miros napisał(a):e halo a czytales reszte tematu? przeciez zostalo to juz powiedziane sto razy ze sa rozne metody jazdy po rondzie i to ze akurat tobie egzaminator uznal to za blad to wcale nie znaczy ze inni egzaminatorzy uznaja to za blad.
W dniu 27.12.2004 miałem zaszczyt wraz z innymi zinteresowanymi tematem instruktorami i właścicielami szkół jazdy uczestniczyć w oddaniu nowego oddziału WORD-u w Dąbrowie Górniczej.
Korzystając z okazji, że w jednej sali zebrała się cała świta WORD-u z Dyrektorami włącznie zapytałem o interpretację zachowania się przy dojeżdżaniu do ronda i zachowaniu się na rondzie.
Miałem na uwadze właśnie to aby inni instruktorzy i właściciele OSK usłyszeli od dyrektora nadzorującego egzaminy jakie /jednolite/ wymagania mają egzaminatorzy w województwie śląskim. :idea:
Cóż się dowiedziałem :
:arrow: Zasada jest jedna -
sygnalizujemy skręt w prawo mijając zjazd poprzedni przed właściwym zjazdem z ronda.
Jeżeli wjeżdżamy w pierwszą ulicę w prawo na rondzie to sygnalizujemy prawym kierunkowskazem przed rondem.
Tyle wyjaśnienia Dyrektora. Tak ja uczę i nie spotkałem się z podważeniem tego przez egzaminatorów.
Być może Katowice czy Dąbrowa Górnicza nie posiada tak rozbudowanych rond jak inne miasta np. Szczecin czy Warszawa ale wtedy należy słuchać swych instruktorów. ONI Z PEWNOŚCIĄ WIEDZĄ JAKIE WYMAGANIA MAJĄ EGZAMINATORZY NA WASZYM TERENIE. :wink:
!
Nie chcę rozpoczynać dyskusji na ten temat. Informuję tylko uczestników Forum o tym fakcie.
Pozdrawiam serdecznie wszystkich czytających a zwłaszcza Zagłębiaków