Dlaczego zdawalność na kat. B jest tak niska? (Ankieta)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dlaczego zdawalność egzaminu praktycznego na prawo jazdy kat. B jest w Polsce tak niska?

Czas głosowania minął wtorek 07 marca 2017, 05:18

1- Problem leży w samym egzaminie który jest nastawiony na oblewanie
9
36%
2- Mamy (statystycznie) najgorszych instruktorów w Europie
7
28%
3- Polacy są wyjątkowymi nieudacznikami z urodzenia
9
36%

Liczba głosów : 25

Re: Dlaczego zdawalność na kat. B jest tak niska? (Ankieta)

Postprzez Blacksmith » niedziela 05 marca 2017, 11:39

dylek napisał(a):Łuk i górka mają - co do zasadności obecności tego zadania na placu - sprawdzić elementarne umiejętności panowania nad pojazdem zanim się w ruch drogowy wybierzemy...

Bezsens!! Dyplom ukończenia kursu w OSK moim zdaniem jest wystarczającym dowodem, że elementarne umiejętności się posiada! A więc to co się dzieje na placu jest conajmniej nietaktowne, aby nie używać mocniejszych słów. Podam analogiczny przykład. Przychodzisz do mnie do firmy jako kandydat na pracownika i pokazujesz mi dyplom ukończenia uczelni. A ja przy Tobie dzwonie do tej uczelni aby zapytać tam czy rzeczywiście ją ukończyłeś. Jak byś się czuł jako dorosły człowiek?
dylek napisał(a): i ruszyć pod górkę, gdyby się takowa trafiła na mieście - to wyjeżdżamy

W dobie automatyzacji hamulca ręcznego gdzie wystarczy przycisk nacisnąć i przy ruszeniu hamulec automatycznie zwalnia... uważam za głupotę. W takim razie czemu nie ma zadania odpalania auta na korbę? Ja żądam aby było zadanie odpalania korbą, bo co jak takie auto się kiedyś trafi?
dylek napisał(a):Zadanie spełni swoją rolę - skończy się liczenie obrotów, a zacznie sprawdzanie panowania nad bryczką.

Jak najbardziej, ale daj mi zdawać na aucie na którym uczyłem się jeździć. A nie dajesz mi nowe auto i nie dasz nawet chwili aby wyczuć sprzęgło/hamulec. To jest wbrew logice. Bo idąc tą logiką to tak jakbyś powiedział, że w każdych butach chodzi się tak samo i są tak samo wygodne bo przecież but to but.
szerszon napisał(a):Absolutnie nie. Ma być jak na zachodzie. Zero łuku. I bardzo mi się ten pomysł podoba. Poważnie.

Widać moje starania aby wytłumaczyć ludziom najprostsze i logiczne rzeczy przynoszą efekty. :thumb2:
Ostatnio zmieniony niedziela 05 marca 2017, 12:03 przez Blacksmith, łącznie zmieniany 2 razy
Blacksmith

Postprzez zgredziatko » niedziela 05 marca 2017, 11:49

@Blacksmith: a może jeszcze OSK ma Ci sprzedać to auto, bo innego nie dasz rady ogarnąć ??
zgredziatko

Postprzez Blacksmith » niedziela 05 marca 2017, 12:00

zgredziatko napisał(a): a może jeszcze OSK ma Ci sprzedać to auto, bo innego nie dasz rady ogarnąć ??

Tysięczny raz powtórzę! Dam radę ogarnąć! Tylko jak kupię nowe auto to mogę sobie pojechać nawet lekko do przodu i pohamować, itd. Wystarczy nawet kilka razy i jest ok. I nikt mi za to PJ nie odbierze. A ludziom na egzaminie nie daje się nawet krótkiej chwili na zapoznanie się.
Blacksmith

Postprzez JAKUB » niedziela 05 marca 2017, 12:05

Cyryl - Nie zgadzam się, abyś mieszał kandydata (B) z kierowcom (C,D) i wypisujesz z jakich to odległych krańcow ludzi werbujesz (... w domyśle na kat B).
Podczas , gdy ja też wysyłałem kolegów - klientow do OSK w miastach z WORD. Tak jest porostu ekonomiczniej, bo osobówka w trasie jeżdzi taniej, lub odbierają.klienta z dworca (tak jeszcze taniej)
Z klientem podczas nauki jazdy zachowuje dystans "pedagogiczny". Pracuję na jego.korze (wiedzy) i pniu mózgowym (umiejętnościach) , nie interesują mnie jego problemy, wygląd czy (wg. Ciebie) poufne informacje. Podczas pracy widzę różne postawy i zachowania. Te pożądane utrwalam (przenoszę do pnia) te złe niweluje.
JAKUB

Postprzez jasper1 » niedziela 05 marca 2017, 12:12

Blacksmith napisał(a):Bezsens!! Dyplom ukończenia kursu w OSK moim zdaniem jest wystarczającym dowodem, że elementarne umiejętności się posiada! (...)Podam analogiczny przykład. Przychodzisz do mnie do firmy jako kandydat na pracownika i pokazujesz mi dyplom ukończenia uczelni. A ja przy Tobie dzwonie do tej uczelni aby zapytać tam czy rzeczywiście ją ukończyłeś. Jak byś się czuł?

Nigdy nigdzie nie dzwonię. Zawsze daję problem do rozwiązania i sprawdzam. Ci co coś potrafią czują się dowartościowani, reszta, która pcha się tam, gdzie jeszcze nie jest gotowa wejść, ma problem. Jasne?

W dobie automatyzacji hamulca ręcznego gdzie wystarczy przycisk nacisnąć i przy ruszeniu hamulec automatycznie zwalnia... uważam za głupotę.

Ilu poczatkujących kierowców jeździ takimi samochodami?
To jest wbrew logice. Bo idąc tą logiką to tak jakbyś powiedział, że w każdych butach chodzi się tak samo i są tak samo wygodne bo przecież but to but.

Nie widziałam jeszcze nikogo, kto utracił zdolność chodzenia z powodu zmiany butów, choć pewien dyskomfort można mieć. :D
szerszon napisał(a):Absolutnie nie. Ma być jak na zachodzie. Zero łuku. I bardzo mi się ten pomysł podoba. Poważnie.

Widać moje starania aby wytłumaczyć ludziom najprostsze i logiczne rzeczy przynoszą efekty. :thumb2:

:roll: Brak zdolności czytania ze zrozumieniem porażający.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez Cyryl » niedziela 05 marca 2017, 12:41

JAKUB napisał(a):Cyryl - Nie zgadzam się, abyś mieszał kandydata (B) z kierowcom (C,D) i wypisujesz z jakich to odległych krańcow ludzi werbujesz (... w domyśle na kat B)...
...Te pożądane utrwalam (przenoszę do pnia) te złe niweluje.

nie bardzo pamiętasz co napisałeś, podważyłeś nie treść moich wypowiedzi, ale samą moją obecność w tym temacie. i o to pytam Ciebie, nie innych.

a po utrwaleniu i niwelacji opowiadasz o tym innym?
Cyryl

Postprzez Blacksmith » niedziela 05 marca 2017, 12:47

jasper1 napisał(a):Zawsze daję problem do rozwiązania i sprawdzam. Ci co coś potrafią czują się dowartościowani

Dobra. Powiedzmy dla losowego przykładu, że chcesz zatrudnić operatora powierzchni płaskich (sprzątaczkę) i przed zatrudnieniem mówisz jej: "Zanim panią zatrudnię proszę dla próby umyć tu podłogę" ? Ja bym tak pomiatać ludźmi nie potrafił.
jasper1 napisał(a):Ilu poczatkujących kierowców jeździ takimi samochodami?

A jakie to ma znaczenie? Jakie sobie kupią takie mają.
Ostatnio zmieniony niedziela 05 marca 2017, 13:09 przez Blacksmith, łącznie zmieniany 3 razy
Blacksmith

Postprzez jasper1 » niedziela 05 marca 2017, 13:04

Blacksmith napisał(a):
jasper1 napisał(a):Zawsze daję problem do rozwiązania i sprawdzam. Ci co coś potrafią czują się dowartościowani

Dobra. Powiedzmy dla losowego przykładu, że chcesz zatrudnić operatora powierzchni płaskich (sprzątaczkę) i przed zatrudnieniem mówisz jej: "Zanim panią zatrudnię proszę dla próby umyć tu podłogę" ? Ja bym tak pomiatać ludźmi nie potrafił.

Sprzątanie podłogi w dzisiejszych czasach to zadanie wymagające sporo wiedzy o detergentach, środkach dezynfekcyjnych, obsłudze sprzętu, a kierowanie pojazdem, to nie tylko jazda po długiej prostej.

A jakie to ma znaczenie? Jakie sobie kupią takie mają.

Takie, że przytłaczająca większość z nich będzie musiała umieć ruszać z ręcznego.

Są już samochody, które nie potrzebują kierowcy, to po co w ogóle robić to prawo jazdy. :D

Skoro ktoś posiadł jakąś umiejętność, to potrafi już raz na zawsze zaprezentować ją w różnych sytuacjach i egzamin to sprawdza.To nie szkółka, tu nie ma zasady zakuć, zdać, zapić, zapomnieć. to tak nie działa. To kwestia odpowiedzialności za życie i zdrowie innych i swoje, tę wiedzę też powinieneś wynieść z kurs, głęboko wdrukowaną.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez dylek » niedziela 05 marca 2017, 13:10

Blacksmith napisał(a):Bezsens!! Dyplom ukończenia kursu w OSK moim zdaniem jest wystarczającym dowodem, że elementarne umiejętności się posiada! A więc to co się dzieje na placu jest conajmniej nietaktowne, aby nie używać mocniejszych słów.

phpBB [media]

phpBB [media]

Prawie ci uwierzyłem....

Wiem "od środka" jak w sporej części OSK-ów odbywa się szkolenie... jego ukończenie NIC nie gwarantuje. 30h odbębnione - masz kwit, że ukończyłeś... Co taki kwit ma niby gwarantować ?

Zdawalność jest jaka jest, bo ludziska się pchają na egzaminy bez refleksji, czy potrafią wystarczająco dużo, by się z nim zmierzyć.
Testy kursantów :
- jak nie za tym, to za tym razem może w końcu zdam...
- może uda mi się zdać w x podejściach...
- żeby tylko z placu się udało wyjechać ... itp. itd ... słyszę notorycznie.

A ten OSK, który stara się wypuszczać na egzaminy tylko tych, który mają faktycznie realne szanse, by zdać - to jest dokładnie potem na necie obrobiony... naciągacze na dodatkowe godziny...uczą tylko na dodatkach...

Zwalić winę na OSK, że nie nauczył oraz na WORD, że uwalają, by kasę trzepać i już wytłumaczone, że niewystarczająco przygotowany oblał... wszyscy winni tylko nie on... i to przez innych on zdać nie może i te niskie statystyki w WORD robi - ot cała prawda (lub prawie cała) o niskiej zdawalności.

P.S. Proponuję ten offtop o możliwości wypowiadania się porzucić lub przenieść na priv.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Blacksmith » niedziela 05 marca 2017, 13:31

Tak się zastanawiam, czemu nie pojechać w całości po bandzie? Czemu na egzaminie nie ma praktycznych rzeczy? Czemu na egzaminie nie ma zadania ratowania się z tonącego samochodu, który np. wpadł do rzeki? Przecież gdy to kogoś spotka to często nie wie co robić. Skandal, że nie ma takiego zadania na egzaminie. Czemu łuku nie wykonuje się na różnych autach a tylko na jednym? Powinny stać przy łuku przygotowane sedan, combi, Pikap, etc. i po kolei łuk na każdym. Czemu na egzaminie nie ma zadania samodzielnego zepchnięcia samochodu z drogi w razie awarii? I tu nie robię sobie żartów tylko mówię śmiertelnie poważnie bo to ważna rzecz. A że drobna kobieta nie da rady? No cóż, trudno! Trzeba było pakować na siłowni. Nie każdy musi posiadać PJ, jest przecież komunikacja miejska. Egzamin za 1000 zł i wydłużyć do 5 godzin coby też zahaczyć o inne pobliskie miasta. Wnoszę o takie w/w zmiany na egzaminie i też aby każdy kto posiada PJ robił egzamin ponownie!

Dylek, dobrze wiesz, że te filmiki to są skrajne przypadki. Może i ta kobieta jeździła super na jazdach ale na egzaminie zjadł ją stres, bywa. Egzamin, takie wspaniałe sprawdzenie umiejętności przez wspaniałych egzaminatorów. A te wszystkie wypadki na drogach to powodują ufoludki, które używają na nas broni psychotronicznej. P.S- najmniej wypadków powodują kierowcy bez prawa jazdy

jasper1- Kim jesteś aby co ludzie umieją lub nie umieją oceniać? Bogiem?
Blacksmith

Postprzez JAKUB » niedziela 05 marca 2017, 14:41

Ja uważam, że to Dylek ma rację.
Nad egzaminatorem jest sieć kontrolna ( nagrania z egzaminu, skargi, zażalenia, egzaminy nadzorowane,... psycholog w WORD ... i SZKOLENIA )

Blacksmith -
jaką scieżkę kontroli masz nad instruktorem?

Wolny wybór klienta nie spełnia zadania weryfikacji, ponieważ dla kandydata na kierowcę każdy instruktor jest MISTRZEM.
JAKUB

Postprzez Blacksmith » niedziela 05 marca 2017, 14:51

JAKUB napisał(a):Nad egzaminatorem jest sieć kontrolna

Tylko teoria. Gdyby tak było to pewnych dwóch egzaminatorów u mnie w mieście już wiele lat temu by straciło stanowiska za podejście do zdających, a pracują w najlepsze.

Zawód instruktora to dużo cięższa praca od egzaminatora. Wystarczy powiedzieć komuś, że taki a taki instruktor potrafi być chamski i już taka osoba do tego OSK nie pójdzie. Instruktor musi być uprzejmy i okazywać szacunek jeśli chce utrzymać stanowisko. A egzaminator to święta krowa. Może być ordynarny i nikt nic mu nie zrobi.
Poza tym powinna być możliwość wyboru egzaminatora przez zdającego a nie jakieś losowanie. I co, osobę wywołuje taki u mnie pan M.S i ta osoba już ma pełne porcięta zanim wsiadła do auta bo wie z jakiego ma egzaminatora.
Blacksmith

Postprzez szerszon » niedziela 05 marca 2017, 15:16

Blacksmith napisał(a):

Szanowny userze, nawet nie zdajesz sobie sprawy, jakie przesłanki mną kierują.
Ale popieram Ciebie z całej mocy, abyś spowodował pismami do posłów likwidację łuku.
I aby było jasne. Zero ironii.
szerszon

Postprzez JAKUB » niedziela 05 marca 2017, 15:18

Jest jeszcze inna możliwość.
Zgłoś personalnie, o kogo chodzi, problem Radnemu Sejmiku Województwa, aby zainteresował(a) się i poruszył(a) temat na sesji, choćby w wolnych wnioskach.
Od takich rzeczy jest właśnie ta instytucja, a WORD bezpośrednio jej podlega.
JAKUB

Postprzez Blacksmith » niedziela 05 marca 2017, 15:45

szerszon napisał(a):Ale popieram Ciebie z całej mocy, abyś spowodował pismami do posłów likwidację łuku.
I aby było jasne. Zero ironii.

No to teraz się porobiło, bo ja właśnie się nawróciłem i chcę bardzo łuku. I to takiego w kształcie ósemki gdzie bez tyczek będzie się kręcić tyłem slalomy na pełnym gazie przez 30 minut. I każdy kto ma PJ będzie zmuszony "zdać" nowy egzamin. Będzie o wiele mniej aut na drogach, powietrze czystsze, bardziej bezpiecznie. Masy ludzi przestawią się na chodzenie pieszo i na rowery co poprawi ich zdrowie i kondycję. Kierowcami aut będą tylko utalentowani pasjonaci i będą wysoko opłacani. Normalnie raj na ziemi i same plusy.
Blacksmith

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy