Lublinie nieco więcej osób niż zwykle. - Trudno jednak mówić, że to zasługa nowych zasad czy po prostu trafił się dobry dzień - tłumaczy Ryszard Pasikowski, dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Lublinie. (...)".
Ostatnio zmieniony środa 10 czerwca 2009, 16:53 przez kylos91, łącznie zmieniany 1 raz
kylos91

Postprzez Danieloooo20 » środa 10 czerwca 2009, 19:08

2) Uzupełniono przepisy dotyczące „Zachowań osoby egzaminowanej świadczących o możliwości stworzenia zagrożenia bezpieczeństwa ruchu drogowego” o zapis: „Dwukrotne nieprawidłowe wykonanie zadania ruszanie z miejsca oraz jazda pasem ruchu do przodu i tyłu”. Oznacza to istotną zmianę w stosunku do dotychczasowych zasad zdawania na kat. B1 i B. Według nowych przepisów egzamin zostanie przerwany z wynikiem negatywnym po dwukrotnym, nieprawidłowym wykonaniu zadania egzaminacyjnego.

Czyli mam rozumieć ze jak auto zgaśnie 2 razy to po egzaminie ... :shock:

No to w Jastrzębiu zdawalność jeszcze bardziej spadnie ...
Danieloooo20

Postprzez skov » środa 10 czerwca 2009, 19:23

Jeżeli chodzi o 2 zadanie to generalnie tak. Płynne ruszenie przeniesiono do zadania 2. Wcześniej było podobnie tyle, że w zadaniu 1. Też było "po egzaminie" lecz można było zwiedzić jeszcze miasto. Teraz nie zwiedzamy.
skov

Postprzez Danieloooo20 » środa 10 czerwca 2009, 19:54

skov napisał(a):Jeżeli chodzi o 2 zadanie to generalnie tak. Płynne ruszenie przeniesiono do zadania 2. Wcześniej było podobnie tyle, że w zadaniu 1. Też było "po egzaminie" lecz można było zwiedzić jeszcze miasto. Teraz nie zwiedzamy.

Chyba sie zakręciłem ...

Mam na myśli czy jak zgaśnie 2 razy na mieście np przy zawracaniu to egzamin oblany bo na placu - wzniesienie 2 razy zgaśnie to wiem że egzamin oblany ... :roll:
Danieloooo20

Postprzez kierowca25 » piątek 12 czerwca 2009, 08:50

Tak,jak na mieście zgaśnie 2 razy to koniec egzaminu. Co do zmian to przecież bywało tak,że można bylo przyjechac do WORDU jako"kierowca" a okazywało sie ze egazaminator informował ze w np. 13 minucie został popełniony taki a taki bład,a w 26min jeszcze gorszy bład dlatego tez wynik egzaminu NEGATYWNY.Teraz jest tak,ze egzaminator mowi o błedzie-jeśli jest to drobny bład jedziesz dalej-jesli jakis poważniejszy-przesiadka.Chyba tak jest lepiej co?? przynajmniej nie jeździ się po miescie nawet te 25min a nic jeszcze nie jest przesądzone-to tak moim zdaniem :D :D
Co do zmian z terii to wczoraj na WP pojawił sie arytkuł o nowych zasadach do konca roku-będa jakies zadania praktyczne,będzie trzeba wskazac jakies zagrozenia na drodze(chyba na filmikach) i jakies inne pierdoły,będzie chyba jeszcze gorzej niz było-prawko ma byc na czas probny 2 lata i takie tam rózne-troche juz chyba przesadzają :roll: :roll:
Prawda jest taka że na egazminie nic nie jest pewne-trzba poprostu tam isc i robic swoje-a co bedzie to bedzie-nie mozna sie poddawac,szkoda czasu,pieniedzy i calego zachodu.
Zycze powodzenia wszystkim!!!! :P :P
kierowca25

Postprzez Robis » piątek 12 czerwca 2009, 09:25

kierowca25 napisał(a):Tak,jak na mieście zgaśnie 2 razy to koniec egzaminu.

Proszę mi pokazać taki zapis w przepisach egzaminowania.
Nie ma takiego błędu jak: "Zgaśnięcie silnika". O ile nie utrudniasz ruchu to po zgaśnięciu 3-4 razy nadal możesz zdać egzamin.
Obrazek
04.06.2009 Teoria (+), Plac (+), Miasto (+)
Toyota Yaris Nr 38!
Robis

Postprzez Ladanieco » piątek 12 czerwca 2009, 10:00

c) ust. 4 otrzymuje brzmienie:
„4. Zachowaniem osoby egzaminowanej
Świadczącym o możliwości stworzenia za-
grożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogo-
wego jest:
1) działanie mogące skutkować stworze-
niem zagrożenia dla zdrowia lub życia
osób;
2) przejechanie kołem przez linie wyznacza-
jàce zewnętrzne krawędzie stanowisk;
3) najechanie albo potrącenie pachołka lub
tyczki;
4) dwukrotne nieprawidłowe wykonanie za-
dania ruszanie z miejsca oraz jazda pa-
sem ruchu do przodu i tyłu.”;

Znalazłem jeszcze jedną istotną zmianę. Do tej pory rozporządzenie wskazywało w paragrafie § 29. 1. 3) najechanie na pachołki lub tyczki. Czyli teraz również potrącenie tyczki skutkuje przerwaniem egzaminu.
Ladanieco

Postprzez Robis » niedziela 14 czerwca 2009, 09:56

Obrazek
Obrazek
04.06.2009 Teoria (+), Plac (+), Miasto (+)
Toyota Yaris Nr 38!
Robis

Postprzez kaperekk » niedziela 14 czerwca 2009, 19:22

Jak dla mnie to jest gorzej na tych nowych zasadach :) u mnie w Gdańsku ciężko żeby egzamin trwał 25 minut bynajmniej w godzinach szczytu.Ja zdałem prawko na nowych zasadach jeżdżąc dokładnie 40 minut ( po prostu był taki tłok , że nie zdążyłem wykonać programu w 25 minutach ).

Teraz nie zastosowanie się do znaku stop od razu kończy egzamin z wynikiem negatywnym a na starych zasadach była 2 szansa.

Teraz najechanie na linie na rękawie kończy od razu egzamin z wynikiem negatywnym a na starych zasadach była 2 szansa.

Z tego co się jeszcze zmieniło to nie można najechać na obszar wyłączony z ruchy "chodzi mi o znaki poziome" a na starych zasadach była 2 szansa.

No i najechanie np. na rondzie na kostkę - egzamin negatywny , na starych była 2 szansa..

Jeśli chodzi o 2 zadania na placu odnośne wskazania np.świateł mijania i poziomu oleju są opinie pozytywne i negatywne.
Jak dla mnie jest to fajnie lecz są i tacy co mówią "kurde wcześniej wykułem na blachę w kolejności co gdzie pokazywać a teraz pytanie na wyrywki ".

Ogółem sporo osób mówi , że zasady zmieniły się na gorsze ...
kaperekk

Postprzez ella » niedziela 14 czerwca 2009, 19:31

Teraz najechanie na linie na rękawie kończy od razu egzamin z wynikiem negatywnym a na starych zasadach była 2 szansa.

Przeczytaj dokładnie rozporządzenie bo to wcale nieprawda.
Polecam w skrócie opracowany
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=18757
punkt4
ella
Moderator

Postprzez scorpio44 » niedziela 14 czerwca 2009, 23:04

Jeszcze zaintrygowała mnie ta kostka na rondzie...
scorpio44

Postprzez kaperekk » niedziela 14 czerwca 2009, 23:27

ella napisał(a):

Przeczytaj dokładnie rozporządzenie bo to wcale nieprawda.
Polecam w skrócie opracowany
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=18757
punkt4

Przepraszam tutaj musiałem się przesłyszeć chociaż jestem pewien , że koleś przedstawiający nowe zasady tak oto mówił jak napisałem.
Z tym rękawem mogłem się przesłyszeć ale co do reszty na pewno nie :) pozdrawiam
kaperekk

Postprzez JaczaQ » poniedziałek 15 czerwca 2009, 21:18

kaperekk napisał(a):Z tym rękawem mogłem się przesłyszeć ale co do reszty na pewno nie :) pozdrawiam

Nie rozumiem, to jest druga szansa na łuku?
Początek kursu - 11.03.2009

Egzamin praktyczny (+) - 06.08.2009 (PORD Gdynia)

(8/13/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

(8/18/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
JaczaQ

Postprzez ella » poniedziałek 15 czerwca 2009, 21:36

JaczaQ napisał(a):
Nie rozumiem, ...

Widzę, że samo podanie linka (patrz wyżej) niewiele daje. To może to wstawię.
4. Podczas realizacji na placu manewrowym zadania nr 2, które dla wszystkich kategorii prawa jazdy (z oczywistym wyłączeniem kategorii A i A1) rozpoczyna się od ruszenia z miejsca, najechanie kołem na linię wyznaczającą zewnętrzną krawędź stanowiska jest błędem powodującym konieczność powtórzenia zadania. W przypadku kategorii B i B1 przejechanie kołem przez linię wyznaczającą zewnętrzną krawędź stanowiska powoduje konieczność przerwania egzaminu. W odniesieniu do kategorii B i B1 ten sam skutek powoduje również dwukrotne nieprawidłowe wykonanie tego zadania.

Oczywiście + reszta tego co było, kiedy można było mieć drugą szansę na powtórkę łuku (o tym sporo jest na forum a nawet w FAQ) Jako, że wątek dotyczy tylko zmian więc nie będę się rozpisywała o tym co było do tej pory.
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... kta+%B3uku
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... rka+%B3uku
ella
Moderator

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy