Okulary na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez kr-uk » poniedziałek 29 czerwca 2009, 12:47

Pojęcia nie mam, tak nam na kursie mówili o ile pamięć mnie nie myli.
kr-uk

Postprzez AgataChristi » poniedziałek 29 czerwca 2009, 14:33

Jeśli jest wpisane że osoba ma jeździć w okularach bądź w soczewkach w przypadku kontroli musi je mieć i bo inaczej zaplacisz mandat. I oczywiście jeśli masz też wpisany kod na okulary a nosisz soczewki to również otrzymasz mandat podczas kontroli. Trzeb na to uważać.
AgataChristi

Postprzez cman » poniedziałek 29 czerwca 2009, 15:34

kr-uk napisał(a):Pojęcia nie mam, tak nam na kursie mówili o ile pamięć mnie nie myli.

No, mnie też kiedyś jakaś doktorka wmawiała podobne bzdury. Ważne, żeby w nie nie wierzyć.
cman

Postprzez Amos » poniedziałek 29 czerwca 2009, 18:37

AgataChristi napisał(a):Jeśli jest wpisane że osoba ma jeździć w okularach bądź w soczewkach w przypadku kontroli musi je mieć i bo inaczej zaplacisz mandat. I oczywiście jeśli masz też wpisany kod na okulary a nosisz soczewki to również otrzymasz mandat podczas kontroli. Trzeb na to uważać.

A gdzie to niby jest wpisane na prawie jazdy? Te kody i informacje o okularach czy soczewkach?
Ja mam okulary, a na moim prawku nie ma jakichś tajemniczych kodów.
A może panowie policjanci sprawdzają to w CEPiKu przez radiowozowy internet??
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez cman » poniedziałek 29 czerwca 2009, 19:07

Jeżeli w orzeczeniu lekarskim był wpisany jakiś kod, to na prawku jest on wpisany w kolumnie nr 12.
cman

Postprzez Amos » wtorek 30 czerwca 2009, 11:40

Na moim prawku w kolumnie 12 nic nie ma.
Zatem mogę jeździć w okularach albo soczewkach albo zrobić sobie laserową korekcję wzroku i jest git...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Re: Okulary na egzaminie

Postprzez Kaja » niedziela 20 maja 2012, 12:45

Mnie w piątek prawie egzaminator nie dopuścił do egzaminu właśnie ze względu na to, że w orzeczeniu, które lekarz wystawił mi 5 lat temu mam brak okularów, a na egzaminie dla komfortu je założyłam. Nie mam dużej wady, ale przez te 5 lat wzrok się trochę zmienił. Na szczęście udało mi się go jakoś przekonać, że to tylko do czytania, do jazdy żeby wzroku nie psuć i mogę jeździć bez nich. Musiałam ściągnąć. Potem się mnie pytał czy jestem świadoma, że mogę zagrażać bezpieczeństwu, itp... Więc radzę, jeśli nie masz w orzeczeniu okularów to ich nie zakładaj. Dużo pewnie zależy też od egzaminatora.
Kaja

Postprzez JaczaQ » niedziela 20 maja 2012, 19:11

Ja na moich dwóch egzaminach miałem okulary na nosie mimo, że w orzeczeniu mam brak przeciwskazań. Na pewno zależy to od egzaminatora. Wolę mieć pustą tę rubrykę na prawku, bo zdarza mi się jeździć sporadycznie bez...
Początek kursu - 11.03.2009

Egzamin praktyczny (+) - 06.08.2009 (PORD Gdynia)

(8/13/09) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

(8/18/09) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
JaczaQ

Postprzez reassor » środa 23 maja 2012, 21:27

Ja mam wpisane okulary. Bo mam wadę na lewe oko - kompletnie nic nim nie przeczytam. Nie noszę ich na co dzień tylko leżą w samochodzie. Czasami po godzinie zauważę, że nie założyłem. A czasami jak założę to cała droga mi się mota. Zależy od dnia.
Dziś tak miałem i po dwu pasmówce jechałem 80 bo na tyle czułem się bezpiecznie.

Bez okularów umiem ocenić odległość mimo, że mam stygmatyzm. Przez lata mam tą kondycję i się nie pogarsza więc organizm wyrobił sobie chyba inny sposób na to.

Co do egzaminu to nie mam co napisać bob jechałem w okularach i mam napisane, że powinienem więc wszystko odpowiednio.

A do Kaja, która wspomniała o egzaminatorze, który czepiał się okularów - OMG czy ci ludzie już nie mają innych powodów, żeby się do kogoś dowalić? - ja rozumiem jeżdżą cały dzień z osobami bez uprawnień. Ale żeby być tak nachalnym to nie rozumiem(Może już zaliczył dozwoloną ilość ludzi na ten dzień? :) )
Kat.B - 24.02.2012 - Kat.B zdane :) (Mobilek Tychy)
Kat.A - 10.02.2016 - Teoria 71/74 (1 raz) :) (Radmar Tychy)
Kat.A - 11.04.2016 - Praktyka (1 raz) :) (Radmar Tychy)
reassor

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy